Parvoviroza canina

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument .3
Definitie .3
Istoric, raspandire si amportanta.5
Etiologie.5
Epizootologie.7
Patogeneza.8
Tablou clinic.10
Tablou morfopatologic.11
Diagnostic.13
Prognostic.13
Tratament.14
Profilaxie si combatere.17
Concluzii.23
Bibliografie .25

Extras din atestat:

ARGUMENT

Afectiunile canidelor reprezinta un factor din ce in ce mai important al patologiei veterinare generale, in contextul in care cainele devine din ce in ce mai ,,urbanizat". Drumul parcurs de la Canis lupus, un animal puternic si feroce, la Canis familiaris, prima specie domesticita, supus si prietenos, a fost incredibil de lung. Prietenia si tovarasia omului nu a reprezentat intotdeauna un avantaj. Interesele acestuia, selectia pentru accentuarea anumitor caracteristici folositoare lui, au dus treptat la diminuarea rezistentei naturale ale speciei canine.

Specia este supusa celor mai diverse imbolnaviri, in care un important rol il ocupa virozele ce afecteaza mai ales tineretul. Dintre acestea, parvoviroza este considerata ca fiind cea mai periculoasa boala virala, raspandita pe tot globul, cu o incidenta variabila de la tropice pana in tinuturile polare. Aceasta entitate determina pierderi insemnate in canisele de caini utilitari, dar si in randul animalelor de companie, ceea ce impune necesitatea unui diagnostic precoce, dar si a aplicarii masurilor de imunoprofilaxie.

Initial, datorita imperfectiunii metodelor de diagnostic si de prevenire, dar si a faptului ca infectiile cu parvovirus la caine erau relativ de data recenta, parvoviroza nu a putut fi stavilita, din contra a capatat o mare extindere si cu pierderi importante.

Aceasta ne-a indreptatit sa intreprindem un studiu asupra prevalentei bolii in functie de mai multi factori, ca si asupra manifestarilor clinice, a leziunilor macro-, microscopice si electronomicroscopice si a valorii de diagnostic a unor metode utilizate curent in practica.

Parvoviroza este considerata o boala relativ recenta, fiind descrisa pentru prima data abia in anii '70, dar progresele privind studiile acestei boli au evoluap inpreuna cu evolutia tehnicii si probabil cu evolutia bolii in sine. Cu toate acestea nu putem considera satisfacatoare cunostintele actuale deoarece, au ramas o serie de intrebari fara raspuns cu privire la mai multe aspecte din aceasta boala si referitoare la virus, dintre care cea mai actuala este cea legata de gradul de inrudire cu virusul panleucopeniei feline. De aceea consideram ca boala trebuie studiata in continuare, iar cei care se ocupa cu specia afectata de aceasta boala trebuie sa stea in permanenta in alerta pentru a face fata solicitarilor uneori epuizante in lupta impotriva acestei boli. Gravitatea acestei boli este amplificata si prin faptul ca de obicei afecteaza tineretul in primele luni de viata, iar tratatrea acestora, este si mai dificila ca a animalelor adulte.

Totusi prin respectarea protocoalelor vaccinale se poate preveni si aceasta boala iar in cazul aparitiei bolii aceasta se poate trata cu succea prin resoecterea protocoalelor terapeutice , care de multe ori trebuie adaptate fiecarui individ in parte.

PARVOVIROZA CANINA

Definitie

Este o boala infecto-contagioasa, cu caracter enzootico-epizootic, ce afecteaza cainele, caracterizata clinic prin gastroenterita, tulburari generale mai

mult sau mai putin exprimate, leucopenie, iar morfopatologic prin inflamatii si necroze la nivelul intestinului subtire si prin miocardita la animalele tinere.

Istoric, raspandire si importanta

Boala a fost semnalata pentru prima data, in SUA, in 1976, apoi s-a extins aproape concomitent in Australia, in numeroase tari din Europa, (inclusiv in tara noastra), in Noua Zeelanda, in Asia si Africa de Sud etc.

Importanta economica a bolii este mare datorita contagiozitatii si a procentului ridicat de morbiditate si mortalitate, inregistrat mai ales la tineret.

