Contabilitatea Creanțelor

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 3
CAPITOLUL I. Prezentarea unitatii S.C. DORBOB PROD S.R.L. 5
1.1 Denumirea societatii, sediul social, forma juridica de proprietate 5
1.2. Obiectul de activitate 5
1.3.Structura de productie si managerial 7
CAPITOLUL II.Analiza mediului extern al S.C. PLASTOR S.R.L. 8
2.1 Mediul concurential al firmei 8
2.2. Piata de aprovizionare 8
2.3. Piata de desfacere 9
2.4. Concurenta firmei 10
2.5. Promovarea marfurilor 10
CAPITOLUL III. Contabilitatea creantelor comerciale 12
3.1 Creantele - definire si clasificare 12
3.2. Contabilitatea clientilor 16
3.3.Conturi de evidenta a clientilor 16
3.4. Evaluarea creantelor 18
CAPITOLUL IV.MINIMONOGRAFIE CONTABILA 21
Bibliografie: 25

Extras din atestat:

ARGUMENT

Potrivit afirmatiei unui renumit profesor, orice om are datoria de a initia putin in domeniul contabilitatii, iar eu am ales " Contabilitatea creantelor" deoarece creantele sunt prezente in activitatea unei societati comerciale.

Din antichitate ne-au parvenit diferite liste de cheltuieli sau de provizii, fara ca ele e sa fie componente ale unui sistem contabil articulat. In Evul Mediu, dezvoltarea comertului in oraselele-state italiene a condus la aparitia unui sistem complex de evidenta, si anume contabilitatea in partida dubla. In 1494, calugarul franciscan Luca Paciolo a publicat un tratat de matematica - Summa de Arithmetica, Geometria, Proportione et Proprotionalita - care cuprindea si o descriere a practicilor negustorului venetian al epocii, intre care si cea a contabilitatii in partida dubla. Paciolo nu a pretins ca a inventat contabilitatea in partida dubla, dar aceasta parte a cartii sale a fost tradusa in multe limbi, contabilitatea in partida dubla fiind denumita "metoda italiana". De aceea, o mare parte a vocabularului contabil provine din limba italiana, de exemplu: casa, banca, capital, jurnal, cont, debit, credit, bilant etc.

Creantele sunt acte prin care se constata dreptul creditorului de a primi o suma de bani de la debitor. Creantele fac parte din activele circulante si sunt de mai multe feluri: creante comerciale, sume de incasat de la societatile din cadrul grupului, sume de incasat de la societatile la care se detin interese de participare, alte creante si creante privind capitalul subscris si nevarsat.

Creantele sunt valori avansate temporar de intreprindere altor personae fizice sau juridice si pentru care urmeaza sa se primeasca un echivalent valoric sau un serviciu.

Orice persoana fizica sau juridica ce a beneficiat de o valoare avansata si care urmeaza sa dea echivalentul corespunzator se numeste generic debitor. Deci, debitorul reprezinta persoana care in carul unui raport patrimonial a primit o valoare si urmeaza sa dea un echivalent valoric sau o contraprestatie. Acest echivalent poate reprezenta o suma de bani, un serviciu sau o lucrare. Exemplu: pentru o paine vanduta unui client(debitor) echivalentul valoric consta intr-o suma de bani egala cu valoarea painii cumparate.

Debitorii unei intreprinderi sub forma creantelor din vanzari sunt cunoscuti in contabilitate prin structurile de:

-clienti;

-efecte de primit(efecte comerciale).

Pentru orice entitate comerciala clientul este intotdeauna prioritatea numarul 1. Fara clienti entitatea comerciala nu poate exista. Acesta este motivul pentru care clienti trebuie manipulati u atentie si luati in calcul in cazul oricarei modificari in ceea ce priveste entitatea comerciala. Astfel de schimbari ar putea fi : in cazul diversificarii gamei de produse sau modificarii acesteia, scoaterii de pe piata a unui produs existent, intoducerea pe piata a unui produs nou, schimbarea amplasamentului entitati comerciale, etc.

Creantele sunt foarte importante pentru o entitate comerciala, deoarece reprezinta prestarea lucrarilor, executarea de servicii ce reprezinta obicetul de activitate al intreprinderii sau care nu reprezintp obiectul de activitate.

In realizarea acestui atestat despre "Contabilitatea creantelor" m-au ajutat foarte mult materiile, modulele, de specialitate studiate in acesti 4 ani de studii, la acest profil. In primul rand contabilitatea este materia de baza, cu ajutorul careia am decis sa prezint importanta creantelor intr-o entitate comerciala. Deoarece inca din clasa a 9-a, creantele mi s-au parut foarte interesante si importante. Dar si celalte materii de specialitate cum ar fi: studiul calitati si al produselor, ETG, economia intreprinderi, educatie antreprenoriala, marketingul afacerii, finantarea afaceri, negocierea afacerii, managementul calitati, statistica, asigurari, planificare operationala, organizarea resurselor umane, contracte,mediul concurential, finante si fiscalitate, m-au ajutat in realizarea acestui atestat, deoarece in acesti ani, am invatat multe despre contabilitatea creantelor si despre importanta acestora in cadrul unei entitati comerciale.

Bibliografie:

"Indrumar-financiar fiscal"-de Ilie Popovici, Editura Danubile-2004 Braila

."exerciti si probleme rezolvate la contabilitatea financiara"-de Pop Valer, Editura Convex-1918 Oradea

"Contabilitate financiara"-de Valer Pop, editura treira-1998 Oradea

"Contabilitatea societatii"- de Mihai Restea,editura ceclar-1995 Bucuresti

." Contabilitatea generala a economiei de plata", editura dacia-1992 Cluj Napoca

"Ghid de contabilitate pentru oameni de afaceri"-de Marian Dochin,editura alfabetul-1993 Galati .

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitatea Creantelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
8 386 cuvinte
Nr caractere:
46 380 caractere
Marime:
303.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Contabilitate
Tag-uri:
contabilitate, creante
Predat:
la liceu
Sus!