Contractul de asigurare

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

a- Argument ...
- Capitolul I - Asigurarile .
1.1. Functiile asigurarilor ..
1.2. Elementele asigurarilor ...
1.3. Clasificarea asigurarilor ..
- Capitolul II - Contractul de asigurare
2.1. Conditiile de valabilitate a contractului de asigurare ..
2.2. Continutul contractului de asigurare ...
2.3. Incheierea contractului de asigurare ...
2.4. Durata contractului de asigurare .
2.5. Proba contractului ...
2.6. Interpretarea contractului
2.7. Drepturile si obligatiile asiguratului si asiguratorului
2.8. Subrogarea societatii de asigurari in drepturile asiguratului ..
2.9. Incetarea contractului de asigurare
- Capitolul III - Studiu de caz ...
- Concluzii si propuneri
- Bibliografie .

Extras din atestat:

Un aspect fundamental in viata si evolutia omului , inca din cele mai vechi timpuri l-a reprezentat grija fata de viitor , teama combinata cu prudenta si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit.

Orice persoana care traieste intr-o societate mai mult sau mai putin organizata este afectata intr-un fel sau altul de riscuri .

Pe masura evolutiei relatiilor economice , oamenii pusi fata in fata destul de des cu pericole ce le pun in primejdie viata si proprietatea , au descoperit nevoia de a recurge la asigurare ca modalitatea cea mai simpla de a se proteja pe ei si bunurile proprii .

Oamenii, indiferent de clasele sociale din care fac parte, sunt predispusi pericolelor , care le pot schimba cursul vietii . Acest lucru trebuie sa ne determine sa prevenim riscurile si amenintarile din viata noastra cu ajutorul asigurarilor .

Asigurarile ocupa un loc din ce in ce mai important in vietile noastre deoarece avem nevoie de siguranta , protectie , independenta , de un venit suplimentar si foarte important , avem nevoie de o viata linistita .

Necesitatea aparitiei activitatii de asigurare este legata de existenta unor posibile evenimente , care reprezinta un pericol pentru integritatea bunurilor materiale sau pentru viata oamenilor : calamitati , accidente , incidente . In fata acestor pericole nevoia oamenilor de a se proteja a condus la solidizarea acestuia in procesul de prevenire a efectelor evenimentelor (riscurile de asigurare) .

Acest domeniu imi trezeste interes si imi doresc sa aflu cat mai multe despre asigurari , motiv pentru care am ales sa studiez contractul de asigurare .

Contractul de asigurare este acordul de vointa prin care asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului , iar acesta se obliga ca la producerea unui anumit risc , sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata , denumita indemnizatie , in limitele si termenele cuvenite .

Contractul de asigurare este forma juridica pe care o imbraca asigurarea de viata .

Consider ca asigurarile au un rol foarte important in vietile oamenilor deoarece ele prezinta o forma speciala de protectie .

Astfel in capitolul I am definit asigurarile , am enumerat si explicat functiile si elementele acestora , iar la finalul primului capitol am facut o clasificare a asigurarilor . In cel de-al doilea capitol am dat o definitie a contractului de asigurare , am vorbit despre conditiile de valabilitate si continutul acestuia . Am continuat prin a preciza cand se incheie un contract de asigurare , care este durata acestuia , cum se face proba contractului , cum se interpreteaza contractul de asigurare , care sunt drepturilse si obligatiilor partlior care incheie acest contract , cum are loc subrogarea societatii de asigurari in drepturile asiguratului si cand inceteaza contractul de asigurare . In componenta celui de-al treilea capitol , am realizat un studiu de caz al societatii de asigurari ASTRA . Iar in finalul acestei lucrari am tras anumite concluzii cu referire la studiul de caz si tema aleasa .

Capitolul I - Asigurarile

Asigurarea este operatia financiara ce decurge dintr-un contract de asigurare sau dintr-o obligatie prevazuta de lege , prin care asiguratorul se obliga ca in schimbul unei sume primite periodic sa despagubeasca pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar putea suferi in urma unor intamplari independente de vointa lui . Mai pe intelesul nostru asigurarile sunt cele care ajuta persoanele fizice , societatile comerciale si alte organizatii sa fie protejate impotriva riscurilor ce sunt definite ca ceva viitor si nesigur si care daca se vor produce vor duce la pierderi .

2.7. Functiile asigurarilor :

Functia de repartitie

Se manifesta in primul rand prin procesul de formare a fondului de asigurare pe seama primei suportate de persoanele fizice si juridice cuprinse in asigurare .

Functia de control

Urmareste modul in care se incaseaza primele de asigurare si alte venituri ale organizatiei de asigurare, cum se efectueaza platile cu titlu de indemnizatie de asigurare, cheltuielile de prevenire a riscurilor, etc .

Asigurarea se manifesta ca ramura prestatoare de servicii atunci cand o societate comerciala de asigurare, in schimbul primelor incasate de la persoanele fizice sau juridice, ofera acestora un serviciu si anume obligatia de a prelua asupra sa efectele negative ale producerii unui anumit eveniment sau complex de evenimente.

2.7. Elementele asigurarilor :

1. Asiguratorul : este persoana juridica / societatea de asigurari care in schimbul primei de asigurare de la asigurat isi asuma raspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor sau serviciilor asigurate .

2. Asiguratul : este persoana fizica / juridica ce se asigura impotriva unor evenimente ce pot aparea in viata sa , care isi asigura bunurile impotriva unor calamitati naturale sau care se asigura pentru prejudiciul pe care il poate produce unor terte persoane .

3. Beneficiarul asigurarii : este persoana care are dreptul sa incaseze despagubirea sau suma asigurata fara ca aceasta sa fie parte la contractul de asigurare .

4. Contractantul asigurarii : este element specific asigurarilor facultative si reprezinta persoana fizica /juridica ce poate incheia o asigurare , fara ca aceasta sa obtina calitatea de asigurat .

Bibliografie:

1. Manual asigurari clasa a XI-a Editura Akademon Art , 2006

2. Legea privind asigurarile si reasigurarile in Romania nr. 136/29 decembrie 1995

3. Legea privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor nr. 32/10 aprilie 2000 , publicata in Monitorul Oficial

4. Revista ,,Finante , asigurari si banci" , 2006

5. Ciurel V - ,,Asigurari si reasigurari : abordari teoretice si practici internationale" , editura Ass Beck Bucuresti , 2000

6. ,,Asigurari si reasigurari" , autori Iulian Vacarel si Florian Bercea , editura Expert , Bucuresti , 2002

7. ,,Economia asigurarilor" , autor Bente C. , Editura Universitatii din Oradea , 2002

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
7 881 cuvinte
Nr caractere:
43 373 caractere
Marime:
43.24 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Data publicare:
19.05.2018
Structură de fișiere:
  • Contractul de asigurare.doc
Predat:
la liceu
Specializare:
Ştiinţe sociale
Te-ar putea interesa și:
Capitolul I .Definitia contractului de asigurare. Contractul de asigurare este actul juridic...
Contractul de asigurare reprezinta un act juridic prin care asiguratul se obliga sa plateasca...
1 Contractul de asigurare este actul juridic prin care asiguratul se obliga sa platesca o prima...
Definitia si trasaturile contractului de asigurare Art.942 din Codul civil roman defineste...
1.Caracteristici generale ale contractului de asigurare Orice persoana care traieste intr-o...
Sus!