Caracteristicile contemporane ale dezvoltarii si agresivitatea asupra mediului

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 3
CAPITOLUL I 4
1. CONCEPTUL DE MONITORING AL MEDIULUI 4
1.2. Scopul monitoringului 5
1.3. Principii de realizare a monitoringului 6
1.4. Obiectivele monitoringului integrat 7
CAPITOLUL II 9
2. SISTEME DE MONITORIZARE A MEDIULUI 9
2.1. Principiile generale pentru proiectarea unui sistem de monitoring integrat al mediului 9
2.2. Nivelurile de lucru in monitoringul integrat 9
2.3. Sistemul global de monitoring 11
2.4. Organizarea generica a sistemelor de monitoring 11

Extras din atestat:

ARGUMENT

Odata cu dezvoltarea societatii umane a devenit evident faptul ca activitatea umana influenteaza mediul si este la randul sau influentata de catre acesta. Trecand prin diverse stadii de organizare, protectia calitatii mediului si mai nou abordarea integrata de management a mediului a devenit o necesitate vitala in scopul asigurarii prosperitatii societatii si dezvoltarii durabile. Managementul mediului a devenit un capitol esential pentru orice tip de dezvoltare indiferent de scala la care se pot manifesta impactele de mediu. In scopul asigurarii unei conduceri eficiente a tuturor activitatilor sociale, chiar daca uneori aspectele de mediu par a cadea pe un plan secundar s-a impus necesitatea unui sistem de supraveghere si evaluare continua a calitatii mediului sub forma de sistem de monitoring de mediu.

Monitoringul integrat vizeaza obtinerea unor imagini reale, de ansamblu, asupra stadiului calitatii mediului la un moment dat, precum si tendinta de evolutie pe cele doua componente de baza - mediul biotic si mediul abiotic - in interconexiunea lor. Complexitatea interactiunilor dintre factorii biotici si abiotici la care se adauga aspectele specifice de complexitate a societatii umane, necesita instrumente, metode si tehnici care sa genereze un volum suficient de date utilizabile pentru cele trei tipuri de baza de activitati in cadrul monitoringului mediului. Prima activitate implica masuratori si observatii directionate spre asigurarea unei descrieri corecte a mediului si a schimbarilor la care acesta poate fi supus. A doua activitate este reprezentata de evaluarea datelor de mediu pentru determinarea unor posibile directii de evolutii si dezvoltarea unui sistem de avertizare timpurie bazat pe criterii prestabilite dar aflate intr-o continua evolutie odata cu dezvoltarea cunostintelor stiintifice. Aceasta activitate include functii cum ar fi predictia consecintelor asupra mediului, descrieri ale bugetelor de contaminanti si analiza ecosistemelor, determinarea valorilor prag pentru poluanti specifici si formularea de recomandari de actiune. Cea de-a treia activitate in cadrul sistemului total este de prefigurare a actiunilor pentru evitarea deteriorarii mediului in contextul general de asigurare a celei mai bune variante de management a mediului. Monitoringul furnizeaza nu numai baza pentru formularea politicilor de mediu dar permite de asemenea si evaluarea eficientei acestor politici.

Complexitatea acestor cerinte de baza necesita pe de o parte eforturi financiare remarcabile pe de alta parte cunostinte din domenii stiintifice foarte diferite aflate intr-o continua dezvoltare. Obtinerea si agregarea datelor de mediu in vederea furnizarii unei imagini cu suficiente detalii asupra starii mediului si a evolutiilor presiunilor la care acesta este supus necesita un intreg arsenal metodologic de la investigatii inovatoare pana la operatiuni de rutina repetitive ce furnizeaza date din domeniul economic, social sau indicatori de mediu consacrati. Agregarea eficienta a acestor date pentru indeplinirea obiectivelor de monitoring are insa intotdeauna un caracter de noutate datorat daca nu tehnicilor inovatoare utilizate macar unicitatii relatiilor de mediu caracteristice in diverse zone, la diferite scale de timp si spatiu.

CAPITOLUL I

1. CONCEPTUL DE MONITORING AL MEDIULUI

1.1. Definirea conceptului de monitoring

Conceptul de monitoring deriva din verbul "to monitor" ce isi are originea din verbul latinesc moneo care inseamna a atentiona, a reaminti sau a recomanda. Initial, ,,monitor" desemna un individ cu atributii de supraveghere.

