Contractul de asigurare

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

a- Argument ...
- Capitolul I - Asigurările .
1.1. Funcțiile asigurărilor ..
1.2. Elementele asigurărilor ...
1.3. Clasificarea asigurărilor ..
- Capitolul II - Contractul de asigurare
2.1. Condițiile de valabilitate a contractului de asigurare ..
2.2. Conținutul contractului de asigurare ...
2.3. Încheierea contractului de asigurare ...
2.4. Durata contractului de asigurare .
2.5. Proba contractului ...
2.6. Interpretarea contractului
2.7. Drepturile și obligațiile asiguratului și asiguratorului
2.8. Subrogarea societății de asigurări în drepturile asiguratului ..
2.9. Încetarea contractului de asigurare
- Capitolul III - Studiu de caz ...
- Concluzii și propuneri
- Bibliografie .

Extras din atestat:

Un aspect fundamental în viața și evoluția omului , încă din cele mai vechi timpuri l-a reprezentat grija față de viitor , teama combinată cu prudență și înțelepciunea cu siguranța unui lucru împlinit.

Orice persoană care trăiește într-o societate mai mult sau mai puțin organizată este afectată într-un fel sau altul de riscuri .

Pe măsura evoluției relațiilor economice , oamenii puși față în față destul de des cu pericole ce le pun în primejdie viața și proprietatea , au descoperit nevoia de a recurge la asigurare ca modalitatea cea mai simplă de a se proteja pe ei și bunurile proprii .

Oamenii, indiferent de clasele sociale din care fac parte, sunt predispuși pericolelor , care le pot schimba cursul vieții . Acest lucru trebuie să ne determine să prevenim riscurile și amenințările din viața noastră cu ajutorul asigurărilor .

Asigurările ocupă un loc din ce în ce mai important în viețile noastre deoarece avem nevoie de siguranță , protecție , independență , de un venit suplimentar și foarte important , avem nevoie de o viață liniștită .

Necesitatea apariției activității de asigurare este legată de existența unor posibile evenimente , care reprezintă un pericol pentru integritatea bunurilor materiale sau pentru viața oamenilor : calamități , accidente , incidente . În fața acestor pericole nevoia oamenilor de a se proteja a condus la solidizarea acestuia în procesul de prevenire a efectelor evenimentelor (riscurile de asigurare) .

Acest domeniu îmi trezește interes și îmi doresc să aflu cât mai multe despre asigurări , motiv pentru care am ales să studiez contractul de asigurare .

Contractul de asigurare este acordul de voință prin care asiguratul se obligă să plătească o primă asiguratorului , iar acesta se obligă ca la producerea unui anumit risc , să plătească asiguratului sau beneficiarului despăgubirea sau suma asigurată , denumită indemnizație , în limitele și termenele cuvenite .

Contractul de asigurare este forma juridică pe care o îmbracă asigurarea de viață .

Consider că asigurările au un rol foarte important în viețile oamenilor deoarece ele prezintă o formă specială de protecție .

Astfel în capitolul I am definit asigurările , am enumerat și explicat funcțiile și elementele acestora , iar la finalul primului capitol am făcut o clasificare a asigurărilor . În cel de-al doilea capitol am dat o definiție a contractului de asigurare , am vorbit despre condițiile de valabilitate și conținutul acestuia . Am continuat prin a preciza când se încheie un contract de asigurare , care este durata acestuia , cum se face proba contractului , cum se interpretează contractul de asigurare , care sunt drepturilșe și obligațiilor părțlior care încheie acest contract , cum are loc subrogarea societății de asigurări în drepturile asiguratului și când încetează contractul de asigurare . În componența celui de-al treilea capitol , am realizat un studiu de caz al societății de asigurări ASTRA . Iar în finalul acestei lucrări am tras anumite concluzii cu referire la studiul de caz și tema aleasă .

Capitolul I - Asigurările

Asigurarea este operația financiară ce decurge dintr-un contract de asigurare sau dintr-o obligație prevăzută de lege , prin care asigurătorul se obligă ca în schimbul unei sume primite periodic să despăgubească pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar putea suferi în urma unor întâmplări independente de voința lui . Mai pe înțelesul nostru asigurările sunt cele care ajută persoanele fizice , societățile comerciale și alte organizații să fie protejate împotriva riscurilor ce sunt definite ca ceva viitor și nesigur și care dacă se vor produce vor duce la pierderi .

2.7. Funcțiile asigurărilor :

Funcția de repartiție

Se manifestă în primul rând prin procesul de formare a fondului de asigurare pe seama primei suportate de persoanele fizice și juridice cuprinse în asigurare .

Funcția de control

Urmărește modul în care se încasează primele de asigurare și alte venituri ale organizației de asigurare, cum se efectuează plățile cu titlu de indemnizație de asigurare, cheltuielile de prevenire a riscurilor, etc .

Asigurarea se manifestă ca ramură prestatoare de servicii atunci când o societate comercială de asigurare, în schimbul primelor încasate de la persoanele fizice sau juridice, oferă acestora un serviciu și anume obligația de a prelua asupra sa efectele negative ale producerii unui anumit eveniment sau complex de evenimente.

2.7. Elementele asigurărilor :

1. Asigurătorul : este persoana juridică / societatea de asigurări care în schimbul primei de asigurare de la asigurat își asumă răspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor sau serviciilor asigurate .

2. Asiguratul : este persoana fizică / juridică ce se asigură împotriva unor evenimente ce pot apărea în viața sa , care își asigură bunurile împotriva unor calamități naturale sau care se asigură pentru prejudiciul pe care îl poate produce unor terțe persoane .

3. Beneficiarul asigurării : este persoana care are dreptul să încaseze despăgubirea sau suma asigurată fără ca aceasta să fie parte la contractul de asigurare .

4. Contractantul asigurării : este element specific asigurărilor facultative și reprezintă persoana fizică /juridică ce poate încheia o asigurare , fără ca aceasta să obțină calitatea de asigurat .

Bibliografie:

1. Manual asigurări clasa a XI-a Editura Akademon Art , 2006

2. Legea privind asigurările și reasigurările în România nr. 136/29 decembrie 1995

3. Legea privind societățile de asigurare și supravegherea asigurărilor nr. 32/10 aprilie 2000 , publicată în Monitorul Oficial

4. Revista „Finanțe , asigurări și bănci” , 2006

5. Ciurel V - „Asigurări și reasigurări : abordări teoretice și practici internaționale” , editura Așș Beck București , 2000

6. „Asigurări și reasigurări” , autori Iulian Vacarel și Florian Bercea , editura Expert , București , 2002

7. „Economia asigurărilor” , autor Bente C. , Editura Universității din Oradea , 2002

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de asigurare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
7 881 cuvinte
Nr caractere:
43 373 caractere
Marime:
43.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Predat:
la liceu
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!