Contabilitatea stocurilor și a producției în curs de execuție

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT .2
CAPITOLUL I - ORGANIZAREA CONTABILITĂȚII STOCURILOR ȘI A PRODUCȚIEI ÎN CURS DE EXECUȚIE .4
1.1 Structura stocurilor 4
1.2 Evaluarea stocurilor și a producției în curs de execuție 4
1.3 Organizarea sistemului informațional - contabil al stocurilor și a producției în curs de execuție .5
1.3.1Documente primare utilizate ...5
1.3.2Evidența operativă a stocurilor ...6
1.4 Metode utilizate în contabilitatea stocurilor .6
CAPITOLUL II - CONTABILITATEA STOCURILOR ȘI A PRODUCȚIEI ÎN CURS DE EXECUȚIE ...8
2.1 Contabilitatea stocurilor de materii și materiale ...8
2.1.1Contabilitatea materiilor prime ...8
2.1.2Contabilitatea materialelor consumabile .9
2.2 Contabilitatea obiectelor de inventar ..10
2.3 Producția în curs de execuție ..10
2.4 Contabilitatea produselor 11
2.5 Contabilitatea semifabricatelor ...12
CAPITOLUL III STUDIU DE CAZ 13
CAPITOLUL IV - NORME DE SĂNĂTATEA , SECURITATEA MUNCII ȘI P.S.I 15
BIBLIOGRAFIE ..17

Extras din atestat:

ARGUMENT

Orice activitate economico-financiară, indiferent de natura sa, ocazionează diverse consumuri de muncă trecută, unde se încadrează, cu pondere relativ însemnată și cele care privesc valorile de natură stocabilă. De altfel, stocurile și producția în curs de execuție reprezintă o componentă importantă a activelor circulante, condiționând desfășurarea activității oricărei unități patrimoniale. Ele poartă denumirea de active circulante materiale și potrivit Regulamentului contabil, ansamblul bunurilor și serviciilor destinate atât vânzării în starea în care au fost achiziționate sau după prelucrarea lor în procesul de producție, cât și consumul lor la prima utilizare.

Prin contabilitatea stocurilor se poate observa cantitatea de produse realizată de firmă, valoarea costului de obținere a acestui produs, respectiv prețul la care se vând produsele.

Pentru a avea o activitate cât mai profitabilă, firma ar trebuii să încerce să diminueze cât de mult posibil costul de obținere al acestor produse, dar și vânzarea la un preț cât mai mare pentru a obține un profit cât se poate de consistent. De asemenea trebuie aleasă cea mai bună metodă de evaluarea a stocurilor deoarece în urma fiecăreia rezultatele sunt diferite.

Managerul firmei trebuie să fie pe lângă un bun manager, o persoană care să cunoască noțiunile de bază ale contabilității pentru a putea analiza fiecare situație și pentru a lua cele mai bune decizii în vederea armonizării activității unității pe care o gestionează.

Contabilitatea stocurilor și a producției în curs de execuție, datorită complexității pe care acestea o reprezintă, se organizează cu ajutorul unui număr apreciabil de conturi sintetice de gradul I și II, înscrise, într-o anumită ordine, în clasa a 3-a din cadrul Planului general de conturi, denumită Conturi de stocuri și producție în curs de execuție. Această clasă de conturi este structurată în nouă grupe de conturi, simbolizate în ordine crescătoare a lichidității categoriilor de stocuri pe care le reflectă.

Contabilitatea reprezintă un sistem informatic utilizat pentru măsurarea, prelucrarea și transmiterea informațiilor necesare și pertinente în procesul de luare a deciziilor economice.

Contabilitatea permite cunoașterea periodică a situației unității economice-sociale vis-a-vis de terți: clienți, salariați, bănci, stat și alte organisme publice. Ea informează conducătorul unității economice-sociale asupra situației patrimoniale și financiare, profitul sau pierderea rezultă în fiecare an din alte organisme publice.

Reglementările contabile care formează sistemul contabil al agenților economici sunt alcătuite din:

- Legea Contabilității nr.82/1991 completată și modificată prin legea nr.420/2004 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.70/2004;

- Regulamentul de aplicare a Legii Contabilității nr.82/1991;

- Normele metodologice și precizările contabile cu caracter de reglementări privind organizarea și efectuarea inventarierii patrimoniale, întocmirea și utilizarea formularelor comune privind activitatea financiară și contabilă și a normelor metodologice privind întocmirea și utilizarea acestora ;

- Precizările metodologice cu statut de ghiduri profesionale ;

- Cadrul de întocmire și prezentare a situațiilor financiare elaborat de Comitetul pentru Standarde de Contabilitate Internaționale( IASC );

- Planul de Conturi General;

- Recomandări,ghiduri practice și legea auditului financiar;

Sistemul contabil actual a fost elaborat pe baza Standardelor Internaționale de Contabilitate,având ca scop acela de a permite agenților economici să utilizeze un sistem contabil și de gestiune adoptat caracteristicilor economiei de piață.S-a vizat asimilarea Standardelor de Contabilitate Internaționale,în măsura în care calculele sunt compatibile cu reglementările europene.