Notiunea de "monitoring" a devenit un termen foarte general ce este aplicat aproape nediscriminatoriu pentru a denumi o mare diversitate de activitati. Elementul care face distinctia dintre aceste tipuri diferite de activitati de masurare este acela ca monitoringul are ca obiectiv obtinerea de date care sa poata fi comparate cu un standard explicit. Printre acestea sunt incluse:

- incercarea de a descrie conditiile dominante ale mediului

- aparitia, distributia si intensitatea poluarii

- starea biocenozelor sau a populatiilor unor specii

- simpla descriere a unor regiuni (Ciolpan, 2006).

Pe filiera tehnica si din limba franceza notiunile adiacente de,,monitoring", ,,monitorizare" si-au consolidat sensurile referitoare la activitatea de supraveghere.

Putem spune ca in ce priveste aspectul referitor la mediu, in limba romana aceasta familie de cuvinte este folosita sa desemneze totalitatea activitatilor care au loc in legatura cu informatia de mediu, de la producerea ei pana la utilizare.

In limba romana, termenul "monitorizare" este utilizat relativ recent, si, intr-o acceptiune mai larga reprezinta supravegherea evolutiei in timp a unui sistem natural sau artificial prin determinarea, evaluarea sau avertizarea asupra depasirii unor valori limita a unor indicatori sau parametri importanti ai sistemului. In urma acestui proces se poate uneori obtine un diagnostic al starii curente si eventual elaborarea unor prognoze.

Se cunosc o serie de sintagme echivalente ale acestui concept, respectiv: monitorizarea mediului, monitoring al mediului, monitorizarea poluarii mediului.

Pentru termenul "monitoring" (controlul calitatii mediului) exista doua sensuri: unul ecologic si unul tehnologic.

In sens ecologic, monitoring-ul ecologic reprezinta sistemul de supraveghere sistematica si continua a starii mediului si a componentelor sale sub influenta factorilor naturali si antropici.

In sens tehnologic, monitoring-ul integrat reprezinta un sistem complet de achizitie a datelor privind calitatea mediului, obtinut pe baza unor masuratori sistematice, de lunga durata, la un ansamblu de parametrii si indicatori, cu acoperire spatiala si temporala care pot sa asigure posibilitatea controlului poluarii.

Pe masura ce tehnologiile de achizitie a datelor de mediu au fost perfectionate, iar in urma studiilor de mediu la diverse scale au fost imbunatatite mecanismele de percepere a functionalitatii mediului cu identificarea factorilor care influenteaza diferite procese si fenomene, respectiv a conexiunilor dintre diversi indicatori explicate stiintific, se constata inca o data o integrare a celor doua subramuri. Doar printr-o solida cunoastere stiintifica alimentata si cu datele generate de sistemele de monitoring de rutina implementate in tarile dezvoltate se pot face progrese in evaluarea starii calitatii mediului si predictia directiei de evolutie a acestuia.

In Romania s-a acceptat si este consacrata sintagma monitoring integrat, dar se foloseste si formula monitoring ecologic/integrat.

In contextul analizei ecosistemelor naturale monitoringul semnifica inregistrarea conditiilor ambientale si implica actiuni ce vizeaza atentionarea (alarmarea) autoritatilor responsabile cu managementul acestora, ca raspuns la modificarile semnalate.

Intrucat "monitoringul" este un proces - nu un rezultat - o cale spre atingerea unui scop si nu un scop in sine, nu trebuie sa fim surprinsi de aceasta multitudine de probleme.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 909 cuvinte
Nr caractere:
28 586 caractere
Marime:
303.27 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Ecologie
Data publicare:
22.04.2021
Structură de fișiere:
  • Caracteristicile contemporane ale dezvoltarii si agresivitatea asupra mediului.docx
Predat:
la liceu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Cercetarea fenomenelor religioase ocupa un loc cu totul aparte in multe domenii ale stiintelor...
Actualizarea temei si motivarea alegerii ei in ultimii ani, educatia fizica lupta sa ocupe o...
Introducere Atmosfera sete unul dintre cele mai fragile subsisteme ale mediului datorita...
Conceptul de globalizare Teorii referitoare la aparitia globalizarii Este larg acceptata...
Perioada dintre mijlocul anilor 1840 si pana in 1873 (anul care a marcat inceputul Marii Crize in...
Sus!