Efectele antropizarii asupra ecosistemelor naturale

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 4
CAPITOLUL 1 6
PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE ECOSISTEMELOR ANTROPIZATE 6
CAPITOLUL 2 10
EFECTUL POLUANT AL ASEZARILOR URBANE 10
CAPITOLUL 3 14
DEGRADAREA BIODIVERSITATII PRIN POLUAREA ECOSISTEMELOR ANTROPIZATE 14
3.1.MODIFICAREA SI DISTRUGEREA HABITATELOR 14
3.2. TRANSFERUL DE SPECII 15
3.3. SUPRAEXPLOATAREA 16
3.4.URBANISMUL 16
3.5.POLUAREA 17
3.6.TRANSPORTURILE URBANE 17
3.7.POLUAREA CU DESEURI URBANE 18
B I B L I O G R A F I E 20

Extras din atestat:

ARGUMENT

Omul, ca orice fiinta vie, nu se afla in afara legilor care guverneaza viata pe planeta noastra, ci s-a format si dezvoltat in interactiune cu mediul natu-ral. Acesta a influentat dintotdeauna dezvoltarea societatii, dar gradul in care a exercitat aceasta influenta a fost diferit re la o epoca istorica la alta. Mediul natural in care omul isi desfasoara activitatea este format din mai multe sisteme ecologice. Un ecosistem, in general reprezinta relatia dintre lumea organismelor vii si mediul lor de viata, sau cum se mai spune, unitatea dintre biocenoza si biotip(exemplu: un lac, o padure, etc. formeaza in parte un ecosistem ). Un grup de oameni pe un spatiu determinat si mediul ambiant respectiv alcatuiesc impreuna un ecosistem urban. Ansamblul ecosistemelor planetei, intre care exista relatii complexe deinterconditionare, constituie ecosfera. Intrucat omul este singura fiinta vie care poate depune o activitate constienta, ecosistemul uman joaca rolul principal in cadrul ecosferei.

Biotopul urban reprezinta rezultatul actiunii modelatoare a omului asupra mediului "fizic", actiune desfasurata intr-un lung proces istoric, spre folosul sau. Ca si in cazul ecosistemelor naturale, si in acest caz se poate vorbi de factorii stationari ai biotopului urban, dar in elementele de biotop urban se pot include factorii indusi de catre societatea umana (factori ce se exprima prin elemente antropogenice). Factorii stationari sunt cei geografici, geologici si pedologici. Acestia reprezinta elemente fixe care determina evolutia unei asezari umane. Intr-o diferita masura, acesti factori (in special cei pedologici) sunt supusi actiunii antropice si modificati.

Asezarile urbane au cunoscut in evolutia lor perioade de declin si de inflorire, unele au disparut iar altele s-au pastrat pana in zilele noastre.Ele impodobesc astazi suprafata Terrei aidoma unei imense constelatii de pe bolta cereasca, unele avand o "stralucire" puternica, altele abia "licarind", minuscule intre cei doi poli ai planetei. Asezarile pot fi permanente si temporare, cu o larga arie de raspandire geografica. Asezarile permanente sunt cuprinse intre 83s latitudine nordica (Siorapaluk - localitate din Groenlanda) si 55s latitudine sudica (Ushuaia in Chile). In ce priveste raspandirea pe verticala intalnim asezari amplasate sub nivelul marii (Ierihon - Iordania la 250 m sub 0) si pana peste 5000 m (Chupiquina in Chile - 5600 m, Arash in Tibet - 5320 m.

Populatia satului este ocupata preponderent in activitati primare, pe cand orasului ii sunt specifice activitatile secundare si cele tertiare. Orasul este o forma de organizare, inzestrare si utilizare a unui teritoriu in scopul concentrarii, transformarii si redistribuirii produselor necesare intretinerii, recreerii si progresului unei populatii de pe teriorii diferite ca intindere (de la zona imediat inconjuratoare pana la intregul glob). El se inscrie in peisaj prin cladiri, retea de drumuri etc. si presupune o asociere teritoriala si corelatie functionala intre un nucleu central (aglomeratia) si un spatiu inconjurator de intindere variabila, de la caz la caz si de la epoca la epoca. Odata cu concentrarea mai accentuata de bunuri (materii prime, preoduse fabricate si semifabricate, forta de munca, mijloace de intretinere, bunuri spirituale etc.) incepe de obicei functia urbana.

