O scrisoare pierdută

Previzualizare argumentare:

Extras din argumentare:

Genul dramatic cuprinde opera literare destinate spectacolului de teatru, ele sunt create nu pentru a fi citite ci pentru a fi prezentate pe o scena in fata spectatorilor. Speciile acestui gen sunt tragedia, drama si comedia. Aceste oper au o structura specifica, ele sunt alcatuite din acte, actele din scene si scenele din tablouri.

Actiunea comediei se petrece intr-un orasel de munte capitala de judet, in preajma alegerilo pentru camera de la 1883. Partidul de guvernamant reprezentat prin Stefan Tipatescu, Zaharia Trahanache si Zoe, i-ar fi asigurat succesul candidatului lor Farfuridi sustinut de Branzovenescu daca nu s-ar fi intamplat un fapt, nesemnificativ in aparenta, dar cu consecinte grave pentru viata politica si sociala a celor implicati.

Ideiile principale ale operi se structureaza astfel. Zoe Trahanache pierde din neatentie o scrisoare de amor primita de la Tipatescu, prefectul judetului. Scrisoarea este gasita de Cetateanul Turmentat si apoi, pe cai mai putin cinstite, ajunge in mana lui Nae Catavencu, avocet, proprietarul ziarului "Ragnetul Carpatilor". Vazandu-se in posesia acestui act compromitator Catavencu ii santajeaza pe cei in cauza. Catavencu le cere acestora sa ii asigure succeul in alegeri in schimbul scrisorii. Cei amenintati incep lupta pentru dobandirea scrisorii. Tipatescu ordona arestarea lui, Zaharia ii descopera o polita falsificata, iar Zoe se lupta sa-I convinga pe cei doi ca sa accepte propunerea lui Catavencu. Intr timp de la centru soseste propunera lui Dandanache, urmeaza discursurile electorale ale lui Farfuridi si Catavencu in timpu carora Nae, datorita unei ambuscade, isi pierde palaria in captusala caruia este scrisoarea de amor. Aceasta este gasita de Cetateanul Turmentat care o duce adresantului. In final Catavencu conduce alegerea lui Dandanache si conflictele se rezolva.

Opera "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale apartine genului dramatic deoarece ea a fost scrisa nu pentru a fi citita ci pentru a fi jucata pe scena, este destinata spectacolului de teatru. Are o structura aparte, este alcatuita din patru acte, iar actele la randul lor sunt impartite in scene: 9, 14, 7, 14 scene. Piesa Cuprinde textul propriu-zis in care sunt prezentate intr-o ordine cronologica intamplarile si indicatiile scenice sau didascaliile scrise in paranteza, dedicate regizorului care pregateste spectacolulde teatru. Modul de expunere predominant este dialogul si monologul dramatic present in textul propriu-zis, iar in didascali apare naratiunea si descrierea, moduri de expuner care devin mijloace de caracterizare directa a personajului. Textul este anticipat de lista de "personae" prin care scriitorul face concurenta starii civile si creeaza tipuri umane: Stefan Tipatescu - Junele prim, Zaharia Trahanache - Ticaitul, Nae Catavencu - Politicianul demagog, Farfuridi - Prostul fudul, Pristanda - Omul slugarnic, Cetateanul Turmentat - Omul naiv, Zoe - Femeia voluntara, Dandanache - Politicianul prost.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O scrisoare pierduta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
931 cuvinte
Nr caractere:
5 502 caractere
Marime:
11.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Argumentare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
o scrisoare pierduta, Ion Luca Caragiale, argumentare, gen dramatic
Predat:
la gimnaziu
Sus!