Consecințele subțierii stratului de ozon

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Ozonul reprezinta o molecula triatomica de oxigen. Are culoare albastruie si un miros intepator fiind prezent in atmosfera in concentratie de cca 0,04 ppm. Acesta se gaseste cca 90% in stratosfera si cca 10% in troposfera.

Termenul de ozon provine din grecescul "ozein" care inseamna "a mirosi".

Este gazul cel mai raspandit in atmosfera terestra. Molecula azotului este cea mai stabila dintre combinatiile azotului.

Azotul are un rol foarte important in pentru viata plantelor si animalelor, fiind constituentul tuturor celulelor vii, proteinelor si acizilor nucleici.

Animalele si plantele nu pot asimila direct azotul din aerul atmosferic; ele au nevoie de azot sub forma de saruri solubile pe care plantele le iau din sol.

1.2. Formarea ozonului

Molecula de ozon este formata prin fotoliza moleculelor de oxigen (O2) sub actiunea radiatiilor UV si recombinarea atomilor de oxigen rezultati, cu moleculele de oxigen existente in atmosfera.

Fig. Formarea ozonului

1.3. Distributia ozonului in atmosfera

Fig. Distributia ozonului in atmosfera

Ozonul bun - se afla in mod natural in stratosfera (15- 40 km) unde formeaza un strat protector impotriva razelor UV B (280-320 nm) solare. Acest ozon benefic datorita emanatiilor de chimicale antropogene se afla intr-un permanent proces de degradare.

Ozonul rau - se afla in atmosfera terestra joasa numita troposfera (pana la cca 12km) si este rezultat al reactiilor chimice, in prezenta luminii solare, dintre diferiti poluanti proveniti de la masini, uzine, termocentrale, rafinarii, etc. Formarea acestuia este accentuata in lunile de vara.

Troposfera este stratul atmosferic cel mai apropiat de suprafata p- mantului si reprezint- cel mai ridicat procent al masei atmosferice. Este caracterizat de densitatea aerului si de o variatie

vertical- a temperaturii de 6 sC pe km. Temperatura si vaporii de ap- continuti in troposfer- descresc

rapid cu altitudinea. Vaporii de ap- joac- un rol major in reglarea temperaturii aerului pentru c- absorb energia solar- si radiatia termic- de la suprafata planetei. Troposfera contine 99% din vaporii de apa din atmosfer- Concentratia de vapori de ap- din atmosfer- poate varia cu latitudinea. Aceasta este mai ridicat- la tropice unde poate atinge 3% si descreste spre poli.

Limita superioar- a stratului variaz- in in- ltime intre 8 km la latitudini mari si 18 km la ecuator. in- ltimea variaz- de asemenea cu anotimpurile; cea mai ridicat- in timpul verii si cea mai scazut- in timpul iernii. O zon- ingust- numit- tropopauz- separ- troposfera de urm- torul strat, stratosfera. Temperatura aerului in tropopauz- r- mane constant- cu cresterea altitudinii.

Ozonul troposferic (O3). in atmosfer- la o in- time foarte mare ozonul creat natural apare ca un ecran de protectie impotriva razelor ultraviolete. in troposfera insa, ozonul e un produs al reactiilor poluantelor atmosferice, ale industriilor si ale automobilelor. Ozonul troposferic

reactioneaz- cu tesuturile vegetale si animale provocand efectul de ser- Contributia ozonului troposferic la sporirea efectului de ser- se estimeaz- la 8%.

Oxizii de azot din toposfera care ajung si in stratosfera provin in cea mai mare parte din arderea carbunilor fosili in centrale termice si din combustia carburantilor in motoarele automobilelor (scopul catalizatorilor utilizati la esapamentul automobilelor este tocmai acela de a transforma oxizii de azot

rezultati prin combustie, in azot molecular, evitand astfel emanatia oxizilor de azot in atmosfera).

Stratosfera este al doilea strat atmosferic. Se g- seste intre 10 si 50 de km deasupra planetei. Temperatura aerului in stratosfer- r- mane relativ constant- pan- la o altitudine de 25 de km. Apoi ea

creste progresiv pan- la 200-220 K pan- la limita superioar- (~50 km).

Ozonul joac- un rol major in reglarea regimului termic din stratosfer- , din moment ce volumul de vapori de ap- din strat este foarte redus. Temperatura creste odat- cu concentratia ozonului.

Energia solara e convertit- in energie cinetic- cand moleculele de ozon absorb radiatia ultraviolet- rezultand in inc- lzirea stratosferei. Stratul de ozon (ozonosfera) se afl- intre 30 si 40 de km altitudine. Aproximativ 90% din ozonul din atmosfera se g- seste in stratosfer- Concentratia de ozon din acest strat este de aproape 2 ori si jum- tate mai mare decat cea din troposfer-

In stratosfera, de la inaltimea de 10-15 km si pana la 35 km, concentratia de ozon este destul de

mare si anume cantitatea maxima de ozon in acest strat este de 450 unitati Dobson. O unitate Dobson (DU) reprezinta cantitatea de ozon care se afla intr-un strat de ozon pur de grosime 0,01 mm, in conditii normale. Acest strat de ozon este foarte important pentru viata de pe Pamant, deoarece prin reactia (3) ozonul absoarbe cea mai mare parte a radiatiilor UV emise de Soare, care in caz contrar ar afecta viata organismelor de pe Pamant.

Bibliografie:

Lixandru B. - Ecologie si protectia mediului, EdituraPresa, Timisoara.

Popescu M. - Ecologie aplicata, Editura Matrixrom, Bcuresti, 2000.

Rodica Ciarnau - Ecologie si protectia mediului, clasa a X-a, Editura Economica Preuniversitaria, Bucuresti, 2000.

Sanda Visan - Mediul inconjurator, poluare si protectie, Editura economica, 1998

Reviste: National Geographic, Arborele Lumii

Observații:

Ce reprezinta ozon-ul , stratul de ozon, cauzele care duc la distrugerea stratului de ozon , impactul omului asupra stratului de ozon, consecinte si masuri de combatere a subtierii stratului de ozon . Am obtinut nota 10 la atestat , Grup Scolar Energetic,Ploiesti.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consecintele subtierii stratului de ozon.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 141 cuvinte
Nr caractere:
34 021 caractere
Marime:
699.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, consecinte, strat de ozon
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!