Contracte comerciale

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 3
CAP.1.NOTIUNI TEORETICE PRIVIND CONTRACTELE COMERCIALE 6
1.1. Notiuni generale si clasificarea contractelor comerciale 6
1.2. Caracterul juridic al contractelor comerciale 9
1.3. Clauze generale ale contractelor comerciale 10
1.4. Conditiile de validitate ale contractelor comerciale 11
1.5. Efectele contractelor comerciale 13
1.6. Consecintele nerespectarii obligatiilor contractuale 14
1.7. Incheierea contractelor comerciale 16
CAP.2. PREZENTAREA PRINCIPALELOR TIPURI DE CONTRACTE COMERCIALE.18
2.1. Contractul de vanzare-cumparare comerciala 18
2.2. Contractul de mandat 20
2.3. Contractul de locatune 21
2.4. Contractul de franciza 22
2.5. Contractul de leasing 24
CAP. 3. NOTIUNI PRACTICE PRIVIND CONTRACTELE COMERCIALE 26
3.1. Prezentarea generala a firmei S.C.RESTAURANT SRL- BOTOSANI 26
3.2.Contractele comerciale incheiate in cadrul firmei SC RESTAURANT SRL BOTOSANI 27
ANEXE
BIBLIOGRAFIE

Extras din atestat:

Am ales ca tema de studiu pentru lucrarea mea de atestat ,,Contractele Comerciale", deoarece consider ca este o tema interesanta de dezbatut, dat fiind faptul ca in ziua de azi, in domeniile pe care as dori sa le urmez, respectiv dreptul, domeniul afacerilor si cel judiciar, avem nevoie de o comunicare cat mai buna atat pe cale orala, cat si pe cale scrisa. In aceste domenii, o cale de comunicare scrisa o reprezinta contractele, acestea fiind un mijloc de comunicare intre doua sau mai multe entitati.

Avand in vedere ca urmez un liceu cu profil economic, parerea mea este ca aceste contracte comerciale cu care ne intalnim la orice pas in viata noastra sunt foarte utile si consider ca este foarte important sa cunoastem conditiile, modalitatile de intocmire, caracteristicile, importanta si utilitatea lor.

In zilele noastre, odata cu dezvoltarea economica si sociala, viata oricarui om si a oricarei entitati reclama aproape la orice pas cunoasterea dreptului, a relttilor comerciale si economice care reprezinta un indreptar al convietuirii. Prin urmare a cunoaste dreptul nu este un lux, ci o necesitate sociala si economica din ce in ce mai resimtita.

O afacere este un act juridic constand in manifestarea unei vointe creatoare de efecte juridice. Aceasta manifestare de vointa poate fi un contract, dar poate fi si un act unilataral. Cel mai adesea insa este vorba despre un contract.

Puterea contractului in raporturile dintre parti este asimilata cadrului legal. Interesul personal este motorul esential al vietii economice. Prin incheierea unui contract, nici o entitate nu poate a se obliga la ceea ce nu este in conformitate cu interesele sale.

Contractele reprezinta acordul de vointa intre doua sau mai multe parti, incheiat in scopul producerii unor efecte juridice ( art. 942 C civ. ) si au rolul de acte juridice in cazul unui litigiu.

Categoria juridica pe care o cuprindem sub denumirea de contract are o sfera foarte bogata. Ea inglobeaza o varietate deosebita de tipuri de contracte.

Contractul comercial, nu are intocmai o definitie concreta, insa Codul Comercial Roman stabileste anumite acte juridice sau operatiuni pe care le califica "fapte de comert". Prin savarsirea uneia sau mai multor fapte de comert se nasc anumite raporturi juridice care sunt reglementate de legile comerciale. Intr-o definitie data de profesorul Stanciu D. Carpenaru, in lucrarea ,,Drept Comercial Roman", se arata ca actele de comert sunt actele juridice, faptele juridice si operatiunile economice prin care se realizeaza producerea de marfuri, executarea de lucrari ori prestarea de servicii sau o interpunere in circulatia marfurilor, cu scopul de a obtine profit.

Lucrarea mea va fi structurata in 3 parti.

Primul capitol cuprinde notiunile teoretice generale ale contratelor comerciale.

In al doilea capitol cuprinde principalele tipuri de contracte comerciale, cum ar fi: contractul de vanzare-cumparare, contractul de leasing, contractul de mandat, contractul locatiune si contractul de franciza.

