O scrisoare pierdută - Ion Luca Caragiale - demonstrație

Previzualizare argumentare:

Extras din argumentare:

Considerat ,,un Moliere al romanilor", I. L. Caragiale a ridicat literatura noastra dramatica pe cele mai inalte culmi, intreaga sa opera alcatuind o vasta fresca a moravurilor societatii romanesti, aflata la rascruce de veacuri.

Capodopera a dramaturgiei romanesti, ,,O scrisoare pierduta", a carei premiera a avut loc la 13 noiembrie 1884, este o comedie de moravuri care evoca viata publica si de familie de la sfarsitul sec. al XIX-lea.

Fiind o comedie, aceasta opera intruneste atat trasaturile generale ale unei creatii dramatice, cat si pe cele caracteristice speciei pe care o ilustreaza.

Ca orice opera dramatica, ea a fost scrisa cu scopul de a fi reprezentata scenic si este structurata in 4 acte si 9, 14, 7, 14 scene.

Timpul si spatiul sunt limitate, intamplarile relatate petrecandu-se in capitala unui judet de munte in timpul alegerilor parlamentare din 1883.

Caracterul dramatic este evidentiat de folosirea dialogului si a monologului dramatic precum si de prezenta indicatiilor scenice, prin care se fixeaza cadrul actiunii si se evidentiaza unele dintre trasaturile specifice personajelor.

Descrierea si naratiunea sunt prezente doar in indicatiile scenice si in replicile personajelor.

Prezenta conflictului dramatic este o alta trasatura specifica acestui gen literar care se intalneste si in comedia ,,O scrisoare pierduta". El se declanseaza o data cu pierderea scrisorii de amor si evolueaza treptat, pe masura ce Catavencu ii santajeaza, pe rand pe Zaharia Trahanache, pe Zoe si stefan Tipatescu si mai ales Zoe intra in alerta in timp ce Trahanache este convins ca este o plastografie. Sotia ,,venerabilului" este dispusa sa accepte toate conditiile impuse de Nae Catavencu, iar prefectul cedeaza si el, dupa ce adversarul ii refuza toate propunerile (posturile de avocat, de primar si chiar mosia ,,Zavoiul") neacceptand decat mandatul de deputat. Conflictul se accentueaza si atinge intensitatea maxima in momentul in care este anuntat candidatul, in persoana lui Agamita Dandanache si incepe o adevarata batalie intre taberele de alegatori. Stingerea lui are loc atunci cand scrisoarea revine la Zoe prin intermediul Cetateanului turmentat, iar Catavencu, deposedat de obiectul santajului, accepta toate conditiile impuse de Zoe, devenita din victima, ,,calau".

Conflictul principal antreneaza cu sine si alte conflicte secundare: Farfuridi si Branzovenescu temandu-se ca sunt tradati, intra in disputa cu Tipatescu, cu Zoe si cu Trahanache; iar la un moment dat, apar disensiuni chiar intre Tipatescu si Zoe in privinta sustinerii candidatului Nae Catavencu.

Ca specie a genului dramatic, opera ,,O scrisoare pierduta" este o comedie, intrucat ea provoaca rasul prin surprinderea moravurilor, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate. Astfel, infatisand relatia dintre Trahanache si Zoe sau felul in care se desfasoara alegerile pentru Camera, Caragiale realizeaza un comic de moravuri. Sunt vizate viata de familie (adulterul), dar si coruptia politicienilor, care imbraca diferite forme (santaj, frauda).

Descarcă argumentare

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O scrisoare pierduta - Ion Luca Caragiale - demonstratie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 105 cuvinte
Nr caractere:
6 623 caractere
Marime:
14.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Argumentare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
o scrisoare pierduta, Ion Luca Caragiale, demonstratie, comedie, conflict
Predat:
la gimnaziu
Sus!