Contabilitatea veniturilor

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT.4
CAPITOLUL I
Structuri in contabilitatea financiara privind veniturile .6
CAPITOLUL II
Contabilitatea veniturilor privind contractele de lunga durata,, Contractele de constructii".10
CAPITOLUL III
Contabilitatea veniturilor financiare.10
Prezentarea firmei SC.SIM.CONSTRUCT.SRL.16
Monografie Contabila.19
Concluzii.22
BIBLIOGRAFIE

Extras din atestat:

ARGUMENT

Veniturile reprezinta afluxuri globale de avantaje economice obtinute de intreprindere in cursul perioadei de gestiune, sub forma de majorare a activelor sau de micsorare a datoriilor, care conduc la cresterea capitalului propnu, cu exceptia sporurilor pe seama aporturilor proprietarilor intreprinderii. Prin afluxuri globale de avantaje economice se inteleg incasarile primite sau care urmeaza sa fie primite din vanzarea marfurilor (produselor), prestarea serviciilor si din alte operatiuni efectuate in procesul desfasurarii activitatii economico-financiare a intreprinderii. Veniturile se exprima sub forma de majorare a activelor sau micsorare a datoriilor.

Taxa pe valoarea adaugata si accizele nu reprezinta venituri ale intreprinderii, intrucat acestea sunt colectate in numele organelor de stat si varsate la buget.

Veniturile reprezinta afluxuri globale de avantaje economice obtinute de intreprindere in cursul perioadei de gestiune, sub forma de majorare a activelor sau de micsorare a datoriilor, care conduc la cresterea capitalului propnu, cu exceptia sporurilor pe seama aporturilor proprietarilor intreprinderii.

Contabilitatea veniturilor din activitatea operationala

Veniturile din activitatea operationala se subdivizeaza in doua grupe:

a) venituri din vanzari care cuprind incasarile din comercializarea produselor, marfurilor, prestarea serviciilor, operatiunile pc baza de barter, contractele de constructiie.

b) alte venituri operationale din care fac parte sumele primite sau de primit din iesirea (vanzarea, schimbul) activelor curente, cu exceptia produselor finite si marfurilor, arenda operationala, precum si sub forma de amenzi, penalitati, despagubiri, recuperari de daune materiale, rezultate din modificarile metodelor de evaluare a activelor curente etc.

Veniturile reprezinta expresia valorica a productiei stocate si livrate.Similar cheltuielilor, veniturile au o mare diversitate, dar, totusi, pot fi identificate cel putin patru modalitati de apritie a lor.

Una dintre ele e obtinerea productiei fabricate in cadrul obiectului principal de activitate al unei intreprinderi productive.In acest moment al ciclului economic, evaluarea productiei obtinute se face la costuri efective de productie.Alta modalitate e livrarea productiei fabricate, care constituie momentul transferului dreptului de proprietate de la producator catre client.In acest moment al ciclului economic, evaluarea productiei vandute se face la pretul de vanzare, inclusiv TVA acolo unde este cazul.Veniturile din vanzare se constituie pentru producator la nivelul pretului negociat de vanzare fara eventual TVA.Incasarea unor sume de bani, ca urmare a facturarii de produse, lucrari, prestatii si servicii care fac obiectul curent de activitate al intreprinderii, dar pentru care nu s-au inregistrat anterior creante fata de clienti, este alta modalitate de aparitie a venitului.Ele mai apar si in cazul in care se incorporeaza in veniturile curente ale exercitiului financiar expirabil sume reprezentand venituri care au fost estimate ca probabile in exercitiile financiare anterioare, dar care au devenit certe in exercitiul finaciar expirabil.

