Infiintarea culturii de floarea soarelui in conditiile pedoclimatice specifice fermei didactice

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT 4
IMPORTANTA CULTURII DE FLOAREA SOARELUI 5
CARACTERIZAREA CONDITIILOR PEDOCLIMATICE DIN FERMA DIDACTICA 8
Relieful 8
Clima 9
Precipitatiile atmosferice 10
Vanturile 11
Solurile 12
CERINTE FATA DE CLIMA SI SOL ALE FLORII SOARELUI 13
Temperatura 13
Umiditatea 13
Lumina 14
Solul 14
PARTICULARITATILE INFIINTARII CULTURII DE FLOAREA SOARELUI 15
Rotatia 15
Fertilizarea 16
Lucrarile solului 18
Samanta si semanatul 19
MASURI DE PROTECTIA MUNCII 23
CONCLUZII 25
BIBLIOGRAFIE 26
ANEXE 27

Extras din atestat:

ARGUMENT

Agricultura reprezinta un domeniu de importanta majora in cadrul economiei nationale, produsele agricole fiind cautate atat pe plan intern cat si pe plan extern. Aceasta impune formarea unei forte de munca calificata in acest domeniu.

Tehnologia agricola a marcat in acest secol progrese remarcabile astfel ca aceasta ramura a devenit unul din principalele forte ce a contribuit la propasirea societatii umane.

Bazele teoretice care, in cunoasterea unei culturi, ocupa un volum important si care constituie elemente esentiale pentru sustinerea tehnologiei de cultivare, fitotehnia si le asigura prin cercetari proprii, dar si prin valorificarea datelor din numeroase discipline fundamentale si cu ajutorul acestora.

In fond, recolta constituie rezultatul unui intreg proces biologic care se petrece in planta, de o complexitate cu totul deosebita.

Planta de cultura trebuie bine cunoscuta sub aspect sistematic, morfologic, anatomic, al reproducerii, trebuie cunoscute sub toate aspectele semintele, in general partile care constituie produsul principal pentru care se cultiva.

Intre plante si mediul inconjurator exista o interactiune permanenta. Particularitatea plantelor de a fi fixate cu radacinile in sol face ca acestea sa fie sub influenta nefavorabila asupra plantelor, ceea ce duce la diminuarea cantitativa a productiei plantelor sau la deprecierea calitatii produselor obtinute.

Factorii de vegetatie, care influenteaza calitatea si cantitatea productiei plantelor sunt apa, aerul, caldura, lumina, hrana. Un rol important in realizarea acestor factori de vegetatie il are solul prin fertilitatea sa. Fiecare din acesti factorilimitativi ai productiei plantelor pot fi modificati de om, prin interventia acestuia in culturile de plante.

Toate aceste interventii pe care le face omul in cultura sau pe terenul care se va cultiva se efectueaza in cadrul lucrarilor de ingrijire. Tot atat de importanta este si lucrarea de recoltare a plantelor precum si depozitarea acestora.

In cadrul stabilirii tehnologiei de cultivare a plantelor, fitotehnia face apel la numeroase discipline de tehnica generala,cum sunt: agrotehnica, agrochimia, irigarea culturilor, mecanizarea agriculturii s.a.

Astfel, sunt luate in considerare: importanta economica a speciei; raspandire; sistematica; compozitia chimica si valoarea nutritiva a produsului principal si , dupa caz, si a produsului secundar; particularitati morfologice si biologice; tehnologia de cultivare: rotatia culturii; fertilizarea; lucrarile solului, dupa cerintele speciilor; samanta si semanatul; lucrari de ingrijire; recoltarea; randamente la hectar pe plan mondial si in tara.

In lucrarea de fata am prezentat lucrarile de infiintare a culturii de floarea soarelui precum si influenta verigilor tehnologice asupra obtinerii unor productii de calitate.

IMPORTANTA CULTURII DE FLOAREA SOARELUI

Floarea-soarelui este una dintre cele mai importante plante ule ioase cultivate pe glob (13% din productia mondiala de ulei) si cea mai importanta planta uleioasa pentru Romania. Uleiul extras din achenele de floarea-soarelui este semisicativ si se caracterizeaza prin culoare, gust si miros placute, continut ridicat in. vitamine (A, D, E, K) si substante aromatice; in plus, uleiul de floarea-soarelui se conserva foarte bine pe o perioada mai indelungata.

Uleiul de floarea-soarelui este unul dintre cele mai echilibrate sub aspectul acizilor grasi pe care ii contine. El este utilizabil atat ,,la rece", cat si gatit si este bogat in acid linoleic -- acid gras esential pentru alimentatia umana.