Al treilea capitol, partea practica, cuprinde informatii generale despre firma S.C.RESTAURANT BOTOSANI.S.R.L si contractele comerciale incheiate in cadrul acesteia.

CAPITOLUL 1

NOTIUNI TEORETICE PRIVIND CONTRACTELE COMERCIALE

1.1 . Notiuni generale si clasificarea contractelor comerciale

Pentru efectuarea de operatiuni comerciale se folosesc instrumente juridice numite contracte. Insasi societatea comerciala , asa cum s-a mai aratat, se constitue ca urmare a incheierii unui contract de societate plurilateral, reprezentand o uniune de interese, consensual, cu titlu oneros, de executare succesiva, comutativ.

In dreptul roman, termenul de contract este echivalent cu cel de conventie, concluzie care rezulta indubitabil din expresia folosita de legiuitor: titlul III din Codul Civil este denumit ,,Despre contracte sau conventii". Etimologic, termenul ,,contract" provine din latinescul contrahere (a trage impreuna). Din punct de vedere juridic, contractul reprezinta acordul de vointa dintre doua sau mai multe persoane prin care se nasc, se modifica sau se sting drepturi si obligatii.

Contractele comerciale sunt acorduri de vointa ale partilor, in vederea efectuarii unui act obiectiv de comert, generator de obligatii comerciale.

Notiunea de contracte comerciale speciale s-a impus atat in domeniul dreptului civil, cat si in domeniul dreptului comercial, fiind vizate acele operatiuni contractuale a caror regelementare nu se regaseste in codul civil sau codul comercial, cu alte cuvinte cele aparute recent. Circumscrierea ariei este imprecisa, mai ales ca unele contracte au tendinta sa se autonomizeze studiului pentru o disciplina separata.

Este contract comercial acel contract prin care se savarsesc una sau mai multe fapte de comert pe baza carora se nasc raporturi juridice reglementate de legile comerciale. Codul Comercial Roman enumara urmatoarele fapte de comert:

- Cumpararile de producte sau de marfuri spre a se revinde, fie in natura, fie dupa ce se vor fi lucrat sau pus in lucru, ori numai spre a se inchiria; asemenea si cumpararea, spre a se revinde, de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit circuland in comert;

- Vanzarile de producte, vanzarile si inchirierile de marfuri in natura sau lucrate si vanzarile de obligatiuni ale statului sau alte titluri de credit circuland in comert, cand vor fi fost cumparate cu scop de revanzare sau inchiriere;

- Cumpararile sau vanzarile de parti sau de actiuni ale societatilor comerciale;

- Orice intreprinderi de furnituri;

- Intreprinderile de spectacole publice;

- Intreprinderile de comisioane, agentii si oficiuri de afaceri;

- Intreprinderile de constructii;

- Intreprinderile de fabrici, de manufactura si imprimerie;

- Intreprinderile de editura, librarie si obiecte de arta cand altul decat autorul sau artistul vinde;

Bibliografie:

1. Contracte Economice, editura Oscar Print, Bucuresti 2007, autori Prof. Constanta Vasilescu si Mirela Nicoleta Dinescu.

2. Curs de drept civil. Contracte speciale, editura Universitara, Bucuresti, 2002.

3. Noul Cod Civil, 900 de intrebari si raspunsuri, editura Universul Juridic, Bucuresti 2014, autor coordonator Bogdan Ciuca.

4. Codul Comercial, Titlul II, Despre fapte de comert (art. 3 - 6).

5. Site web: www.modele-contracte.com

6. Site web: www.legeaz.net

7. Site web: restaurantbotosani.ro

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
56 pagini
Imagini extrase:
56 imagini
Nr cuvinte:
13 694 cuvinte
Nr caractere:
73 507 caractere
Marime:
94.34 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Data publicare:
06.04.2018
Structură de fișiere:
  • Contracte comerciale.docx
Predat:
Colegiul Economic Octav Onicescu din Botosani

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
1. Notiunea si elementele contractelor comerciale Contractul este acordul de vointa realizat...
Capitolul 1. Caracterizare generala 1.1. Consideratii generale privind contractele comerciale...
Corelarea ofertei cu cererea de marfuri este conditionata de masura in care participantii la...
Densitatea si complexitatea operatiilor pe care le implica afacerile si cautarea permanenta de...
Densitatea si complexitatea operatiilor pe care le implica afacerile si cautarea permanenta de...
Sus!