"Contabilitatea este una dintre cele mai sublime creatii ale spiritului omenesc pe care fiecare bun gospodar ar trebui s-o foloseasca in gospodaria sa." GHOETE
Pe plan mondial, contabilitatea ca si stiinta si practica, a evoluat si si-a perfectionat continuu atat baza sa teoretica cat si maniera de realizare practica a obiectului ei de studiu.
Am ales ca tema "Inventarierea patrimoniului, procedeu al metodei contabilitatii" deoarece consider ca este necesara si interesanta, mai ales pentru faptul ca actuala programa scolara pentru clasa a XII-a acorda un rol primordial acesteia.
Scopul principal al lucrarii este de a oferi o varietate de notiuni teoretice referitoare la inventariere, aceasta fiind un instrument principal al conducerii firmei, ajutand la adoptarea unor decizii fundamentale din punct de vedere stiintific.
Necesitatea inventarierii patrimoniului unitatilor se explica prin importanta deosebita pe care o prezinta pentru activitatea practica a acestora. Inventarierea constituie baza de pornire pentru deschiderea si organizarea evidentei operative si contabile la unitatile patrimoniale nou infiintate, iar in al doilea rand, in decursul exercitiului, ea se reprezinta prin faptul ca determina diferentele intre datele contabilitati si realitatea de pe teren, in plus sau in minus, chiar si in conditiile unei bune organizari a evidentei operative si contabile, datorita mai multor cauze dintre care mentionam: modificari intervenite la elementele patrimoniale ale unitati, fie ca urmare a unor cauze naturale, fie datorita unor cauze subiective; neintocmirea sau intocmirea defectuoasa a unor documente; neinregistrarea sau inregistrarea gresita in conturi a anumitor operatii; neglijenta si neatentia gestionarilor care gestioneaza bunurile si valorile economice.
Inventarierea sta la baza intocmirii unui bilant real, contribuind la asigurarea imaginii fidele si la aplicarea principiului prudentei, astfel aceasta este foarte importanta in functionarea in conditii optime a unei firme; acesta fiind inca un motiv pentru care mi-am ales aceasta tema si nu in ultimul rand in speranta ca o sa ma ajute pe viitor in continuare drumului in activitatile economice.
CAPITOLUL I
PREZENTAREA FIRMEI : S.C ,,Soloil" S.R.L
1.1 Denumire, sediu
Denumirea societatii este ,,Soloil" S.R.L. infiintata la data de 2 decembrie 1991. Societatea
are sediul social in municipiul Oradea, strada Lotrului, nr. 2-6, judetul Bihor.
1.2 Forma juridica
Societatea comerciala ,,Soloil" este persoana juridica romana, avand forma de societate cu raspundere limitata. Societatea isi desfasoara activitatea in conformitate cu reglementarile legale in vigoare si cu contractul.
Societatea se constituie pe o perioada de timp nelimitata, incepand cu data inregistrarii la Camera de Comert si Industrie a judetului Bihor, respectiv la Registrul Comertului, adica 12.02.1991, sub numarul J05/147/1991 si avand codul fiscal R 54523.
1.3 Capitalul social si partile sociale
S.C. "Soloil" S.R.L. dispune de un capital social subscris de 200 Ron, integral varsat; numarul total de parti sociale: 20; valoarea unei parti sociale fiind de 10 Ron.
Participarea asociatilor fondatori la constituirea capitalului social se stabileste astfel:
1. Teodorescu Carina, 120 RON, 12 parti sociale deci un procent de 60% din capitalul social;
2. Popescu Madalin , 80 RON, 8 parti sociale deci un procent de 40% din capitalul social.
Capitalul social subscris a fost varsat in intregime la data constituirii societatii.
Majorarea sau reducerea capitalului social se va face in baza Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor, cu respectarea dispozitiilor legale.
Fiecare parte sociala subscrisa si varsata de asociati confera acestora dreptul la cate un vot egal in Adunarea Generala a Asociatilor, dreptul de a alege si a fi ales in organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, a activului social la dizolvarea societatii, conform prezentului act constitutiv si a dispozitiilor legale.
Asociatii vor participa la beneficiu (profit) si pierderi in functie de aportul adus la capitalul social.
