Impozitul pe salarii

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

A. Prezentare ...1-2
B. Cuprins ...3
C. Argument ...4
D. Introducere 5
E. 1. Tipurile de venituri individuale supuse impozitarii ..6-13
F. 2. Consideratii privind politicile bugetare si fiscale 14-15
G. 3. Masuri implementate .15-16
H. 4. Efecteasupra mediului economic ..16-22
I. Concluzii ...23
J. Bibliografie ...24

Extras din atestat:

ARGUMENT

Contextul politico-economic are o influenta semnificativa asupra dezvoltarii unei tari, iar viziunile factorilor de decizie, impreuna cu politicile economice implementate, sunt elemente cheie in bunastarea economica a unei tari. Un aspect decisiv al politicii economice il constituie cadrul fiscal, iar atunci cand acesta nu este cel putin stabil, intreaga economie sufera. In ultima perioada, in Romania, au existat diverse modificari fiscale.

Prezenta lucrare analizeaza probabil cea mai controversata modificare fiscala, si anume, transferul contributiilor de asigurari sociale de la sarcina angajatorului la angajat, impreuna cu reducerea ratei acestora si reducerea ratei impozitului pe venit. Punerea in aplicare a acestor masuri ar trebui examinata din punct de vedere al impactului economic. Se poate observa ca aceste schimbari au impact asupra a trei categorii de parti interesate: angajati, angajatori si bugetul de stat. Mai mult, aceste modificari trebuie corelate cu alte masuri care nu au legatura directa cu cadrul fiscal. In acelasi timp, vazand o imagine de ansamblu, se poate analiza daca aceste modificari ar putea reprezenta de fapt un punct de plecare pentru trecerea de la impozitarea proportionala la impozitarea progresiva. Prin mai multe evaluari de impact, aceasta lucrare isi propune sa analizeze atat din perspectiva micro, cat si macroeconomica aceste schimbari fiscale si sa ofere o imagine de ansamblu clara asupra problemelor economice aparute.

Astfel de analize vor demonstra instabilitatea economica creata prin aceste masuri.

Cuvinte cheie: impozitare, angajati, angajatori, impozit pe venit, contributii sociale, sarcina fiscala

Clasificare JEL: H30, H20, K34

INTRODUCERE

Incepand cu anii 1990, Romania a suferit diferite ,,experimente" in termeni fiscali (si nu numai). Fiind o era post-comunista, tara avea nevoie de timp pentru a se adapta conditiilor si implicatiilor unei economii de piata (capitaliste) si, in plus, avea nevoie de timp pentru a se adapta la democratie. Mai mult, dupa aderarea la Uniunea Europeana (,,UE") in 2007, o alta serie de schimbari au avut loc in Romania datorita necesitatii de a se adapta la legislatia UE.

Inevitabil, schimbarile s-au concentrat si pe domeniul fiscal, legislatia fiscala locala aliniata la cerintele UE, atat in ceea ce priveste impozitarea directa, cat si cea indirecta. Dupa acest val de schimbari, se parea ca politica fiscala a Romaniei a atins un anumit punct de stabilitate. Cu toate acestea, in ultimul timp, cu multe schimbari in guvernarea statului, au existat o serie de modificari majore ale impozitelor datorate diferitelor viziuni si concepte ale factorilor de decizie in ceea ce priveste politica fiscala.

Avand in vedere multitudinea de schimbari, mediul economic din Romania se confrunta in aceste vremuri cu un nivel critic de incertitudine. Lipsa de coerenta si nerespectarea principiilor fiscale duc inevitabil la o guvernare defectuoasa. Toate modificarile legislative trebuie sa fie urmate de analize solide ale impactului economic. Cea mai importanta schimbare implementata este schimbarea contributiilor de asigurari sociale din sarcina angajatorului la angajat, masura care nu a fost urmata de o evaluare a impactului.

Astfel de analize ar trebui sa se concentreze asupra impactului asupra angajatilor, angajatorilor, dar si privind finantele publice. In acelasi timp, aceste masuri pot avea, de asemenea, un efect asupra evaziunii fiscale, sau chiar mai rau, asupra evaziunii fiscale. Inainte de analiza efectiva a acestor masuri, ar trebui sa analizam unele aspecte ale finantelor publice si ale politicii fiscale.

Bibliografie:

1. Catarino, J. S., Soares, R. M., 2017. Inegalitati privind efortul fiscal al impozitului pe venitul personal. Sequencia (Florianopolis), 76.

2. Cioponea, M. C., 2007, Finante Publice si Teorie Fiscala, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti.

3. Dronca, A., Arjocu A., 2015, Impactul politicilor fiscale si bugetare asupra ratei somajului in statele membre ale UE [online]. 01.Volumul% 202 / 32_Dronca,% 20Arjocu.pdf, [accesat la 30 ianuarie 2018].

4. Comisia Europeana, 2017. Raportul Comisiei catre Consiliu: Raportul Comisiei catre Consiliu in conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul CE 1466/97 privind misiunea de supraveghere imbunatatita in Romania [online], Bruxelles,

5. Fehr, H., 2016. CGE modeleaza reformele securitatii sociale. Journal of Policy Modeling, 38 (3), pp. 475-494.

6. Hotararea Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului national minim brut garantat in plata.

7. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

8. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 2/2018 privind bugetul de stat pentru 2018.

9. Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

10. Legea nr. 3/2018 privind bugetul asigurarilor sociale pentru 2018.

11. Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
8 153 cuvinte
Nr caractere:
46 389 caractere
Marime:
85.21 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Data publicare:
25.05.2021
Structură de fișiere:
  • Impozitul pe salarii.doc
Predat:
Liceul Tehnologic Joannes Kajoni din Miercurea-Ciuc
Profesorului:
Anamaria Raduly
Te-ar putea interesa și:
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de...
Incepand cu anul 2005 au aparut unele schimbari majore in ceea ce priveste impozitarea...
Denumirea de "fisc" provine din limba latina , unde "fiscus" insemna cos sau...
IMPOZITUL Impozitul este o plata obligatorie, stabilita prin lege, pe care cetatenii,...
IMPOZITUL Impozitul este o contributie obligatorie, neconditionata si fara contraprestatie la...
Sus!