ARGUMENT
Tema proiectului intitulata"Distributia marfurilor"elaborata sub coordonarea Doamnei profesoare, Fratila Elisabeta,vizeaza o problema de actualitate la nivel national , abordand sfera distributiei marfurilor in contextul dezvoltarii economice ,globalizarii fenomenelor si proceselor de pe piata .
Am structurat tema in cinci capitole pornind de la aspectele generale specifice ,analizand problemele domeniului abordat la nivel national ,urmarind sa imbin preocuparile domeniul distributiei marfurilor,astfel incat sa cuprind un cadru general al necesitatii distributiei marfurilor.
"Firmele au nevoie de noi concepte referitoare la modul in care trebuie sa-si organizeze activitatea, in general, si cea de marketing, in special, pentru a se putea adapta cu succes la schimbarile semnificative care au avut loc in ultimii ani in mediul de afaceri."spune Ph. Kotler .
Problematica distributiei marfurilor, prin complexitatea sa, trebuie abordata intr-un context mai larg, pentru a putea evidentia consistenta si perspectivele unui asemenea sector, luandu-se in considerare, pe de o parte, diversitatea formelor sale comert cu amanuntul, comert cu ridicata, comert mijlociu etc. iar, pe de alta parte, necesitatea unei evaluari corecte a rolului sau atat in ceea ce priveste dezvoltarea productiei, cat siin promovarea si modernizarea consumului, astfel incat sa poata fi apropiata de toate celelalte forme si sectoare ale pietei . Intr-o asemenea acceptiune, este necesar a se porni de la schimbul de marfuri si rolul acestuia in evolutia economica a fiecarui stat sau comunitate.
Organizarea schimburilor de marfuri, in realizarea carora este antrenat comertul,constituie unul dintre actele fundamentale ale societatii. Acest act care antreneaza intreaga structura sociala, prin actiuni mai mult sau mai putin spontane, defineste, defapt, locul economiei in ansamblul vietii sociale, specializarea tot mai puternica sidelimitarea din ce in ce mai riguroasa a domeniilor de actiune atat in cadrul frontierelor nationale, cat si pe scara mondiala.
Multitudinea de intreprinzatori particulari sau colectivi, ce produc sau comercializeaza produse, cresterea numarului de consumatori sau a intreprinderilor utilizatoare ce au nevoie de produse, aparitia cumparatorilor reprezentanti, precum si a diferitelor categorii de intermediari au generat, in timp, aparitia unui cadru propice desfasurarii si derularii schimburilor respective. Un asemenea cadru este reprezentat de piata, care apare ca un ansamblu de medii de comunicatii prin care vanzatorii se informeaza unilateral asupra a ceea ce se ofera, a ceea ce au nevoie, asupra preturilor pe care le cer si pe care le propun, in scopul incheierii tranzactiilor.
In economia moderna, caracterizata printr-o complexitate deosebita, cazurile cand un producator poate sa-si vanda direct marfurile realizate sunt mai rare.Fabricantul lumii moderne are posibilitatea de a apela la o serie de intermediari ce indeplinesc in cadrul pietei diverse functii, alcatuind anumite circuite comerciale sau intrand ca elemente componente ale lantului logistic specific fiecarui produs destinat pietei. Cautand sa vina in sprijinul tuturor participantilor la realizarea fluxului produselor(producator- comert cu ridicata- comert cu amanuntul- consumator) lucrarea de fata incearca sa lamureasca o serie de probleme legate de distributie, abordate din punct de vedere comercial.
CAPITOLUL 1
DISTRIBUTIA MARFURILOR
1.1. Continutul,rolul si functiile distributiei marurilor.
Economia de piata, reprezinta acel tip de economie in care piata si concurenta hotarasc ce bunuri si servicii se produc, in care raportul dintre cerere si oferta determina principiile de prioritate in producerea bunurilor si serviciilor si in care, in genere, piata, cu legitatile ei, joaca rolul decisiv in reglarea intregii activitati economice din societate. Se considera deci ca esentialul in definirea economiei de piata este daca piata, schimbul, in general, stau la temelia organizarii economice a unei tari. In spiritul la acestor noi interpretari, activitatea comerciala desemnata, intr-o economie de piata, prin ,,distributie si vanzare", constituie o veriga importanta in viata economica, pentru ca ea leaga productia cu consumul.