Uleiul se extrage usor prin presare, randamentul normal la extrac tie fiind de circa 45%. La un hectar cultivat cu floarea-soarelui se pot obtine, la nivelul productiilor actuale, intre 900 si 950 kg ulei, planta fiind, astfel, foarte economica; ca urmare, floarea-soarelui poate asigura necesitatile tarii in ulei alimentar (si, partial, chiar industrial), putandu-se realiza anual si disponibilitati pentru export.

In afara de folosirea directa in alimentatie, uleiul de floarea-soare lui este intrebuintat in industria conservelor si a margarinei. Uleiul mai poate fi folosit pentru obtinerea acidului oleic necesar in industria lanii, a sapunurilor, ca adjuvant in fabricarea pesticidelor, ca ulei fiert pen tru vopseluri.

Fosfatidele rezultate in timpul procesului de extragere a uleiului permit fabricarea pe scara larga a lecitinei, mult apreciata in indus tria alimentara; in panificatie, la prepararea ciocolatei, a prajiturilor, a mezelurilor.

Desi pretul sau este destul de ridicat, prin comparatie cu uleiul de soia, ceea ce ar limita utilizarea ca ulei industrial, proprietatile sale il fac apt pentru o gama larga de aplicatii tehnologice (industriale). Ast fel, are un indice iodic moderat, continut ridicat in acid linoleic si con centrare scazuta in acid linolenic, astfel ca poate fi folosit pentru fabri carea de vopsele albe. Poate servi pentru producerea de laouri speciale, rasini si pentru numeroase utilizari in scopuri energetice.

Turtele de floarea-soarelui se situeaza printre cele mai valoroase, avand in vedere: continutul ridicat in substante proteice (45--55%) si bogatia acestora in metionina; prezenta in cantitate mare a vitaminelor complexului B; floarea-soarelui contine mai multa riboflavina decat soia sau arahidele; are un mai bun echilibru fosfo-calcic, comparativ cu turtele de alta provenienta. Continutul ridicat in celuloza limiteaza folo sirea lor la furajarea animalelor monogastrice; turtele provenite din seminte decorticate nu prezinta acest inconvenient.

Prin macinarea miezurilor de floarea-soarelui se pot obtine faina, concentrate si izolate proteice. incorporarea a 8--15%faina de floarea- soarelui in faina de grau sporeste densitatea aluatului si reduce volumul acestuia. in industria mezelurilor, concentratele de floarea-soarelui pot fi incluse in carne in proportie de pana la 25%; acestea pot fi folosite si in industria laptelui.

Semintele de floarea-soarelui pot fi consumate direct (seminte pra jite), modalitate de consum mai larg raspandita in S.U.A., tarile scan dinave, unele tari mediteraneene si din Europa de Est. Soiurile destinate acestui scop prezinta seminte mai sarace in grasimi (in jur de 30%), coji mai groase si mai putin aderente la miez; pe langa aminoacizi esentiali, bine reprezentati (triptofan, izoleucina, lizina), floarea-soarelui ,,de rontaitw contine mai mult fier, glucide, saruri minerale, vitamine (A, E, riboflavine si tiamine) si asigura in jur de 550 calorii/100 g seminte consumate.

Bibliografie:

1.Muntean L., Borcean I., Axinte M., Roman G. (1995) - Fitotehnie, Editura Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti

2. Petcu Gh., Elena Petcu (2008) - Ghid tehnologic pentru grau, porumb, floarea-soarelui. Editura Domino.

3. Pestean I., Catarau E., Carp M., Insuratelu A. (2004)- Cultura plantelor de camp, manual pentru clasa aXIIa, Editura Pamfilius, Iasi

4. Scriosteanu C., Untarescu G. (2001) - Agropedologie, manual pentru clasa a XI a, Editura Gimnasium, Targoviste

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
9 085 cuvinte
Nr caractere:
47 828 caractere
Marime:
720.31 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Agricultura
Data publicare:
30.09.2018
Structură de fișiere:
  • Infiintarea culturii de floarea soarelui in conditiile pedoclimatice specifice fermei didactice.doc
Predat:
Colegiul Național de Agricultură Și Economie
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Buruienile sunt plante nedorite, care cresc pe terenurile agricole, pe pajisti, in parcuri si...
Marul (Malus domestica Borkh., genul Malus, subfamilia Pomoideae, fam. Rosaceae) este principala...
Economia serviciilor, in care se incadreaza si activitatile de turism, constituie un sector...
Importanta deosebita a porumbului se datoreste nu numai potentialului productiv mai ridicat decat...
CAP. I INTRODUCERE IN "MANAGEMENTUL EXPLOATATIILOR AGRICOLE" 1.1 Exercitarea...
Sus!