Fracturi costale

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

INTRODUCERE
CAPITOLUL I : Notiuni de anatomie privind cutia toracica
CAPITOLUL II : Date generale privind traumatismele toracice cu fracturi costale
CAPITOLUL III : Fiziopatologie clinica
CAPITOLUL IV : Examene clinice si paraclinice in traumatismele toracice cu fracturi costale
CAPITOLUL V : Evolutie, complicatii, diagnostic
CAPITOLUL VI : Primul ajutor. Principii terapeutice. Ingrijiri
CAPITOLUL VII : Metode de ingrijire ale pacientului
CAPITOLUL VIII : STUDIU CLINIC
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din atestat:

Notiuni de deontologie

S-au scris foarte multe definitii despre nursing, dar toate au in comun faptulc a nursing-ul reprezinta ideea de a ajuta persoanele care au nevoie de a fi ajutate in modul cel mai eficient posibil.

Nevoile umane reprezinta originea ingrijirilor de baza in toate serviciile de sanatate. Dintre definitii amintim:

Leininger , 1983 : ,,Nursing-ul inseamna ingrijiri de baza acordate persoanelor care au nevoie de aceste ingrijiri, ia ringrijirile de baza constituie inima nursing-ului, fenomenul distinct central al nursing-ului; ingrijirea poate avea o extraordinara semnificatie de vindecare si de promovare a unui stil de viata sanatos".

Mayerhoff: ,, Ingrijirea care se refera la a ajuta pe altii sa se dezvolte si sa se reactualizeze pe sine insusi, este un proces , o modalitate de a te corela cu cineva, proces care presupune continuitate, in acelasi mod in care o prietenie se poate suda numai printr-o incredere mutuala si printr-o transformare calitativa a relatiei".

Campbell in 1985 defineste nursing-ul ca: ,,Un mod de manifestare a sentimentului de iubire, cu un singur scop, acela de a ajuta oamenii sa cunoasca afectiunea in cele doua aspecte ale sale: ca pe un sentiment care este primit si daruit".

Definitie nursing :"Nursing inseamna ingrijiri de baza acordate persoanelor care au nevoie de aceste ingrijiri, ele fiind elementul distinct central al nursing-ului".

Ingrijirea poate avea o extraordinara semnificatie de vindecare si de promovare a unui stil de viata sanatos".

Misiunea sociala a nursei nu este intotdeauna clara. Daca pentru unii o asistenta amedicala este cea care ajuta medicul, pentru altii, ea practica o profesiune autonoma. In realitate ea se plaseaza intre cele doua extreme.

Astazi nursa este acea persoana pregatita printr-un program de studiu care include promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor si ingrijirea bolnavilor din punct de vedere fizic, mintal, cu deficiente, indiferent de varsta si in orice unitate sanitara. Aceasta definitie este acceptata de toata lumea, fiind in prezent utilizata si in Romania.

Virginia Henderson defineste astfel nursing-ul: ,,sa ajuti individul, fie acesta bolnav sau sanatos, sa-si afle calea spre sanatate si recuperare, sa-si foloseasca fiecare actiune pentru a promova sanatatea sau recuperarea , cu conditia ca acesta sa aiba taria, vointa sau cunoasterea necesara pentru a face in asa fel incat sa-si poarte singur de grija cat mai curand posibil".

Originea nursing-ului ca profesie a fost atribuita influentei exercitate de Florence Nightingale, care a practicat-o in a doua jumatate a secolului XIX. Comparativ cu profesia de avocat, doctor, preot, psiholog, nursingul este o profesie relativ tanara.

Pana la jumatatea secolului XIX, ingrijirile au fost dominate de o impregnare religioasa. Florence Nightingale a fost cea care a demonstrat ca ingrijirile nu trebuie sa se bazeze numai pe mila si caritate, ci furnizarea lor trebuie sa se faca pe baza unei intelegeri profunde a problemelor de sanatate si boala, sa devina obiectul gandirii.

Importanta asistentelor medicale este recunoscuta pe plan mondial ca element esential in realizarea programelor de sanatate, ingrijirea bolnavilor, prevenirea imbolnavirilor, promovarea si pastrarea sanatatii. De fapt acesteac onstituie si in ziua de azi cele patru responsabilitati esentiale ale asistentei medicale si anume : promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor, restaurarea sanatatii si inlaturarea suferintei.

In publicatia Nursing in Today's World se spune ca ,,nursingul presupune acordarea ingrijirii intr-o diversitate de probleme de sanatate. Prin urmare, consideram ca medicina se ocupa cu vindecarea pacientului, iar nursingul cu ingrijirea acestuia".

Ideea de baza a nursing-ului este aceea ca : cei care sunt insarcinati cu ingrijirea sanatatii pacientilor ar trebui sa fie orientati mai mult asupra pacientilor decat asupra procesului bolii.

CAPITOLUL I

NOTIUNI DE ANATOMIE A CUTIEI TORACICE

1. TORACELE

Toracele este cusca osteo-musculara care adaposteste mai multe organe. Toracele are un continut format din organe vitale (inima, plamani, vasele mari), ele reprezentand continuatorul format din schelet si muschi .

1.1. SCHELETUL TORACELUI

Scheletul toracelui este alcatuit din coloana vertebrala toracala situata posterior, stern situat anterior, coaste si cartilaje costale.

1.1.a. STERNUL

Sternul este un os nepereche si median situat in partea anterioara a toracelui. Are o forma lunga si turtita fiind compus din trei parti :

- una superioara numita;

- una mijlocie numita corp;

- una inferioara numita apendice xifoid.

Sternul are o directie oblica de sus in jos si dinainte inapoi. Aceasta oblicitate este mai pronuntata la barbati decat la femei.

Sternul este un os lat si prezinta o fata anterioara, una posterioara, doua margini

Bibliografie:

1. M. VLAD, Anatomia chirurgicala a toracelui in "Tratat de patologie chirurgicala", sub redactia lui N. ANGELESCU, ED. MEDIACALA,Bucuresti, 2001.

2. T. HORVATH, A.C. Nicodim, I. Cordos, "Patologie chirurgicala pentru admitere in rezidentiat"; Vol. II, Ed: Celsius,Bucuresti, 1997

3. AI PRISCU, Patologia toracelui in "Chirurgie ", vol I, sunb redactia lui AI PRISCU, Ed. Didactica si Pedagogica;Bucuresti,1992

4. PATOLOGIA CHIRURGICALA A TORACELUI , C. CARPINISAN, A. STAN 1971,

5. Chirurgie - Volumul III. Patologie Chirurgicala, GHELASE, FANE, ED. SITECH 2010

6. ZOLLINGER - Atlas de tehnici chirurgicale, ZOOLINGER, ROBERT, ED. ORIZNTURI 2013

7. "Manual de chirurgie generala", Radu Serban Palade, Editura:

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fracturi costale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
60 pagini
Imagini extrase:
60 imagini
Nr cuvinte:
13 786 cuvinte
Nr caractere:
76 506 caractere
Marime:
196.34KB (arhivat)
Publicat de:
Valeria-Reghina Trifan
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Biologie
Tag-uri:
stern, oase, fracturi, anatomia umana
Predat:
la liceu
Nota primită:
Nota 9
Sus!