Administratia publica centrala

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument ..4
Capitolul I - Administratia publica
1.1 Conceptul de administratie publica ... 6
1.2 Scurt istoric al administratiei publice romane .. 8
1.3 Functiile administratiei publice ... . . 9
Capitolul II - Administratia publica centrala
2.1 Distinctia dintre administratia publica centrala si locala...12
2.2 Autoritatile administratiei publice centrale . . ...13
2.3 Administratia publica centrala . 15
Capitolul III
3.1 Concluzii si pareri .. ...19
Bibliografie .. ...21
Anexe ...22

Extras din atestat:

ARGUMENT

Transformarile intervenite dupa prabusirea imperiului sovietic in plan politic, economic si social, au determinat in mod firesc schimbari de substanta si in planul concret al organizarii si functionarii administratiei statului.

Mutatiile survenite in cadrul sistemului de administrare sunt cu atat mai pregnante, cu cat transformarile induse la nivelul acestuia, au capatat consistente, in urma adoptarii Constitutiei .

Atat in plan structural-organizatoric, cat si cel material-functional, administratia publica a capatat o noua filosofie, dobandind o configuratie inedita in sistemul global al administratiei. Fiind chemata sa satisfaca interesul general exprimat prin lege, administratia publica constituie activitatea prin care se exercita legea, ea fiind foarte strans legata de puterea executiva.

Si daca activitate de stat este o activitate de organizare a relatiilor sociale, ideea de organizare fiind punctul-cheie in administrarea publica, in sens larg "administratia publica este o activitate de organizare a anumitor relatii sociale, mai concret a legilor si a celorlalte acte ale organelor statului" .

O organizare optima nu poate fi rezultatul intamplarii, orice organizare trebuie fundamentata stiintific. Deci, functionarea rationala si eficienta a administrarii publice cere implementarea metodelor stiintifice de organizare a activitatilor administrative.

Aceasta este cu atat mai important unde stiinta administratiei dace primii pasi si elaborarile teoretice in acest domeniu sunt actuale si tin sa fie urmate de indrumari practice pentru organele administratiei publice.

Administratia tarii este incredintata unor autoritati statale, ele fiind administratia centrala si unitatile sale teritoriale precum si administratia locala, chemata sa administreze interesele colectivitatilor locale, in conformitate cu Constitutia.

Am ales sa prezint aceasta tema deoarece mi s-a parut interesant sa aflam mai multe lucruri despre administratia publica din Romania, in special despre administratia publica centrala.

Astfel in primul capitol mi-am propus sa aduc in discutie conceptual de administratie publica, cat si un scurt istoric al aceteia si functiile pe care le indeplineste. Prin administratia publica se realizeaza functia executiva a statului, intrucat ea - administratia publica - are sarcina organizarii executarii legilor. Din punct de vedere istoric, necesitatea administratiei publice a rezultat ca un must do al fiecarei etape istorice, raportata la particularitatile specifice fiecarei zone geopolitice. Principala functie a administratiei publice romanesti este cea de executare, alaturi de cea de informare, de pregatire si de prevedere a optiunilor pe termen scurt, mediu si lung, la nivelul colectivitatilor locale.

In cel de-al doilea capitol, am abordat subiectele legate de administratia publica centrala: distinctia dintre administratia publica centrala si cea locala, autoritatile administratiei publice centrale si informatii despre Guvern si Minister. Distinctia dintre administratia publica centrala si cea locala are la baza utilizarea mai multor criterii cumulative, criterii care au in vedere competenta teritoriala si materiala a organelor ce compun administratia publica si natura interesului pe care il promoveaza. Autoritatile administratiei publice centrale sunt Guvernul, Administratia de specialitate, Prefectul.

CAPITOLUL I- ADMINISTRATIA PUBLICA

1.1 Conceptul de administratie publica

Prin administratia publica se realizeaza functia executiva a statului, intrucat ea - administratia publica - are sarcina organizarii executarii legilor. Administratia publica cuprinde organele administratiei publice centrale si serviciile lor desconcentrate, precum si organele administratiei publice locale. Toate aceste autoritati publice isi desfasoara activitatea sub conducerea generala a Guvernului si a Presedintelui Romaniei, care are si atributii de natura administrativa, in realitate, asa cum afirma cei mai multi dintre autori, aflandu-ne in fata unui executiv bicefal.

Notiunea de administratie publica are un dublu sens;

- material - ca activitate de organizare a executarii si de executare in concret a legilor de catre autoritatile publice, care compun acest sistem, in vederea satisfacerii intereselor generale, scop in care adopta acte juridice, asigura si organizeaza buna functionare a serviciilor publice si executa anumite prestatii pentru populatie;

- formal, structural - ca ansamblu al autoritatilor si institutiilor publice care realizeaza, pe baza si in vederea executarii legii, o activitate cu un anumit specific.

Bibliografie:

1. Popa I. - Managementul institutiior publice, curs master ,,Administratie publica si integrare europeana"

2. Ioan Alexandru, Administratia publica. Teorii. Realitati. Perspective. Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1999

3. Constitutia Romaniei, 2003

4. Alina Profiroiu - ,,Stiinta administrativa''. Editura Economica

5. Dan Top, Lavinia Savu Ciobanu - ,,Istoria administratiei romanesti''. Editura Bibliotheca

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
3 982 cuvinte
Nr caractere:
22 695 caractere
Marime:
102.33 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Administratie
Data publicare:
18.01.2020
Structură de fișiere:
  • Administratia publica centrala.docx
Predat:
la liceu
Profesorului:
Prof. Adriana Cojocaru

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
TEMA 1.Administratia publica: consideratii generale. Organizarea administratiei publice in...
A. Presedintele Romaniei. Ca sef al executivului, Presedintele Romaniei are sarcina de a garanta...
I. Studiu de caz -Strategia de reforma a administratiei publice centrale in Republica Moldova 1....
1. Structura administratiei publice centrale Structura administratiei publice centrale in toate...
Capitolul I. Statul unitar - definitie si caracteristici Statul unitar sau simplu, este acel...
Sus!