Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT .2
CAPITOLUL I - ORGANIZAREA CONTABILITATII STOCURILOR SI A PRODUCTIEI IN CURS DE EXECUTIE .4
1.1 Structura stocurilor 4
1.2 Evaluarea stocurilor si a productiei in curs de executie 4
1.3 Organizarea sistemului informational - contabil al stocurilor si a productiei in curs de executie .5
1.3.1Documente primare utilizate ...5
1.3.2Evidenta operativa a stocurilor ...6
1.4 Metode utilizate in contabilitatea stocurilor .6
CAPITOLUL II - CONTABILITATEA STOCURILOR SI A PRODUCTIEI IN CURS DE EXECUTIE ...8
2.1 Contabilitatea stocurilor de materii si materiale ...8
2.1.1Contabilitatea materiilor prime ...8
2.1.2Contabilitatea materialelor consumabile .9
2.2 Contabilitatea obiectelor de inventar ..10
2.3 Productia in curs de executie ..10
2.4 Contabilitatea produselor 11
2.5 Contabilitatea semifabricatelor ...12
CAPITOLUL III STUDIU DE CAZ 13
CAPITOLUL IV - NORME DE SANATATEA , SECURITATEA MUNCII SI P.S.I 15
BIBLIOGRAFIE ..17

Extras din atestat:

ARGUMENT

Orice activitate economico-financiara, indiferent de natura sa, ocazioneaza diverse consumuri de munca trecuta, unde se incadreaza, cu pondere relativ insemnata si cele care privesc valorile de natura stocabila. De altfel, stocurile si productia in curs de executie reprezinta o componenta importanta a activelor circulante, conditionand desfasurarea activitatii oricarei unitati patrimoniale. Ele poarta denumirea de active circulante materiale si potrivit Regulamentului contabil, ansamblul bunurilor si serviciilor destinate atat vanzarii in starea in care au fost achizitionate sau dupa prelucrarea lor in procesul de productie, cat si consumul lor la prima utilizare.

Prin contabilitatea stocurilor se poate observa cantitatea de produse realizata de firma, valoarea costului de obtinere a acestui produs, respectiv pretul la care se vand produsele.

Pentru a avea o activitate cat mai profitabila, firma ar trebuii sa incerce sa diminueze cat de mult posibil costul de obtinere al acestor produse, dar si vanzarea la un pret cat mai mare pentru a obtine un profit cat se poate de consistent. De asemenea trebuie aleasa cea mai buna metoda de evaluarea a stocurilor deoarece in urma fiecareia rezultatele sunt diferite.

Managerul firmei trebuie sa fie pe langa un bun manager, o persoana care sa cunoasca notiunile de baza ale contabilitatii pentru a putea analiza fiecare situatie si pentru a lua cele mai bune decizii in vederea armonizarii activitatii unitatii pe care o gestioneaza.

Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie, datorita complexitatii pe care acestea o reprezinta, se organizeaza cu ajutorul unui numar apreciabil de conturi sintetice de gradul I si II, inscrise, intr-o anumita ordine, in clasa a 3-a din cadrul Planului general de conturi, denumita Conturi de stocuri si productie in curs de executie. Aceasta clasa de conturi este structurata in noua grupe de conturi, simbolizate in ordine crescatoare a lichiditatii categoriilor de stocuri pe care le reflecta.

Contabilitatea reprezinta un sistem informatic utilizat pentru masurarea, prelucrarea si transmiterea informatiilor necesare si pertinente in procesul de luare a deciziilor economice.

Contabilitatea permite cunoasterea periodica a situatiei unitatii economice-sociale vis-a-vis de terti: clienti, salariati, banci, stat si alte organisme publice. Ea informeaza conducatorul unitatii economice-sociale asupra situatiei patrimoniale si financiare, profitul sau pierderea rezulta in fiecare an din alte organisme publice.

Reglementarile contabile care formeaza sistemul contabil al agentilor economici sunt alcatuite din:

- Legea Contabilitatii nr.82/1991 completata si modificata prin legea nr.420/2004 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.70/2004;

- Regulamentul de aplicare a Legii Contabilitatii nr.82/1991;

- Normele metodologice si precizarile contabile cu caracter de reglementari privind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniale, intocmirea si utilizarea formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora ;

- Precizarile metodologice cu statut de ghiduri profesionale ;

- Cadrul de intocmire si prezentare a situatiilor financiare elaborat de Comitetul pentru Standarde de Contabilitate Internationale( IASC );

- Planul de Conturi General;

- Recomandari,ghiduri practice si legea auditului financiar;

Sistemul contabil actual a fost elaborat pe baza Standardelor Internationale de Contabilitate,avand ca scop acela de a permite agentilor economici sa utilizeze un sistem contabil si de gestiune adoptat caracteristicilor economiei de piata.S-a vizat asimilarea Standardelor de Contabilitate Internationale,in masura in care calculele sunt compatibile cu reglementarile europene.

Se are in vedere ca la nivelul contabil financiar sunt prezentate 3 metode de evaluare a bunurilor la iesirea din patrimoniu: metoda costului mediu ponderat C.M.P., metoda F.I.F.O., metoda L.I.F.O. si ca fiecare agent economic poate alege intre aceste metode in functie de specificul bunurilor respective. De asemenea, noul sistem contabil permite intreprinderilor sa aleaga intre sistemul de inregistrare cunoscut sub numele de metoda inventarului permanent si cel cunoscut sub numele de metoda inventarului intermitent.

