Plantarea pomilor fructiferi altoiti

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument . 4
Capitolul I - Infiintarea culurilor pomicole .5
I.1- Plantarea puietilor .6
Capitolul II - Metode de infiintare a culturilor pomicole 7
II.1 - Plantarea manuala a pomilor altoiti . 7
II.2 - Operatiile de plantare manuala ..8
Concluzii 10
Norme de sanatate si securitate in munca ..12
BIBLIOGRAFIE ..13
ANEXE .14

Extras din atestat:

ARGUMENT

Mi- am ales aceasta tema deoarece doresc sa aflu mai multe informatii despre plantarea pomilor fructiferi.

Plantarea pomilor este una din lucrarile principale de care depinde prinderea si dezvoltarea lor mai tarziu.

Proiectul meu este structurat astfel :

Capitolul I - Infiintarea culturilor pomicole

Capitolul II - Metode de infinfiintare a culturilor pomicole

- Plantarea manuala a pomilor altoiti

- Operatiile de plantare manuala

Concluzii: Alegerea distantelor de plantare

Norme de sanatate si securitate in munca specifice lucrarilor de infiintare a culturilor pomicole

CAPITOLUL I

Infiintarea culturilor pomicole

Epoca de plantare . Este bine ca pomii sa se planteze din toamna, in perioada care incepe dupa caderea frunzelor (dupa 20 octombrie) si pana la venirea inghetului.

Pomi se mai pot planta si in anumte fereste ale iernii cu conditia ca temperaturile in timpul plantarii sa nu scada sub 0 grade C

In primavara pomi pot fi plantati pana la pornirea in vegetatie iar prinderea la plantare se asigura prin udari repetate incaz de seceta.

Plantarea din toamna asigura un procent mai mare de prindere deoarece dupa plantare, ranile de pe radacini se vindeca si chiar apar noi perisori absorbanti.

Acesti pomi pornesc in vegetatie mai devreme cu 15-20 de zile decat cei plantati primavara si au cresteri mai mari in cursul vegetatiei.

Executarea gropilor se fac diferit in functie de livada si lucrarile anterioare de pregatire.Pentru livezile intensive si superintensive care se infiinteaza in terenuri desfundate,pe intrega suprafata gropile se sapa in ziua plantatului si de dimensiune care sa permita amplasarea radacinilor pomilor la adancimea si in pozitie normala de creste. In mod obisnuit se folosesc gropi de 40x40 cm in care radacinile pomilor sub forma de verigi au suficient spatiu .Sapatul gropilor se face mecanizat cu burghie manual.Pe parcele mici ,unde desfundatul mecanic nu este posibil,se sapa gropile de dimensiuni mari cu scopul de a mobiliza terenul la adancime mare in jurul pomilor .Gropile mari de 1/1/0,8m sau 0.8/0,8/0,6m se umplu cu pamant maruntit si reavan provenit de deasupra gropii ,se taseaza usor si la momentul plantarii. Aceasta lucrare se face de regula cu 2-3 saptamani inainte de plantare .Daca ingrasamintele organice sunt bine putrezite se amesteca cu pamantul scos din jumatatea inferioara a gropii si cu superfosfat si se foloseste la acoperirea radacinilor, dupa ce s-a pus un strat de sol de cca 10-15 cm fara ingrasaamant. Daca se foloseste gunoi neputrezit se pune dupa ce radacinile au fost complet acoperite cu pamant ,de jur imprejurul pomului catre marginile gropii.

Pregatirea materialului saditor. Inainte de plantare,radacinile pomilir se fasoneaza ,adica se inlatura prin taiere cu foarfeca toate radacinile rupte sau zdrelite ,iar cele sanatoase se scurteaza la lungime de 25-30 cm . Urmeaza mocirlirea care consta in introducerea radacinilor intr-un amestec de pamant galben ,balega proaspata de vita si apa avand consistenta smantanii. Radacinile se introduc in mocirla pana la punctul de altoire dupa care pomii se repartizeaza la gropi pe masura plantarii,astfel incat mocirla sa nu se usuce pana ce pomul se planteaza.

Plantarea propriu-zisa urmareste respectarea adancimii de plantare si realizarea unui contract strans intre radacini si sol. In livada pomul trebuie sa aiba coletul sau punctul de altoire la nivelul solului . Pentru acesta ,in momentul plantarii pomului ttrebuie asezat cu 3-4 cm mai sus. Dupa asezarea radacinilor in pozitie normala se trage pamant peste ele iar pentru a se realiza un contact strans se calca (preseaza) pamantul bine. La plantare lucreaza doua persoane ,unul tine pomul cu mana ,iar celalalt acopera radacinile cu pamant. Cel care tine pomul il scutura usor pentru ca pamantul sa patrunda printre radacini. Tot cel care tine pomul executa si tasarea soluluiprin calcarea cu pictorul incaltat, cu incaltaminte care are talpa moale (cizme de cauciuc). Daca plantare se face intr-o perioada secetoasa ,dupa umplerea gropii se uda cu 2-3 galeti de apa.

Dupa plantare ,in jurul pomului se face un musuroi inalt de 30 cm cu scopulde a apara radacinile impotriva inghetului.

Plantare arbustilor fructifei si a Capsunului. Pentru infiintarea plantariilor de arbusti fructiferi se alege terenul care trebuie sa fie usor, turbos,luto-nisipos,pentru ca radacinile acestor specii sunt mai fibroase si nu au o putere de patrundere in sol ca a pomilor fructiferi. La arbustii fructiferi care sunt inmultiti vegetativi ( butasire,marcotaj,prin drajoni), plantatul se face mai adanc cu 5-6 cm fata de zona radacinilor, cat a fost in pepinieri.

Terenul se fertilizeaza cu 50-60 t/ha gunoi de grajd si ingrasaminte chimicecomplexe(500-600 kg /ha). Terenul se desfunda 40-50 cm sau se ara adanc inorporand ingrasamintele si substantele pentru dezinfectia solului. Se planteaza in gropi sau pe brazde trase cu plugul la adancimi care sa permita introducerea radacinilor,plus 5-6 cm din tulpina. Dupa plantare se biloneaza randurile acoperind plamte cu un strat de sol de 10-15 cm .

Plantarea stolonilor de capsuni se face toamna pana la 15 octombrie. In regiunile mai nordice cu toamne scurte,stolonii se planteaza primavara timpuriu. Ei se fasoneaza lasandu-le 1-2 frunze iar radacinile se scurteaza daca depaseste 20 cm lungime. Se mocirlesc si se planteaza cu plantatorul , in randuri distantate la 70-80 cm si la distante de 25-30 cm pe rand.

Bibliografie:

1. Militiu I - Horticultura si viticultura, manual pentru liceele agroindustriale clasa a-XI-a, Editura Ceres Craiova, 1989;

2. Scriosteanu Costel- Agricultura, Manual pentru pregatirea practica-clasa a -IX-a, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2006;

3. Tita Iulia, Stan Mariana - Cultura plantelor horticole , manual pentru clasele a-XI-a si a-XII-a -editura GIMNASIUM

4. NSSM-pentru-cultura-mare-viticultura-pomicultura-legumicultura-plante-tehnice, MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE nr. 49, din 1997

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
2 213 cuvinte
Nr caractere:
11 275 caractere
Marime:
4.32 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Agronomie
Data publicare:
05.07.2020
Structură de fișiere:
  • Plantarea pomilor fructiferi altoiti.docx
Predat:
la liceu
Profesorului:
Rotaru Mirela-Florinela
Te-ar putea interesa și:
Actualitatea temei si gradul de studiere. Cunoscut din cele mai vechi timpuri, prunul ocupa...
Soiurile de arbori de selectie cel mai frecvent se inmultesc vegetativ, deoarece proprietatile...
Clasificarea speciilor si soiurilor de vita de vie Speciile si soiurile de vita de vie cultivate...
Portaltii pomilor sunt specii sau soiuri obtinute pe cale generativa sau vegetativa care asigura...
Perioada favorabila pentru plantare este toamna, in perioada cuprinsa intre mijlocul lunii...
Sus!