INTRODUCERE-ARGUMENT
Lucrarea ,,Contabilitatea incasarilor si platilor cu numerar'' abordeaza din punct de vedere practic si teoretic modul in care se inregistreaza in contabilitate operatiunile de incasari si plati a unei firme. In acesasta lucrare sunt evidentiate fluxurile de inventar prin prisma veniturilor si cheltuielilor, rezultand intrari respectiv iesiri de numerar.
Tema aleasa are la baza conceptul de trezoreie privind investitiile financiare pe termen scurt, disponibilitatile in conturile la banci sau casierie, creditele bancare pe termen scurt si alte valori de trezorerie. Numerarul este pus in evidenta prin miscarile specifice casieriei, dar si prin documentele specifice operatiunilor cu numerar.
In a treia parte a proiectului am dezvolata o monografie contabila pe baza societatii comerciale Limir Mob S.R.L., in care am prezentat pe scurt firma si obiectivele specifice firmei. In continutul monografiei sunt prezente operatiile contabile care definesc contabilitatea incasarilor si platilor cu numerar, precum ricarea numerarului de la banca, incasari de creante, incasarea sumelor de la debitori, clienti persoane fizice si juridice, depunri de numerar la banca, plati catre furnizori, plata salariilor.
Pentru realizare acestui proect de specialitate m-am informat si am studiat in detalui, am invatat ca orice contabil care se respecta trebuie sa fie la curent cu legislatia in vigoare si cu modificarile aparute ulterior.
CAPITOLUL 1
ASPECTE TEORETICE CU PRIVIRE LA CONTABILITATEA INCASARILOR SI PLATILOR PRIN CASA
1.1 DEFINIREA TREZORERIEI
Conceptul de trezoreie se refera la ansamblul operatiunior financiare si monetare pe care le face o entitate pentru procurarea mijloacelor banesti si cheltuirea acestora in concordanta cu nevoile activitatii desfasurate. Sub aspect contabil, trezoreria intreprinderii este definita prin totalitatea stocurilor si fluxurilor de numerar privind investitiile financiare pe termen scurt, disponibilitatile in conturile la banci sau casierie, creditele bancare pe termen scurt si alte valori de trezorerie.
Mijloacele banesti sunt constituite din bani lichizi, pastrati in casieria entitatii economice,bani in cont, pastrati in banci sau alte mijloace banesti cum ar fi:carnete de cecuri, efecte comerciale si alte valori(actiuni si obligatiuni).
Numerarul reprezina lichidiatile monetare efective detinute in casieria entitatii sau in conturile bancare ale acesteia, iar echivalentele de numerar sunt repezentate de investitiile financiare pe termen scurt extrem de lichide, care sunt usor convertibile in sume cunoscute de numerar si care sunt supuse unui risc nesemnificativ de schimbare a valorii.
Operatiunile economico-financiare pe care le efectueaza o unitate economica prin casieria propie sunt :
- Incasari : din vanzarea/ livrarea produselor si prestarea serviciilor ; ridicarea numerarului din conturile bancare ; creante de la debitori ; sume incasate de la actionari/asociati ca aport etc.
- Plati : facturi pentru achizitionarea de marfuri, materiale, lucrari primite de la terti si servicii prestate de acestia, dividende, plati ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea entitatii, salarii, ajuroare mateiale, avansuri spre decontare etc.
Incasarile si platile cu numerar sunt operatiunile de baza.
1. Contabilitatea intreprinderilor, Octavian Bojian, Bucuresti: Ed. Economica, 1999
2. Bazele contabilitatii, Moisescu D. Florentina, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2003
3. Contabilitatea aprofundata- Mihai Ristea, Corina Graziella Dumutru, Bucuresti: Editura Universitara 2005
4. Auxiliar Curricular clasa a XI- a, Contabilitatea evenimentelor si tranzactiilor- Chiru Gabriela, Tanase Camelia, Luchian Adeline, Editura Europlus Galati, 2014
5. M.F.P Ordinul Ministerului Finantelor Publice Nr. 1802 din 29 decembrie 2014, pentru abordarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene
6. Manual de contabilitate clasa a X-a - M. Propan, Editura Oscar Print 2006
7. http://blog.bdexpertcontabil.ro/registrul-de-casa-prevederi-legislative-intocmire-arhivare-etc/
8. http://www.creeaza.com/afaceri/economie/contabilitate/ASPECTE-TEORETICE-SI-METODOLOG482.php
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont
Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?