CAPITOLUL I

STRUCTURI IN CONTABILITATEA FINANCIARA

PRIVIND VENITURILE

Contabilitatea financiara a veniturilor este organizata avand la baza conceptia dualista. In consecinta, ea are ca obiect evaluarea si inregistrarea veniturilor in functie de natura lor, iar contabilitatea de gestiune, in raport de destinatia cheltuielilor. Particularizand, in raport de cele doua structuri, contabilitatea financiara reflecta cheltuielile intr-o clasificare corespunzatoare naturii activitatilor pe care le desfasoara intreprinderea (exploatare, financiara si extraordinara) si naturii resurselor consummate.Pentru reprezentarea veniturilor se porneste de la caracterul de proces al activitatilor consumatoare de resurse si producatoare de rezultate. Ocazionarea cheltuielilor si crearea veniturilor se deruleaza in mai multe etape succesive sau simultane de timp. Astfel, in cazul procesului cheltuielilor se intalnesc patru momente: angajarea, consumul, platile, imputarea. Angajarea are loc in momentul in care se contracteaza obligatia baneasca generatoare de plati sau consumatoare de resurse. Facturarea sau vanzarea pe credit consta in transferarea dreptului de proprietate de la vanzator la client. Incasarea reprezinta etapa in care rezultatul vandut se transforma in bani. Incorporarea este o etapa strict contabila prin care veniturile sunt inglobate in rezultate pentru a absorbi cheltuielile corespondente. Analiza de mai sus, cu privire la momentele ocazionarii cheltuielilor si crearii veniturilor, se regaseste si in contabilitatea financiara. Ea presupune individualizarea si reflectarea cheltuielilor in faza de angajare si consum, iar a veniturilor in momentul obtinerii si a realizarii lor. In concordanta cu principiul rezultatului este necesar sa se delimiteze momentul in care cheltuielile se considera consumate si veniturile realizate, iar pe aceasta baza imputarea costului atasat in vederea determinarii rezultatului net. In acest sens s-a creat principiul recunoasterii cheltuielilor consumate in momentul utilizarii resurselor, iar a veniturilor realizate in momentul transferarii dreptului de proprietate, deci al livrarii sau facturarii catre client. Daca veniturile nu sunt legate de vanzari sunt considerate realizate in momentul constatarii lor.

Bibliografie:

1. BALTES NICOLAE, CIUHUREANU ALINA-TEODORA - Contabilitate financiara, Ed. Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu 2006

2. PANTEA I.P.,BODEA GHEORGHE - Contabilitatea financiara romaneasca, Ed.Intelcredo, Deva 2006

3. PANTEA I.P.,BODEA G.- Contabilitatea Romaneasca, Ed. Intelcredo , Deva 2005

4. RISTEA, MIHAI - Contabilitate financiara a intreprinderii, Ed.Universitara, Bucuresti 2006

5. RISTEA, MIHAI - Contabilitate financiara, Ed.Universitara, Bucuresti 2005

6. VINTILA, GEORGETA - Fiscalitate -Metode si tehnici, Ed.Economica, Bucuresti 2005

7. VACAREL IOAN - Finante publice, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti 2004

CODUL FISCAL - Editia a 3-a actualizata la 27 decembrie 2006

NORME METODOLOGICE DE APLICARE A CODULUI FISCAL - Editie actualizata la 20 ianuarie 2007

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
4 167 cuvinte
Nr caractere:
26 773 caractere
Marime:
33.41 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Data publicare:
07.08.2017
Structură de fișiere:
  • Contabilitatea veniturilor.doc
Predat:
Grup Scolar Ion Caian Romanul din Caianu Mic
Profesorului:
Dragan Lucia
Te-ar putea interesa și:
Introducere Veniturile reprezinta afluxuri globale de avantaje economice obtinute de...
Introducere Veniturile constituie unul dintre elementele contabile principale ale oricarei...
INTRODUCERE In iunie 2002, IASB si FASB au demarat un proiect referitor la recunoasterea...
Potrivit normelor nationale, veniturile reprezinta sume realizate pe parcursul unui exercitiu,...
INTRODUCERE Cunoasterea si informarea sunt atribute esentiale ale oricarui act decizional. Este...
Sus!