Se are în vedere că la nivelul contabil financiar sunt prezentate 3 metode de evaluare a bunurilor la ieșirea din patrimoniu: metoda costului mediu ponderat C.M.P., metoda F.I.F.O., metoda L.I.F.O. și că fiecare agent economic poate alege între aceste metode în funcție de specificul bunurilor respective. De asemenea, noul sistem contabil permite întreprinderilor să aleagă între sistemul de înregistrare cunoscut sub numele de metoda inventarului permanent și cel cunoscut sub numele de metoda inventarului intermitent.

CAPITOLUL I ORGANIZAREA CONTABILITĂȚII STOCURILOR ȘI A PRODUCȚIEI ÎN CURS DE EXECUȚIE

1.1 Structura stocurilor

Regulamentul privind aplicarea legii contabilității definește stocurile și comenzile în curs de execuție ca fiind ansamblul bunurilor și a serviciilor din cadrul unității patrimoniale destinate:

- Fie a fi vândute în aceeași stare sau după prelucrarea lor în procesul de producție,

- Fie a fi consumate la prima lor utilizare.

Structura stocurilor cuprinde:

a) Materii prime, care participă direct la fabricarea produsului și se regăsesc în produsul finit integral sau parțial, fie în starea lor inițială, fie transformată.

b) Materialele consumabile(materiale auxiliare, combustibili, materialele pentru ambalat, semințe și materiale de plantat, furaje și alte materiale consumabile), care participă sau ajută la procesul de fabricație sau de exploatare fără a se regăsi, de regulă, în produsul finit.

c) Produsele reprezentate de:

o Semifabricate: sunt acele produse al căror proces tehnologic a fost terminat într-o secție(faza de fabricație) și care trec în continuare în procesul tehnologic al altei secții(faze de fabricație) sau se livrează terților

o Produsele finite, adică produsele care au parcurs în întregime fazele procesului de fabricație și nu mai au nevoie de prelucrări ulterioare în cadrul unității patrimoniale, putând fi depozitate în vederea livrării sau expediate direct clienților

o Produse reziduale, reprezentând rebuturile.

d) Animale și păsări, respectiv animale născute și cele de orice fel crescute și folosite pentru reproducție sau puse la îngrășat pentru a fi valorificate, coloniile de albine precum și animalele pentru producție.

e) Mărfuri, respectiv bunurile pe care unitatea patrimonială le cumpără în vederea revânzării lor.

f) Ambajale, unde se includ ambalajele refolosibile achiziționate sau fabricate, destinate produselor vândute și care, în mod temporar, pot fi păstrate de terți cu obligația restituirii în condițiile prevăzute în contract.

Bibliografie:

- Ana Alexandra Matei, Contabilitatea Evenimentelor și Tranzacțiilor, editura CD Press

- Iacob Petru Pântea, Managementul Contabilității Românești, Intelcredo 1998

- Iacob Petru Pântea, Contabilitatea Financiară a agenților economici din România, Universitatea ,,Babeș Bolyai’’, Editura Intelcredo, Deva 1995

- Iacob Petru Pantea, Gheorghe Bodea - Contabilitatea financiară, Editura

Intelcredo, 2014

- Luiza Ionescu - Contabilitatea operațiunilor fiscale ale întreprinderii, Editura

Bibliotheca, 2015

- Pop A., Bădilă A., Pop A.I., Bazele teoretice și metodologice ale contabilității în partidă dublă, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2002, pag. 75.

- Reglementări contabile simplificate armonizate cu directivele europene, paragraful 5.2., aprobate prin O.M.F.P. nr. 306/2002 (M.O. nr. 279/25.04.2002).

- Ministerul Finanțelor Publice, Ghid practic de aplicare a Standardelor Internaționale de Contabilitate, Partea I, Editura Economică, București, 2001, pag. 331.

- Drăgan C.M., Noua contabilitate a agenților economici, ediția a Ii-a, Editura Hercules, 1994, pag. 217.Standardele Internaționale de Contabilitate 2001, Editura Economică, București, 2001, pag. 1481.

- Reglementări contabile simplificate armonizate cu directivele europene, paragraful 5.2., aprobate prin O.M.F.P. nr. 306/2002 (M.O. nr. 279/25.04.2002).

- Pântea I.P., Managementul contabilității românești, ediția a II-a, Ed. Intelcredo, Deva, 1999, pag

- Alina Irimescu, Corina Graziella, Corina Ioanas - Contabilitatea societăților comerciale vol. I, 2009

- Chirată Caraiani, Mihaela Dumitrana - Control de gestiune, Editura Universitară, 2010

- Corina Graziella,Mihai Ristea- Bazele contabilității- Noțiuni de bază, probleme, studii de caz și monografie, 2009

- Constantin Toma, Iuliana Georgescu - Metodologia cercetării în contabilitate, Editura Tehnopress, 2011

- Florentin Caloian. - Bazele contabilității, Editura C.H Beck, 2008

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 268 cuvinte
Nr caractere:
36 450 caractere
Marime:
59.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Predat:
Colegiul Tehnic Agricol ,,Alexandru Borza’’ Geoagiu
Profesorului:
Prof. Pană Rodica
Sus!