Trebuie subliniata pe aceasta cale importanta pozitiei geografice in alegerea locurilor de concentrare urbana. Componentele teritoriale ale orasului sunt:

- vatra - suprafata cuprinsa in linia de contur a zonei cladirilor de locuit;

- intravilanul - suprafata afectata constructiilor, ingloband toate zonele functionale ale orasului mai putin teritoriul agricol;

- extravilanul - restul suprafetelor din perimetrul administrativ al orasului.

Orasul a devenit simbol global al transformarii industriale a resurselor naturale disponibile in reziduri fara valoare si poluanti periculosi. Astfel asezarea umana si in special orasul devine forma materializata si complexa a falsei dezvoltari a relatiei om-mediu.In ultimii 20 de ani au aparut megalopolisurile,zone geografice in care mai multe mari orase, prin extindere, au ajuns sa se uneasca. Asezarile urbane prezinta o interactiune foarte puternica cu mediul, atat de puternic incat o putem considera chiar o interactiune de tip calitativ nou. Capacitatea si calitatea gunoaielor orasenesti difera da la o tara la alta si depind de o serie de factori: zona geografica, clima, grad de satisfacere a nevoilor alimentare ale populatiei, gradul de dezvoltare a industriei si comertului.

In lucrarea de fata voi incerca sa demonstrez ca ecosistemele atropizate (sistemele supuse factorilor antropogeni) sunt cele mai importane surse de poluare a ecosistemelor naturale.

CAPITOLUL 1

PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE ECOSISTEMELOR ANTROPIZATE

(BIOCENOZE URBANE SI ANTROPOCENOZA)

Omul, ca orice fiinta vie, nu se afla in afara legilor care guverneaza viata pe planeta noastra, ci s-a format si dezvoltat in interactiune cu mediul natural. Acesta a influentat dintotdeauna dezvoltarea societatii, dar gradul in care a exercitat aceasta influenta a fost diferit re la o epoca istorica la alta.

Activitatea omului s-a desfasurat pastrand o legatura permanenta cu sistemele functionale din natura. Acestea furnizeaza materiile prime, resursele primare si asigura mentinerea conditiilor specifice vietii. Pentru a-si atinge mai bine obiectivele, omul s-a

folosit insa nu numai de ceea ce ofereau ecosistemele naturale, ca productie biologica, ci si de intreaga ,,tehnologie" perfectionata evolutiv. Astfel au luat nastere formatiuni mai mult sau mai putin stabile, dependente de interventia umana, dar care isi desfasoara activitatea pe principii similare celor naturale.

Spre deosebire de ecosistemele naturale, a caror functionare se materializeaza prin realizarea stabilitatii si mentinerea in echilibru a componentelor vii si nevii in anumite conditii date, in ecosistemele artificiale exista o determinare, in sensul de satisfacere a necesitatilor omului.

Un ecosistem artificial cuprinde:

???? o biocenoza in care plantele de cultura si animalele domestice sunt predominante, insotite fiind de o flora si o fauna ,,naturale";

???? totalitatea oamenilor din sistem;

???? cladirile, caile de acces si, in general, toate elementele alogene produse de om sau aduse din alte parti, inclusiv lucrarea si amenajarea solului;

???? reziduuri si deseuri aflate in afara ciclurilor biogeochimice naturale.

Bibliografie:

1. Dezvoltarea durabila. Mecanisme si instrumente. Vol.II - Coordonatori: Angheluta Vadineanu, Costel Negrei, Petru Lisievici, Editura Universitara din Bucuresti, 1999

2. Probleme ecologice si riscuri economice - Conf. Univ. Florina Bran

Editura A.S.E., Bucuresti 2001

3. Mediul ambiant si dezvoltarea durabila - Prof. dr. Anca Angelescu,

Prof. dr. ing. Ileana Ponoran, Editura A.S.E., Bucuresti, 1999

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
7 841 cuvinte
Nr caractere:
42 363 caractere
Marime:
48.09 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Ecologie
Data publicare:
22.04.2021
Structură de fișiere:
  • Efectele antropizarii asupra ecosistemelor naturale.docx
Predat:
la liceu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Capitolul 1 Introducere Aspecte generale privind poluarea mediului 1.1. Mediul ca sistem...
INTRODUCERE Acest curs este destinat studentilor anului IV al Facultatii De Inginerie...
INTRODUCERE Evolutia cunoasterii umane, de la formele empirice initiale (realizate prin...
Asistam la o preocupare crescanda a omenirii fata de problemele tot mai complexe ale protectiei...
Curs I Aspecte Generale 1. Concepte generale privioare la mediu: Descoperirea si cunoasterea...
Sus!