CAPITOLUL I ORGANIZAREA CONTABILITATII STOCURILOR SI A PRODUCTIEI IN CURS DE EXECUTIE

1.1 Structura stocurilor

Regulamentul privind aplicarea legii contabilitatii defineste stocurile si comenzile in curs de executie ca fiind ansamblul bunurilor si a serviciilor din cadrul unitatii patrimoniale destinate:

- Fie a fi vandute in aceeasi stare sau dupa prelucrarea lor in procesul de productie,

- Fie a fi consumate la prima lor utilizare.

Structura stocurilor cuprinde:

a) Materii prime, care participa direct la fabricarea produsului si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformata.

b) Materialele consumabile(materiale auxiliare, combustibili, materialele pentru ambalat, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile), care participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare fara a se regasi, de regula, in produsul finit.

c) Produsele reprezentate de:

o Semifabricate: sunt acele produse al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie(faza de fabricatie) si care trec in continuare in procesul tehnologic al altei sectii(faze de fabricatie) sau se livreaza tertilor

o Produsele finite, adica produsele care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul unitatii patrimoniale, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor

o Produse reziduale, reprezentand rebuturile.

d) Animale si pasari, respectiv animale nascute si cele de orice fel crescute si folosite pentru reproductie sau puse la ingrasat pentru a fi valorificate, coloniile de albine precum si animalele pentru productie.

e) Marfuri, respectiv bunurile pe care unitatea patrimoniala le cumpara in vederea revanzarii lor.

f) Ambajale, unde se includ ambalajele refolosibile achizitionate sau fabricate, destinate produselor vandute si care, in mod temporar, pot fi pastrate de terti cu obligatia restituirii in conditiile prevazute in contract.

Bibliografie:

- Ana Alexandra Matei, Contabilitatea Evenimentelor si Tranzactiilor, editura CD Press

- Iacob Petru Pantea, Managementul Contabilitatii Romanesti, Intelcredo 1998

- Iacob Petru Pantea, Contabilitatea Financiara a agentilor economici din Romania, Universitatea ,,Babes Bolyai'', Editura Intelcredo, Deva 1995

- Iacob Petru Pantea, Gheorghe Bodea - Contabilitatea financiara, Editura

Intelcredo, 2014

- Luiza Ionescu - Contabilitatea operatiunilor fiscale ale intreprinderii, Editura

Bibliotheca, 2015

- Pop A., Badila A., Pop A.I., Bazele teoretice si metodologice ale contabilitatii in partida dubla, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2002, pag. 75.

- Reglementari contabile simplificate armonizate cu directivele europene, paragraful 5.2., aprobate prin O.M.F.P. nr. 306/2002 (M.O. nr. 279/25.04.2002).

- Ministerul Finantelor Publice, Ghid practic de aplicare a Standardelor Internationale de Contabilitate, Partea I, Editura Economica, Bucuresti, 2001, pag. 331.

- Dragan C.M., Noua contabilitate a agentilor economici, editia a Ii-a, Editura Hercules, 1994, pag. 217.Standardele Internationale de Contabilitate 2001, Editura Economica, Bucuresti, 2001, pag. 1481.

- Reglementari contabile simplificate armonizate cu directivele europene, paragraful 5.2., aprobate prin O.M.F.P. nr. 306/2002 (M.O. nr. 279/25.04.2002).

- Pantea I.P., Managementul contabilitatii romanesti, editia a II-a, Ed. Intelcredo, Deva, 1999, pag

- Alina Irimescu, Corina Graziella, Corina Ioanas - Contabilitatea societatilor comerciale vol. I, 2009

- Chirata Caraiani, Mihaela Dumitrana - Control de gestiune, Editura Universitara, 2010

- Corina Graziella,Mihai Ristea- Bazele contabilitatii- Notiuni de baza, probleme, studii de caz si monografie, 2009

- Constantin Toma, Iuliana Georgescu - Metodologia cercetarii in contabilitate, Editura Tehnopress, 2011

- Florentin Caloian. - Bazele contabilitatii, Editura C.H Beck, 2008

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 268 cuvinte
Nr caractere:
36 450 caractere
Marime:
59.77 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Data publicare:
12.06.2018
Structură de fișiere:
  • Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie.docx
Predat:
Colegiul Tehnic Agricol ,,Alexandru Borza’’ Geoagiu
Profesorului:
Prof. Pană Rodica
Te-ar putea interesa și:
CONTABILITATEA STOCURILOR SI A PRODUCTIEI IN CURS DE EXECUTIE STOCURILE sunt active circulante...
Capitolul 4. CONTABILITATEA STOCURILOR SI A PRODUCTIEI IN CURS DE EXECUTIE 4.1. Delimitari si...
Continutul, caracteristicile si principalele structuri ale stocurilor Stocurile sunt active...
Stocurile si productia in curs de executie reprezinta o componenta de baza a activelor...
Stocuri-continut si structura 1.1. Definitia stocurilor Stocurile reprezinta materiale, lucrari...
Sus!