Tema si viziunea despre lume - Alexandru Lapusneanul

Previzualizare argumentare:

Extras din argumentare:

- In "Istoria literaturii romane", editata de Academia Romana, se afirma ca scriitorul Costache Negruzzi "a adus o contributie esentiala la procesul de dezvoltare a limbii si literaturii romane din perioada pasoptista", mai ales prin nuvela "Alexandru Lapusneanu" care "va ramane totdeauna un model perfect de stil, de limba frumoasa, de creatie dramatica si de o necontestata originalitate". (Vasile Alecsandri).

Nuvela a fost publicata in anul 1840, in primul numar al revistei iesene Dacia Literara, actiunea desfasurandu-se in timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu in Moldova, susbtantivul propriu reprezentand totodata si titlulu operei, ce ne duce cu gandul la actiune, timpul indelungat dar si conflicetele ce pornesc de la acest nume.

Tradarea si razbunarea sunt doua motive importante ale nuvelei ce evidentiaza conflictele boierilor din acea vreme pentru maretie, lupta pentru putere devenind tema principala.,, invechit in zile rele, deprins a te ciocoi la toti domnii, ai vindut pre Despot, m-ai vindut si pre mine, vei vinde si pre Tomsa; spune-mi, n-as fi natarau de frunte, cand m-as increde in tine''

Alexandru Lapusneanu este o nuvela istorica romantica avand toate caracteristicile acesteia. Trairile sunt duse la extrem, iubirea istoriei ne duce cu gandul la intoarcerea spre trecut, iar domnitorul are parte de o libertate deplina pana in momentul caderii la pat, iubirea perfecta fiind a Ruxandrei fata de baiatul ei, otravindu-si sotul.

Prezentarea operei, pe scurt, respectand momentele subiectului: Alexandru Lapusneanu devine domnitor dupa plecarea lui Tomsa, ce fuge din Moldova. Este urat atat de catre popor cat si de boieri. O obliga pe Ruxandra, fiica lui Petru Rares sa se casatoreasca cu acest domnitor, fiind blestemata de lume pentru uciderile sotului, ce-i promite mai apoi ca ii va cruta.Pentru a nu o pierde pe Ruxandra merge la biserica, dar in momentul in care saruta moastele, racla se cutremura, semn ca nu era deloc credincios. Cei 47 de boieri sunt invitati la ospat, Spancioc si Stroici neavand incredere in el. Se da semn dupa masa la macel, Motoc fiind mana dreapta a lui Laspusnenul, ce-i dadea dreptate pentru cele facute. Norodul aude cele intamplate si se aduna la poarta, cerand capul lui Motoc. Chiar daca se plange este dat pe mana multimii, facand o piramida cu capetele boierilor. Spancioc si Stroici se intorc in tara, domnitorul bolnav cerand sa fie calugarit, mai apoi razbunare pentru asta. Ruxandra, la indemnul boierilor isi otraveste sotul, pentru a-si apara baiatul. - Paragrafele 1, 2, 3, 4 si 5, inclusiv prezentarea actiunii pe momentele subiectului coincid cu eseul nr 1, in care se pune accentul pe caracterizarea lui Alexandru Lapusneanu vs Motoc.

Actiunea este una lineara, complexa, respectandu-se momentele subiectului. Se doreste a se evidentia caracterul tiranului domnitor, dar si felul in care personajele ce-l inconjoara se comporta in discutiile cu acesta. Fiecare isi creaza o parere diferita, dar respectul pe care i-l acorda, mai mult din frica, este acelasi. Se supun dorintelor sale, iar cei ce se impotrivesc isi gasesc sfarsitul, pana in momentul in care lipsa puterilor il face sa devina la randul sau pradat. Se urmareste fiecare comportare a lui Voda, fiindu-i usor de alcatuit portertul, atat fizic cat si moral.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 273 cuvinte
Nr caractere:
5 991 caractere
Marime:
15.54 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Argumentare
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
05.09.2021
Structură de fișiere:
  • Tema si viziunea despre lume - Alexandru Lapusneanul.docx
Predat:
la liceu
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Costache Negruzzi a fost un mare om politic si scriitor roman cu origini spaniole din perioada...
Om al veacului sau, Costache Negruzzi ilustreaza spiritul pasoptist, fiind intemeietorul nuvelei...
I. Introducere: Medalionul speciei 1. Definitie, trasaturi - specie a genului epic, in proza;...
Prima nuvela istorica din literatura romana, Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi, apare la...
a)Cultura ca expresie a identitatii nationale. Problema raportului dintre traditie si actualitate...
Sus!