Concurentii sunt intreprinderi similare care urmaresc sa satisfaca aceleasi nevoi ale clientilor, fiind percepute de catre consumatori ca alternative pentru satisfacerea nevoilor lor.
Pe piata intalnim patru tipuri de concurenti:
- concurentii directi cuprind firmele care ofera acelasi tip de produse sau servicii pentru a satisface aceleasi nevoi. Ca exemplu pot fi luate cunoscutele firme de bauturi racoritoare: Coca-Cola si Pepsi sau popularele firme de detergenti: Ariel si Persil. Concurentii directi fac eforturi financiare deosebite cu reclama, in incercarea de a arata superioritatea produsului lor in raport cu al rivalilor. Foarte des, in aceasta lupta se utilizeaza si pretul in incercarea de a atrage o parte din cumparatorii rivalilor. Fiind foarte costisitoare, concurenta directa nu ajuta la supravietuire decat firmele foarte puternice, cu suficiente mijloace financiare;
- concurentii indirecti sunt firmele care ofera un produs similar consumatorilor dar cu caracteristici diferite, satisfacand alte nevoi sau preferinte. De exemplu, doua firme produc hartie igienica, dar una se adreseaza institutiilor iar cealalta menajelor;
- inlocuitorii sunt concurentii care vin cu produse foarte diferite ca forma si continut, dar care satisfac aceeasi nevoie a consumatorilor. Zaharul si zaharina, de exemplu, produse de firme diferite satisfac nevoia de dulce a consumatorilor.
- nou venitii sunt firmele care deja vand unui anumit grup de consumatori si se decid sa-si extinda gama de produse pe care le ofera sau firmele producatoare care achizitioneaza si o retea de distributie. Fabricantul de hartie, de exemplu, achizitioneaza o companie de distributie pentru a fi cat mai aproape de consumatorul final si a-l influenta.
Pe piata, intreprinderile concurente isi disputa, pe de o parte, furnizorii de marfuri, prestatorii de servicii, creditele, forta de munca s.a., si, pe de alta parte, clientii, fiecare din ele cautand sa-si asigure inputurile necesare si plasarea produselor proprii in conditii cat mai avantajoase. Ca urmare, relatiile de concurenta pot fi definite ca ansamblul raporturilor de piata in care intra firmele in lupta pentru asigurarea inputurilor necesare obtinerii productiei si a pietelor de desfacere.
Concurenta cunoaste grade diferite de intensitate, in functie de doi factori:
- raportul dintre cererea si oferta existente pe piata
- raportul de forte in care se plaseaza firmele pe piata
Desi este sesizabila uneori si in planul aprovizionarii firmelor cu resursele necesare, concurenta propriu-zisa se desfasoara insa intre intreprinderi in calitatea lor de ofertant.
Gama mijloacelor si instrumentelor utilizate in lupta de concurenta este extrem de larga, mergand de la cele legale pana la cele ilegale. In general, ele se delimiteaza in jurul celor patru piloni (cei 4P) pe care se sprijina marketingul: produs, pret, plasare (in sens de distributie) si promovare. Diferentierile intre concurenti in ce priveste produsul pot viza calitatea si prezentarea (ambalajul), marcile, service-ul, comunicatiile cu privire la produs, imaginea etc. Ele insa isi vor pune amprenta asupra preturilor, dupa cum preturile pot actiona in mod independent prin nivelul lor - ca instrument al competitivitatii.
Capitolol I - Coordonatele mediului concurential in economia de piata
1.1.Concurenta - obiect si continut
O trasatura de baza a economiei de piata o reprezinta concurenta, motiv pentru care aceasta este cunoscuta si sub numele de economie concurentiala. Existenta si dezvoltarea concurentei este o expresie a manifestarii liberei initiative, intreprinzatorii dezvoltand activitatile pe care le considera ca fiind profitabile.
Dubla ipostaza, de vanzator si cumparator, in care intreprinderile concurente apar in cadrul mediului, plaseaza competitia dintre ele in doua planuri. Pe de o parte, ele isi disputa furnizorii, prestatorii de servicii si disponibilitatile de forta de munca, iar pe de alta parte, clientii, fiecare in parte urmarind obtinere de conditii cat mai avantajoase in asigurarea resurselor si in plasarea propriilor produse in cadrul pietei. Cu unii dintre agentii economici intreprinderea se afla in competitie numai in calitate de cumparator, cu altii numai in calitate de vanzatori, iar cu altii in ambele situatii.
Concurenta cunoaste grade diferite de intensitate, in functie de raportul dintre
cerere si oferta, de masura echilibrarii acestora, pe de o parte, de raportul de forte in
care se plaseaza agentii de piata, pe de alta parte. Asa se explica faptul ca, adesea
competitia pentru dobandirea surselor de aprovizionare este insesizabila (sau chiar
efectiv inexistenta). In tara noastra, ea este insa deocamdata prezenta la o serie de
materii prime si materiale, pe care industria romaneasca le produce in cantitati,
inferioare solicitarilor pietei interne.
Concurenta propriu-zisa se desfasoara insa intre intreprinderi in calitatea lor, de ofertanti (vanzatori). Ea imbraca forma luptei pentru cucerirea pietei, intreprinderile concurente straduindu-se ca purtatorii cererii (clientii) sa le achizitioneze produsele. Pentru atingerea acestui obiectiv, fiecare concurent cauta sa satisfaca nevoile clientilor in conditii superioare celorlalti ofertanti. Aceste conditii sunt asigurate prin utilizarea unor mijloace de diferentiere si individualizare a actiunilor intreprinderii in raport cu nevoile exprimate de cumparatori.
Cu toata marea lor varietate, mijloacele si instrumentele utilizate in relatiile de
concurenta se pot delimita in jurul celor patru piloni ai politicii de marketing:
1.Florescu C. - Marketing, Ed, Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2008.
2.Gherasim T. - Marketing turistic, Ed. Economica, 2009 , Bucuresti.
3.Kotler Ph., Armstrong G., Saunders J., Wong V. - Principiile marketingului, Ed. Teora 2014, Bucuresti.
4. Kotler Ph. - Managementul marketingului, Ed. Teora 2010, Bucuresti
5. Macoviciuc V., Morar V. Craciun D. - Etica afacerilor, Ed. Paideia, 2013, Bucuresti.
6. Maxim E., Gherasim T. - Marketing mix, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2001.
7. Munteanu C. - Marketing, Ed. Junimea, Iasi, 2012.
8.Nicolescu O. - Noutati in managementul industrial, Ed. tehnica, 2007, Bucuresti.
9. Nicolescu O., Verboncu I. - Management si eficienta, Ed. Nora, 2010, Bucuresti.
10.maps.google.ro;
11.http://www.zf.ro;
12.http://www.silobagsinternational.com;
13.http://www.magazinulprogresiv.ro;
14.http://www. desmetballestra.com.
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont