Contabilitatea imobilizarilor necorporale

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 4
CAP 1. DELIMINARI PRIVIND CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR NECORPORALE 5
1.1 Definirea imobilizarilor necorporale 5
1.2 Prezentarea principalelor categorii de imobilizari necorporale 7
1.3. Documente folosite in contabilitatea imobilizarilor necorporale 10
CAP 2. SISTEMUL DE CONTURI FOLOSIT IN CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR NECORPORALE 12
CAP 3. IMOBILIZARILE NECORPORALE PRIN PRISMA STANDARDELOR INTERNATIONALE DE CONTABILITATE 14
3.1. Evaluarea initiala a imobilizarilor necorporale 14
3.2 Recunoasterea unei cheltuieli 16
3.3 Evaluarea ulterioara a recunoasterii initiale 17
3.4 Recuperarea valorii contabile- pierderi din deprecieri 19
3.5 Retrageri din uz si cedari 21
CAP 4. CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR NECORPORALE 22
4.1. Evidenta contabila a imobilizarilor necorporale 22
4.2. Deprecierea imobilizarilor necorporale 26
4.3. Amortizarea imobilizarilor necorporale 27
4.4. Prezentarea informatiilor privind imobilizarile necorporale in cadrul sitatiilor financiare 31
CAP 5. STUDIU DE CAZ PRIVIND IMOBILIZARILE NECORPORALE LA S.C. Meva S.A 34
NORME DE SANATATEA SI SECURITATEA MUNCII SI P.S.I. RECOMANDARI PRIVIND RESPECTAREA NORMELOR DE SANATATE SI SECURITATE A MUNCII 38
CONCLUZII 43
DECLARATIA DE AUTENTIFICITATE PE PROPRIE RASPUNDERE 45
BIBLIOGRAFIE 46

Extras din atestat:

ARGUMENT

In activitatea agentilor economici, imobilizarile denumite si active imobilizate, ocupa un loc deosebit de important, constituind baza si mijloacele de actiune ale intreprinderii, suportul tehnico-material si financiar, care sustin activitatea, in mod durabil, pe o perioada mai mare de un an, nefiind destinate comercializarii. Legatura puternica existenta intre imobilizarile necorporale si capitalul intelectual determina cresterea competitivitatii si eficientizarea tehnologiilor, contribuind la dezvoltarea implementarii procesului de dezvoltare sustenabila.

Problematica recunoasterii activelor necorporale (initiala, pe parcurs si ulterioara), continua sa creeze controverse, mai ales datorita faptului ca, intr-o societate aflata intr-o continua schimbare, previzionarea beneficiilor viitoare generate de investitii depinde mai putin de natura lor materiala sau imateriala si mai mult de caracteristicile pietei (gradul de concurenta si rapiditatea schimbarilor tehnologice) in interiorul careia opereaza. Comparativ cu activele corporale (terenuri, cladiri sau echipamente), beneficiile economice viitoare pe care imobilizarile necorporale le pot genera sunt mult mai dificil de identificat.

Orice activ necorporal trebuie masurat in functie de capacitatea sa de a contribui la cresterea veniturilor sau la reducerea costurilor, piata ramanand cea care va determina cel mai bine valoarea acestor elemente (indiferent care sunt indicatorii implicati).

Imobilizarile necorporale reprezinta o componenta importanta a activului patrimonial si constituie baza tehnico - materiala si financiara a activitatii agentului economic. Prezinta urmatoarele caracteristici.

- Sunt destinate sa serveasca o perioada indelungata, mai mare de un an, in activitatea unitatii.

- Isi pastreaza valoarea de intrare in patrimoniu pe toata durata de folosire.

- Nu se consuma la prima utilizare, ele participa la mai multe cicluri de utilizare.

- Valoarea lor se recupereaza in mod treptat, pe calea amortizarii prin includerea unor cote de amortizare in costul activitatii la care participa.

CAP 1. DELIMINARI PRIVIND CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR NECORPORALE

1.1 Definirea imobilizarilor necorporale

Confrom IAS 38, o imobilizare necorporala este un activ nemonetar identificat, fara substanta fizica, detinut in vederea utilizarii sale pentru producerea sau furnizarea de bunuri sau de servicii, pentru o locatie la terti sau in alte scopruri administrative.

