Analiza si controlul evaziunii fiscale

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument .3
Capitolul I 4
1.1 Notiuni generale 4
1.2 Formele evaziunii fiscale 4
1.3 Factorii care genereaza fenomenul evaziunii fiscale .. .7
1.4 Cauzele evaziunii fiscale ... 7
1.5 Evolutia reglementarilor adoptate in vederea combaterii evaziunii fiscale .. .8
Capitolul II 11
2.1 Tehnici de frauda fiscala 11
2.2 Metode de evaziune fiscala 14
2.3 Organele competente in combaterea evaziunii fiscale ... 18
2.4 Infractiunile de evaziune fiscala .19
2.5 Combaterea evaziunii fiscale ... .. ..20
Capitolul III ..22
3.1 Studiu de caz - S.C TEL DRUM S.A 22
Concluzie .24
Recomandari .25
Anexe 26
Bibliografie ..28

Extras din atestat:

Argument

Fenomenul evaziunii fiscale a luat amploare in Romania, cu precadere in ultimii ani. Diversifi carea si complexitatea schimburilor comerciale, in conditiile unei legislatii imperfecte, au constituit circumstante favorizante pentru extinderea acesteia, iar efectele negative ale evaziunii isi pun amprenta din ce in ce mai pregnant asupra economiei nationale.

Evaziunea fiscala este unul din fenomenele economico-sociale deosebit de importante cu care se confrunta statele lumii. Statele incearca sa gaseasca solutii pentru a limita cat mai mult consecintele nedorite ale acestui fenomen.

In aceste conditii, avand in vedere pe de o parte problemele pe care le ridica reglementarile cuprinse in Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, iar pe de alta parte conditiile economico-juridice actuale, in care se pune accent pe importanta prevenirii fenomenului evaziunii fiscale, am considerat ca se impune o cunoastere mai aprofundata a acestei materii a evaziunii fiscala. Un astfel de demers poate servi si la constientizarea rolului aparte al materiei evaziunii fiscale in cadrul Dreptului penal roman, la clarificarea, in masura in care este posibil, a aspectelor care au primit o interpretare sau solutionare neuniforma in literatura si practica judiciara penala, precum si la gasirea unor solutii eficiente de combatere a acestui fenomen infractional. Aceasta in conditiile in care legislatia in materia evaziunii fiscale este supusa unei dinamici determinate atat de evolutia generala a societatii, cu care trebuie sa tina pasul, cat si de nevoia de armonizare cu legislatia europeana in domeniu.

Consider ca, indiferent de modul cum este definit acest fenomen, evaziunea fiscala reprezinta, in cele din urma, neindeplinirea, cu rea credinta, de catre contribuabil, a obligatiilor fiscale. In ceea ce priveste infractiunile de evaziune fiscala, acestea includ faptele incriminate ca atare in legea penala. Am subliniat ca, avand in vedere legislatia romaneasca in domeniu, sustinerea existentei unei evaziuni fiscale licite (sau legale) si a unei evaziuni fiscale ilicite (sau ilegale) este lipsita de temei legal.

Motivele care m-au determinat sa aleg ,,Analiza si controlul evaziunii fiscale" ca tema pentru atestat au pornit de la problemele practice pe care le-am constatat in activitatea de elev . Acestea privesc in special reglementarea deficitara a faptelor de natura penala din domeniul evaziunii fiscale, cu repercusiuni directe asupra modalitatii de interpretare si aplicare efectiva a dispozitiilor legale de catre organele de justitie penala si implicit asupra activitatii desfasurate de agentii economici, dar si de organele de justitie penala. De altfel, in acest domeniu legiuitorul s-a dovedit a fi permanent depasit de realitatile economice si sociale, nereusind sa impuna reglementari uniforme, la adapost de critici si interpretari contradictorii.

Capitolul I

1.1 Notiuni generale

Evaziunea fiscala este un fenomen economico - social, de importanta majora, cu care se confrunta toate statele, intr-o mai mare sau mai mica masura. Deoarece eradicarea completa a evaziunii fi scale este practic imposibila, statele cauta masuri efi ciente pentru limitarea acestui fenomen.

Notiunea de evaziune fi scala a constituit o preocupare permanenta a specialistilor in fi scalitate, acestia considerand-o rezultanta logica a inadvertentelor unei legislatii imperfecte, a unei metodologii defectuoase de aplicare, materializata printr-o fi scalitate excesiva sau prin omisiunea unor elemente, ceea ce genereaza o favorizare a aparitiei si dezvoltarii acestui fenomen.

Efectele negative indiscutabile pe care le genereaza fenomenul evaziunii fiscale se resimt direct asupra nivelului incasarilor veniturilor fiscale, determinand importante distorsiuni in mecanismul functionarii pietei.

Literatura de specialitate da multiple interpretari conceptului de evaziune fiscala. Una dintre acestea defineste "evaziunea fiscala" ca fiind "totalitatea procedeelor licite sau ilicite cu ajutorul carora, cei interesati sustrag, in totalitate sau in parte, materia lor impozabila obligatiilor stabilite prin legile fiscale" .

Un alt sens al conceptului de evaziune fiscala a fost dat de M. Duverger, care aprecia ca acest fenomen "desemneaza ansamblul manifestarilor de fuga din fata impozitului", in acest sens, existand evaziune fiscala, in sensul propriu al termenului, atunci cand "cel care ar trebui sa plateasca impozitul, nu il plateste, fara ca obligatia acestuia sa fie transmisa asupra unui tert".