1.4 Obiectul de activitate
S.C."Soloil" S.R.L. este o societate de productie si comercializare, obiectul de activitate principal, in conformitate cu activitatile prevazute in codul CAEN este:
1041 - Fabricarea uleiurilor si grasimilor
4633 - Comert cu ridicata al produselor lactate, oualor, uleiurilor si grasimilor comestibile
5227 - Comert cu amanuntul , in magazine specializate, al produselor alimentare
Activitatea societatii poate fi inclusa in ramura industriei alimentare.
Principalele produse realizate de catre societate sunt:
oUleiuri brute
oUleiuri rafinate din floarea soarelui, imbuteliate in flacoane de plastic tip PET
oUleiuri tehnice din floarea soarelui, rapita, soia, acizi grasi de rafinar.
1.5 Structura de productie
Societatea dispune de o sectie de productie, unde se desfasoara activitatea acesteia, amplasata in incinta de pe strada Lotrului, nr. 2-6, acesta sectie fiind impartita in cinci ateliere.
Atelierele sectiei de productie, si respectiv fazele fluxului tehnologic, sunt asadar urmatoarele:
oAtelierul de precuratire-postcuratire
oAtelierul de presare miez, filtrare
oAtelierul extractiei ulei-distilare
oAtelierul rafinare ulei
oStatia de epurare a apei.
Astfel personalul acestor ateliere au o dubla subordonare : subordonati directorului tehnic si directorului general.
Societate dispune si de o serie de anexe care sunt absolut necesare desfasurarii procesului productiv situate in aceeasi incinta din strada Lotrului, nr. 2-6. Anexele sunt:
oAtelier de intretinere care dispune de o centrala termica proprie
oStatia de receptie materii prime si ambalaje
oMagazii si depozite
oBaza auto care aigura transportul intren in cadrul unitatii, cat si aprovizionarea cu materii prime si desfacerea produselor finite.
Aceeasi situatie de dubla subordonare se aplica si in cazul anexelor.
1.6 Structura de conducere
Fiind o societate cu raspundere, hotararile asociatilor se iau in Adunarea Generala a Asociatilor( A.G.A), care decide prin vot, reprezentand majoritatea absoluta a asociatiilor si a partilor sociale. Adunarea Generala a Asociatilor este organul de conducere a societatii si ia decizii atat in privinta activitatilor societatii, cat si referitor la politicile sale economice si comerciale.
Principalele atributii ale A.G.A sunt:
oaprobarea bilantului contabil si stabilirea repartizarii beneficiului net;
odesemnarea administratorilor si cenzorilor ;
osa decida urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru daunele pricinuite societatii, desemnand si persoana insarcinata sa o execute;
osa modifice actul constituitiv.
Adunarea Generala a Actionarilor se intruneste odata pe an in sedinta ordinara, pentru a analiza activitatea desfasurata de catre societate, si ori de cate ori este nevoie in sedinta extraordinara pentru a decide asupra modului de solutionare a problemelor exceptionale aparute in activitatea societatii.
Conducerea societatii se realizeaza pe baza a doua principii: autonomia decizionala a conducatorilor situati pe diferite nivele ierarhice, in procesul adoptarii deciziilor si conducerea prin obiective.
Directorul general al societatii are in subordinea sa :
odirectorul tehnic
odirectorul economic
odirectorul comercial
oconsilierul juridic
Constantin Staicu - Contabilitate financiara, Editura CECAR Bucuresti, 2004;
Gheorghe Cretoiu, Ion Bucur - Contabilitate. Fundamente si noul cadru juridic, Ed. a II-a, Editura C.H. Beck,Bucuresti 2007;
Iacob Petru Pantea - Contabilitatea Financiara romaneasca Editura Intelcredo, 2006;
Ioan Oprean, Irimie Emil Popa, Cristina Elena Nistor,Delia Oprean - Bazele contabilitatii ,Editura Dacia , 2005;
Octavian Bojian, Bazele contabilitatii, Ed. economica, Bucuresti, 2003
Ristea, Mihai si colaboratorii Contabilitatea financiara a intreprinderii, Editura Universitara Bucuresti 2007.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.