Apa in natura

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT
CAPITOLUL I-Apa in natura - importanta si raspandirea apei pe Glob
CAPITOLUL II-Epurarea apelor uzate menajere
2.1-Proprietatile apelor uzate
2.2-Epurarea apei-principii generale
2.2.1-Epurarea mecanica
2.2.2-Epurarea chimica
2.2.3-Epurarea biologica
2.2.4-Prelucarea namolului
2.3-Metode de epurare a apelor uzate menajere
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE
ANEXE

Extras din atestat:

ARGUMENT

Am ales aceasta tema deoarece locuiesc intr-o zona unde se fac mari eforturi in ceea ce priveste epurarea apelor uzate ,pentru ca acestea sa nu polueze Marea Neagra deoarece acest lucru duce implicit si la distrugerea faunei marine.

Din pacate mai multe specii de pesti, plante si alte vietuitoare din Marea Neagra au disparut sau sunt pe cale de disparitie din cauza stratului de apa "moarta" de pe fundul marii, care s-a format exclusiv din cauza poluarii, arata raportul prezentat recent de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina ,,Grigore Antipa". Conform sursei citate, Marea Neagra risca sa devina o mare moarta in adevaratul sens al cuvantului pentru ca apa moarta continua sa inghita apa oxigenata in care traiesc pestii si nevertebratele, cu atat mai mult cu cat este un bazin aproape inchis, fara posibilitatea de curatare a apei.

In ultimii 30 de ani, pe fondul alterarii continue a calitatii apelor costiere si a presiunii exercitate prin exploatare, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic care a condus, in unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile. Pe fondul diminuarii semnificative a stocurilor de peste si chiar a disparitiei anumitor specii, din anul 1990 cantitatea de peste prins in Marea Neagra se afla in scadere continua

In lipsa statiilor de epurare moderne in marile aglomerari urbane din tara, apele menajere polueaza masiv Dunarea si Marea Neagra.Cele aproape 400 de unitati pentru tratarea apelor menajere nu au deocamdata capacitatea sa dezinfecteze apele, ci doar sa le limpezeasca.

Pentru ca Delta nu beneficiaza nici pana in prezent de sisteme centralizate de canalizare si de statii de epurare, Dunarea este direct poluata prin deversarea apelor reziduale de la pensiunile si gospodariile din Rezervatie.

Din pacate si Canalul Dunare-Marea Neagra este poluat, Localitatile constantene Poarta Alba, Medgidia si Cernavoda deverseaza ape uzate in canalul Dunarea-Marea Neagra si incalca normele de protectie a mediului.

Lucrarea cuprinde doua capitole in care urmarim aspectele generale ale apei precum si proprietatile si metodele de curatare a acesteia.

CAPITOLUL I

APA IN NATURA- IMPORTANTA SI RASPANDIREA APEI PE GLOB

Apa este o substanta chimica deosebita, este izvorul vietii, constituent major al corpului animal si al globului pamantesc.

Apa este mediul in care se petrec toate reactiile biochimice care intretin viata, este un izvor de energie, o necesitate imperioasa pentru existenta omului, precum si pentru dezvoltarea unui numar mare de ramuri industriale. Contrar aparentei, resursele de "apa buna" ale globului pamantesc care stau la dispozitia omenirii, sunt destul de modeste fata de necesitatile prevazute pentru viitor.

Distributia geografica a resurselor de apa este neuniforma, deci pentru anumite zone geografice, cu un anumit grad de urbanizare, dezvoltarea economico-sociala depinde rezolvarea problemei gasirii surselor suplimentare de" apa buna".

Prin "apa buna" se intelege apa naturala a carei compozitie chimica corespunde conditiilor impuse de gospodarirea centrelor populate sau de anumite ramuri industriale. Datorita proprietatilor sale fizice si chimice, apa are numeroase utilizari.

Resursele de apa au caracter limitat in functie de disponibilitatile anuale. Resursele de apa la nivelul bazinului hidrografic se regenereaza dupa un ciclu anual dar nu este suficient, deoarece implicarea omului este majora in poluarea apelor de pe planeta noastra. Posibilitatea de extindere a utilizarii apelor sunt limitate sau regresive in cazul in care se intreprind masuri adecvate pentru intretinerea, amenajarea si exploatarea rationala a acestor resurse. Resursele de apa au o distributie uniforma si sunt variabile in timp si nu concorda cu repartitia zonala a obiectivelor social economice.

Regenerarea resurselor de apa este influentata de activitatile umane prin lucrarile pe care acestea le intreprind pentru dezvoltarea economica si sociala, prelevarile nerationale, nerecuperabile, modificarile calitative prin impurificari si degradarea apelor din efluentii subterani, epurari incomplete. Pentru asigurarea dezvoltarii economice si sociale se impune mentinerea unui echilibru natural sub aspect calitativ si cantitativ intre resurse si consumul de apa ceea ce se realizeaza printr-o exploatare a acestor resurse.

Protectia resurselor de apa: rationalizarii, exploatarii, calitatii lor deriva din consideratii impuse de o necesitate a protectiei mediului si accepta volume de apa existente pe planeta, depaseste 135000 km3 si acopera 72% din suprafata planetei albastre.

Din acest volum ~97% reprezinta apa sarata a marilor si oceanelor, iar restul de 3% reprezinta apele dulci, formate din ghetari si calote glaciare, apele curgatoare, terestre si atmosferice de lacurile si panzele freatice subterane.

Apele curgatoare, lacurile si panzele freatice care sunt surse potentiale utilizate in scopuri sociale si economice reprezinta doar un procent de 0,14% din volumul total de apa de pe glob. Societatea umana poate folosi numai o parte din resursele superficiale de apa dulce care se refac anual prin precipitatii.

Raspandirea centrelor urbane pe glob nu corespund cu distributia resurselor de apa, volumul de apa raportata pe cap de locuitor in Austria si Elvetia este de 30000-40000 m3 pe an, iar in tarile scandinave este de ~20000 m3 pe an.

Bibliografie:

1. Mihai Dima, Ed. Tehnopress 2005, Epurarea apelor uzate urbane

2. Alexandra Banu, Octavian Radovici, Ed.Tehnica 2008, Elemente de inginere si protectia mediului

3. Ioan Ovidiu Muntean, Ed. Emia 2008, ECOLOGIE SI PROTECTIA MEDIULUI, EDITIA A II-A ADAUGITA;

4. Corneliu A.L. Negulescu, Ed. Agrotehnica 2004, Prelucrarea si valorificarea namolurilor rezultate din epurarea apelor uzate orasenesti, industriale si din zootehnie

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
4 866 cuvinte
Nr caractere:
26 472 caractere
Marime:
8.23 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Ecologie
Data publicare:
09.08.2017
Structură de fișiere:
  • Apa in natura.doc
Predat:
Colegiul Agricol Poarta Alba din Poarta Alba
Te-ar putea interesa și:
Apa este unul din elementele predominante ale Terrei si are rol principal in supravietuirea...
Apa este un factor indispensabil organismului uman. Inca din cele mai vechi timpuri asezarile...
Introducere Multa vreme s-a crezut ca apa ar fi un corp simplu ( in cultura chineza) sau cel mai...
APA IN INDUSTRIA ALIMENTARA Apa reprezinta un element indispensabil vietii, constituind un...
APA Apa este substanta chimica cea mai larg raspandita pe glob, ocupand cca. 70% din suprafata...
Sus!