O alta definitie a evaziunii ar fi cea data de Carmen Cordunenau, care precizeaza ca "evaziunea fiscala consta in sustragerea contribuabililor de la plata obligatiilor fiscale care le revin, in mod partial sau total, utilizand lacunele legislative sau recurgand la manevre ingenioase, in scopul ascunderii materiei impozabile".

Indiferent de modul in care a fost definit acest fenomen, evaziunea fiscala reprezinta, de fapt , neindeplinirea, de catre contribuabil, a obligatiilor fiscale.

Evaziunea fiscala este rezultanta logica a defectelor si inadvertentelor unei legislatii imperfecte, a metodelor defectuoase de aplicare, precum si a neprevederii si nepriceperii legiuitorului a carui fiscalitate excesiva este tot atat de vinovata ca si cei pe care ii provoaca prin aceasta la evaziune.

In ceea ce priveste istoricul acestui fenomen in Romania, trebuie mentionat ca incepand cu marea reforma a impozitelor directe din anul 1921, in special din 1929, legislatia romana s-a orientat spre un sistem de impunere a unor mijloace eficiente pentru prevenirea evaziunii fi scale. In anul 1923 s-a desfiintat impunerea minimala si s-au atenuat sanctiunile impuse prin legea din anul 1921, ceea ce a condus la cresterea si diversificarea fenomenului de evaziune fi scala, pe fondul unei slabe pregatiri a autoritatilor abilitate sa vegeheze asupra estomparii efectelor produse de evaziunea fiscala. Legea contributiilor directe din anul 1923 a avut si influenta pozitiva asupra reducerii acestui fenomen, dar a avut si lacune, in acest sens putand fi amintita scutirea de impozit pe cladirile industriale.

Cea mai raspandita forma de evaziune fi scala a fost "inflatiunea amortizarilor", procedeu ce consta in actiunea intreprinderilor de a exagera valoarea cladirilor si instalatiilor pe care le posedau, de a cere si a de a obtine de la fisc dreptul de a scadea din beneficiu un fond de amortizare corespunzator unor investitii mai mari decat cele reale.

Bibliografie:

1. Anastasiu Oreste - ,,Forme principale ale evaziunii fiscale", Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti 1932

2. Basarab M. - ,,Drept penal-partea generala", Bucuresti, 1983

3. Buziernescu R. - ,,Evaziunea fiscala in Romania" , Ed. Univers, Craiova 2001

4. Cosmin Flavius Costas , Septimiu Ioan Put , Alina Mihaela Gherman , Alexandra Muresan, "Drept fiscal si financiar. Caiet de seminar", Editura Hamangiu,2018

5. Cristina Covaci Voicu, Economia subterana din Romania. Contextualizare si analiza, Editura ASE, 2015

6. Dan Drosu Saguna, "Drept financiar public", Editura C.H. Back, 2007

7. Daniela Dediu,"Evaziunea financiara", Editura Universul Juridic, 2018

8. Danet A. - ,,Finante generale" , Fundatia Dacia, Brasov, 2001

9. Florinel Marian Sgardea, "Control financiar si expertiza contabila", Editura ASE, 2014

10. Iulian Viorel Brasoveanu, "Analize ale politicii fiscale in Romania si in statele membre ale UE", Editura ASE, 2009

11. Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

12. Liliana Donath,"Finante Publice si Elemente de Administrare a Impozitelor", Editura Marineassa.

13. Liliana Donath,"Finante Publice",Editura Mirton,Timisoara 2007

14. Nadia-Cerasela Anitei , Roxana Elena Lazar , "Evaziunea fiscala intre legalitate si infractiune", Editura Universul Juridic, 2016

15. Neculai Carlescu, " Evaziunea fiscala. Comentarii si exemple practice.", Editura C.H. Back, 2015

16. Philippe Malherbe, "Elemente de drept fiscal international",Editura Hamangiu,2017

17. Stefania Tudor, "Evaziunea fiscala", Editura Hamangiu, 2017

18. Varlan Corina:"Problema evaziunii fiscale din Romania dezbatuta in presa straina",2014

19. Victor Dragota, Eugen Mitrica, Delia Catarama, Laura Elly Novac, "Basic finance", Editura ASE 2009

20. Viorel Ros, "Drept financiar si fiscal", Editura Universul Juridic, 2016

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
11 115 cuvinte
Nr caractere:
62 023 caractere
Marime:
119.03 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Economie
Data publicare:
13.04.2019
Structură de fișiere:
  • Analiza si controlul evaziunii fiscale.docx
Predat:
Liceul Tehnologic “Dimitrie Bolintineau”
Te-ar putea interesa și:
Multitudinea obligatiilor pe care legile fiscale le impun contribuabililor ca si, sau mai ales,...
In urma analizei si cauzelor si imprejurarilor in care are loc evaziunea fiscala, am formalizat o...
Capitolul I Controlul financiar I.1 Notiuni introductive Termenul ,,control" il datoram...
Evaziunea fiscala e unul din fenomenele economico - sociale complexe de maxima importanta cu care...
Codul penal, precum si orice lege, trebuie sa admita si sa sanctioneze orice incalcare a...
Sus!