Cu alte cuvinte, distributia leaga, in spatiu si in timp, producatorii si consumatorii.Totodata, abordand activitatea fiecarei intreprinderi producatoare intr-o optica noua, prin prisma economiei de piata, distributia marfurilor apare ca o functie care asigura drumul optim al produselor intreprinderii spre locurile unde ele intalnesc cererea.
1.1.1. Continutul distributiei marfurilor
Definitia conceptuala a distributiei marfurilor trebuie facuta din doua puncte de vedere
- al economiei de ansamblu, pe de o parte,
- al intreprinderii, pe de alta parte. -
Distributia marfurilor privita din punct de vedere macroeconomic, se bazeaza pe sistemul de relatii intre cele trei domenii importante care structureaza piata:
- productia, respectiv realizarea de bunuri;
- consumul de bunuri pentru satisfacerea nemijlocita a nevoilor utilizatorului final;
- distributia, respectiv transmiterea de bunuri, prin tranzactii comerciale, de la producator la consumator.
Deci in aceasta noua optica notiunea de distributie cuprinde toate activitatile care permit trecerea unor bunuri materiale si imateriale de la un agent economic producator, la alti agenti economici utilizatori sau la consumatorul final.
Abordarea conceptuala, care defineste distributia in relatie cu ansamblul economic in care se integreaza, scoate in evidenta rolul pe care distributia il are si anume:
- de a regulariza miscarea bunurilor si serviciilor intre productie si consum, amortizand, atunci cand apar, efectele negative ale fenomenelor conjuncturale ale pietei;
- de a informa producatorul asupra nevoilor si dorintelor clientelei;
- de a satisface clientela, furnizandu-i un anumit numar de servicii.
Prin urmare, distributia marfurilor reprezinta unduly curent:
Fig. 1.Distributia marfurilor.
curentul 1 (producator spre consumator) reprezinta serviciile prestate de distributie pentru a pune bunurile si serviciile fa dispozitia utilizatorului final;
curentul 2 (consumator spre producator) este un curent psihologic care transmite dorintele, nevoile consumatorului si, cateodata, insatisfactiiie acestuia.
1. A.L.Ristea, Distributia marfurilor, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1996.
2. C. Florescu, Marketing, Ed. Marketer, Bucuresti, 2000.
3. D.Patriche, Economie comerciala, Ed. Institul national "Virgil Madgearu", Bucuresti, 2005.
4. E. Maxim & T. Gherasim, Marketing, Ed. Economica, Bucuresti, 2000.
5. G.Valeanu, Economia si managementul comertului, Ed. Junimea, Iasi, 2005.
6. G.Medihan, Marketing - Concepte, metode, tehnici si strategii, Editura Gama, Iasi, 1997.
7. I.Patriche, Canale de ditributie si logistica,Ed. Universitara, Bucuresti,2006.
8. M.Diaconescu, Marketing,Ed.Universitara,Bucuresti,2005.
9. Ph. Kotler, Principiile Marketingului, Ed. Teora, Bucuresti, 1998.
10. R.Chevalier,Cine va inghiti si pe cine in cadrul distributiei in Europa ?, Comunicare la Congresul International al Asociatiei Internationale a Distributiei , Viena, 1996 ,Redat dupa lucrarea "Distributia in Europa", Ed. CRCE-CRD, Bucuresti, 1997.
11. R.Garosci, La ce se pot astepta firmele de distributie de la noile evolutii in politica comerciala a UE, Comunicare la Congresul International al Asociatieii Internationale a Distributiei Viena, 1996 (Redat dupa lucrarea "Distributia in Europa", Ed. CRCE-CRD, Bucuresti, 1997.
12. www.ase.ro
13. www.qreferat.com
Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont