Tuberculoza la animalele domestice

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Tuberculoza este una dintre cele mai vechi si mai grave boli ale omului si animalelor. Probabil ca ea a existat la om inca de cind acesta a inceput sa traiasca in grupa sociale compacte , iar la animale , de cind au fost domesticite si silite sa traiasca si sa munceasca alaturi de om. In literatura antica se gasesc numeroase date asupra tuberculozei umane. Cercetarile facute asupra mumiilor egiptene au evidentiat la acestea numeroase leziuni de tip bacilar. Au fost identificate asemenea leziuni si la un schelet din epoca de piatra , constatari ce demonstraza ravagiile pe care le facea tuberculoza inca din cele mai vechi timpuri. Hippocrat cunostea ftizia la om pe care o descria ca o boala legata de ulceratii ale plamanului , avind ca manifestari principale febra , tuse , junghiul , expectoratia si cahexia.

Tuberculoza animalelor este secundata mult mai tarziu sub denumirea ,,boala perlata a bovinelor" , fara sa se cunoasca insa natura acesteia. In 1882 KOCH , descopera agentul etiologic al bolii , iar in 1890 prepara tuberculina , initial cu scop terapeutic.

Cercetarile din ultimile decenii sau axat mai mult pe imbunatatirea metodelor de diagnostic si de lupta anti-tuberculoza in vederea eradicari boli.

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tuberculoza la Animalele Domestice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 600 cuvinte
Nr caractere:
34 347 caractere
Marime:
24.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Agricultură
Tag-uri:
animale, tuberculoza
Predat:
la liceu
Profesorului:
Plotnic Constantin
Sus!