Etiologie

Agentul etiologic este Canine parvovirus - 2 (CPV - 2) si variantele CPV - 2 a si CPV -2, incadrate in familia Parvoviridae, contin ARN avand o simetrie icosaedrica, fara invelis pericapsidal, cu dimensiuni de 20 - 25 nm.

Virusul CPV - 2, in contrast cu alte parvovirusuri, se replica in culturi celulare primare si linii celulare de o gama foarte variata: de origine canina, felina, bovina, de nurca, de raton etc., cu afinitate pentru celulele aflate in plina activitate metabolica legata de mitoza. Virusul prezinta insusiri hemaglutinante fata de hematiile de porc, pisica si maimuta. Susele de virus izolate din diferite focare difera din punct de vedere al patogenitatii, ceea ce explica caracterul benign sau grav al diverselor enzootii. In privinta interrelatiilor cu virusul panleucopeniei infectioase a felinelor, se crede ca este o mutanta a acestuia adaptata la caine (McMaster si col,, 1981: Tratschin si col., 1982; Parrish si

Carmichael, 1983), omologia genomului lor fiind de peste 98 % (Horzinek, 1993). intre virusul CPV - 2 si parvovirusul porcin a fost semnalata o reactivitate serologica incrucisata minora (Mengling si col., 1983). Studiile folosind anticorpii monoclonali, fie fata de CPV - 2, fie fata de virusul panleucopeniei feline (FPV), au relevat prezenta situnlor antigenice CPV - 2, FPV si MEV (virusul enteritei nurcilor), specifice fiecarui virus (Parrish si col., 1982; Parrish si Carmichael, 1983). Mai recent, folosind anticorpii monoclonali, au fost evidentiate variatii antigenice slabe intre diversele suse de CPV - 2

Bibliografie:

1. Bercea. I., Mardari. Al., Moga Manzat. R., Pop. M., Popoviciu. A.,- Boli infectioase ale animalelor - Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1981

2.Catoi. C., - Diagnostic necropsic veterinar - Ed. AcademicPres, Cluj-Napoca, 2003.

3. Filea. I.I., Enache.T., - Epizootologia animalelor mici - Ed. Ceres, Bucuresti, 1987.

4. Filea. I.I., - Zoonoze de la animale mici - Ed. Medicala , Bucuresti, 1988.

5.Spinu. M., - Legislatie veterinara -Ed. Tedesco, Cluj-Napoca, 2000.

6. Vasiu. C., - Viroze la animale - Casa de Ed. Dokia, Cluj-Napoca, 1998.

WEBOGRAFIE:

o http://www.3tres3.com/caso/images/0906-02.jpg

o http://dearmypuppy.com/zboard/data/Image_Link/cpvsmall.jpg

o http://www.virology.wisc.edu/virusworld/ICTV8/cpv-canine-parvovirus-ictv8.jpg

o http://www.intervet.ro/binaries/Parvo_300x225_tcm94-84607.jpg

o http://www.infomedik.ro/images/articole/edem.jpg

o http://ro-rott.ablog.ro/2007-04-28/programul-de-vaccinare-si-deparazitare-la-caini.html

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
4 023 cuvinte
Nr caractere:
24 153 caractere
Marime:
557.28 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Ecologie
Data publicare:
26.07.2017
Structură de fișiere:
  • Parvoviroza canina.doc
Predat:
GRUP ŞCOLAR „IOAN OSSIAN”
Te-ar putea interesa și:
ACTINOMICOZE Actinomicozele sunt boli sistemice sau localizate, sporadice, cu evolutie cronica,...
ACTINOMICOZE Actinomicozele sunt boli sistemice sau localizate, sporadice, cu evolutie cronica,...
INTRODUCERE Practicianul din reteaua sanitara-veterinara sau din clinicile de specialitate are...
LEUCOZELE - sunt viroze tumorale sistemice caracterizate prin blocarea diferentierii celulelor in...
IMUNOSUPRESIA Imunosupresia-numita, de asemenea, imunodepresie, este acea inhibitie a reactiilor...
Sus!