Este frecvent ca o intreprindere sa cheltuiasca resurse sau sa-si asume datorii pentru achizitionarea, dezvoltarea, mentinerea sau ameliorarea resurselor necorporale precum cunostintele stiintifice sau tehnice, conceperea si punerea in aplicare de noi procedee sau sisteme, licentele, proprietatea intelectuala, cunoasterea pietei si marcile comerciale (inclusiv numele de marci si titlurile de publicare.). Exemple curente de lemente necorporale ce intra in aceste rubrici generale sunt produsele program, brevetele, dreputurile de serviciu ale imprumuturilor ipotecate acordate, licentele de pescuit, cotele de import, scutiri, relatii cu clientii sau frunizori, fidelitatea clientilor, partile de piata si drepturile de distribuire.

Caracterul indentificabil al unei imobilizari necorporale

Definitia unei imobilizari necorporale impune ca aceasta imobilizare sa fie identificabila, pentru a o distinge cu claritate de goodwill. Goodwill-ul ce rezulta dintr-o grupare de intreprinderi ce constituie o achizitie repezinta o plata efectuata de cumparator, in asteptarea avantajelor economice viitoare. Aceste avantaje economice viitoare pot sa rezulte din sinergia intre activele identificabile achizitionate sau din activele care, luate izolat, nu indeplinesc conditiile cerute pentru o contabilitate in situatiile financiare, dar pentru care cumparatorul este dispus sa efectueze o plata, cu ocazia achizitiei.

O imobilizare necorporala poate sa fie distinsa in mod clar de goodwill, daca ea este separabila. O imobilizare este separabila, daca intreprinderea poate sa inchirieze, sa vanda, sa schimbe sau sa distribuie avantajele economice viitoare specifice, atribuibile activului, fara sa se separe, de asemenea, de avantaje economice viitoare ce rezulta din alte active utilizate in aceeasi activitate generatoare de venituri.

Caracterul separabil nu este o conditie necesara a caracterului identificabil, in masura in care intreprinderea poate ea insasi sa identifice un activ, intr-un alt mod. Daca, de exemplu, o imobilizare necorporala este achizitionata cu un grup de active, tranzactia poate sa implice transferul de drepturi ce permit unei intreprinderi sa identifice imobilizarea necorporala. De asemenea, daca un proiect intern vizeaza crearea de drepturi pentru intreprindere, natura acestor drepturi poate s-o ajute si identifice o imobilizare necorporala derivata de aici, generata in interiorul unitatii. In plus, chiar daca un activ nu genereaza avantaje viitoare, decat daca el este utilizat in mod conjunctiv cu alte active, acesta este identificabil in masura in care intreprinderea poate si identifice avantajele economice viitoare ce decurg din activ.

Bibliografie:

1) Gheorghe Lepadatu - Contabilitatea financiara

2) Niculea Feleaga - Contabilitatea financiara

3) Mihai Ristea - Contabilitatea aprofundata

4) Mihai Ristea, Corina Graziella Dumitru, Corina Ioanas, Alina Irimescu - Contabilitatea societatilor comerciale

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
48 pagini
Imagini extrase:
48 imagini
Nr cuvinte:
11 676 cuvinte
Nr caractere:
66 008 caractere
Marime:
82.46 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Data publicare:
31.01.2020
Structură de fișiere:
  • Contabilitatea imobilizarilor necorporale.docx
Predat:
Colegiul Economic “Hermes” din Petrosani
Profesorului:
Huszar Otilia
Te-ar putea interesa și:
Am ales tema Contabilitatea imobilizarilor necorporale , deoarece prin prisma imobilizarilor...
CAP.I. PREZENTAREA SOCIETATII I.1. Actul constitutiv In data de 5 ianuarie 2007, sase persoane...
Contabilitatea activelor necorporale (IAS 38) Acest Standard se ocupa de tratamentul contabil...
Produs al unei activitati practice si teoretice indelugate, contabilitatea s-a afirmat ca sistem...
CAPITOLUL I Activele imobilizate - delimitari conceptuale 1.1. Structura activelor imobilizate...
Sus!