1. ARGUMENT
In centrele populate si in interiorul incintelor industriale se acumuleaza diferite categorii de ape uzate provenite de la bucatarii, dusuri, bai, sali de mese, closete, stropitul strazilor, piscine, procese tehnologice industriale etc.Substantele continute in aceste ape pot fi de natura organica sau minerala; cele de natura organica constituie un mediu propice pentru dezvoltarea diferitelor bacterii,printre care unele patogene, care pot produce boli grave, ca tifos, dizenterie s.a.; cele de natura minerala pot contine, de asemenea, substante toxice provenite de la diferite industrii, de la spitale etc., care pot conduce la imbolnaviri deosebit de grave
Atat in centrele populate cat si in interiorul incintelor industriale se acumuleaza si trebuie evacuate si apele meteorice .
Totalitatea apelor mentionate trebuie colectate si evacuate pe drumul cel mai scurt in cursul de apa cel mai apropiat, in conditiile admise de normele sanitare. Indepartarea apelor uzate, de orice natura, se face printr-un ansamblu de constructii si instalatii: canale, statii de pompare, statii de epurare etc., care poarta denumirea de sistem de canalizare.Totalitatea apelor colectate in reteaua de canalizare poarta denumirea de ape de canalizare ( se foloseste uneori si termenul de -ape uzate?). Cursul de apa (rau, fluviu, lac, mare etc.) in care se evacueaza apele uzate poarta si denumirea de emisar (receptor). Drept emisar se pot folosi si depresiuni, soluri permeabile etc.
Evacuarea apelor in emisar trebuie sa fie astfel conceputa incat acesta sa poata fi folosit in aval de evacuare,in conditiile impuse de normele in vigoare.Cand conditiile impuse nu pot fi respectate (cantitatea de substante impurificatoare depaseste o anumita limita) este necesar sa se recurga la constructia unei statii de epurare,care sa retina o parte din aceste substante.
Sistemul de canalizare trebuie sa asigure, cu precadere, colectarea, transportul, epurarea si evacuarea intr-un receptor natural a apelor uzate provenite de la utilizatorii serviciului de alimentare cu apa, precum si a apelor pluviale sau de suprafata colectate de pe teritoriul localitatii.
Apele uzate evacuate in sistemele de canalizare trebuie sa respecte conditiile precizate prin acordul de preluare in canalizare, respectiv prin contractul de prestare a serviciului, precum si pe cele impuse prin reglementarile tehnice in vigoare, astfel incat, prin natura, cantitatea ori calitatea lor, sa nu conduca la:
a) degradarea constructiilor si instalatiilor componente ale sistemelor de canalizare;
b) diminuarea capacitatii de transport a retelelor si a canalelor colectoare;
c) perturbarea functionarii normale a statiei de epurare prin depasirea debitului si a incarcarii sau prin inhibarea proceselor de epurare;
d) aparitia unor pericole pentru igiena si sanatatea populatiei sau a personalului de exploatare a sistemului;
e) aparitia pericolelor de explozie.
Inainte de a fi evacuate in receptorii naturali, apele uzate colectate in retelele de canalizare vor fi supuse unei epurari corespunzatoare, in vederea conformarii cu prevederile legale.
Statiile de epurare a apelor uzate trebuie exploatate si intretinute astfel incat sa se asigure performante corespunzatoare in conditiile climatice locale normale. La exploatarea statiilor de epurare se va tine seama de variatiile sezoniere ale incarcarii cu poluanti.
Epurarea mecanica a apelor uzate trebuie sa asigure indepartarea prin procedee fizice, in special, a materiilor in suspensie, cat si a celor nemiscibile cu apa, separabile gravitational, precum si retinerea partiala a substantelor organice.
2.PROCEDEE DE EPURARE A APELOR UZATE
Procedeele de epurare sunt de trei categorii: procedee de epurare mecanica,mecano-chimica si mecano-biologica. Procedeele de epurare mecanica, corespunzatoare proceselor de epurare mecanica, au ca scop:
- retinerea corpurilor si suspensiilor mari, operatie realizata in instalatii cu gratare, cominutoare si dezintegratoare;
- flotarea (separarea) grasimilor si uleiurilor, realizata in separatoare de grasimi si in decantoare, cu dispozitive de retinere a grasimilor si uleiurilor;
- sedimentarea sau decantarea pentru separarea materiilor solide in suspensie din apa uzata, prin instalatii de deznisipare, decantare, fose septice si decantoare cu etaj;
- prelucrarea namolurilor dupa cum se arata la procedeele de epurare mecano-biologice.
Procedeele de epurare mecano-chimica se bazeaza in special pe actiunea substantelor chimice asupra apelor uzate si au ca scop:
- epurarea mecanica;
- coagularea suspensiilor din apa, realizata in camerele de preparare si dozare a reactivilor, de amestec si de reactie;
- dezinfectarea apelor uzate, realizata in statiile de clorare si bazinele de contact.
Procedeele de epurare mecano-biologice, care se bazeaza pe actiunea comuna a proceselor mecanice si biologice, avand ca scop:
- epurarea mecanica;
- epurarea naturala a apelor uzate si namolurilor, realizata pentru apele uzate, pe campuri de irigare si filtrare, iazuri biologice etc. si pentru namoluri, in bazine deschise de fermentare naturala a namolurilor;
- epurarea artificiala a apelor uzate si a namolurilor, realizata pentru apele uzate, in filtre biologice, in bazine cu namol activ, in aerofiltre, filtre biologice scufundate si turn etc. si pentru namoluri, in fose septice, concentratoare sau ingrosatoare de namol, platforme pentru uscarea namolului, filtre vacuum si presa, incineratoare etc.
Eficienta sau randamentul diferitelor instalatii se exprima, de obicei, prin posibilitatea acestora de reducere a substantelor in suspensie, a substantelor organice (exprimate prin reducerea CBO5) si a bacteriilor.
* O. Ionculescu, Che. Ionescu, Canalizari - Matrix, Rom., Bucuresti 2001;
- Negulescu, Ch. M., Canalizari - Ed. Didactica si Pedagogica Bucuresti 1978;
- Mihai Dima, Epurarea apelor uzate urbane - Ed. Tehnopriss.
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont