Izvorul nopții - Lucian Blaga

Extras din argumentare:

Poezia *Izvorul noptii*,este un bun motiv al poetului de a-si exprima sentimentele (in mod direct),de admiratie a ochilor fetei.

Tema poeziei fiind ochii fermecatori si hipnotizanti ai acesteia,pe care poetul ii descrie de-a lungul poeziei,si ii personifica,adaugandu-le insusiri deosebite.

Poetul foloseste cuvinte din acelasi camp lexical,cum ar fi : *izvorul* ,*vai* ,*munti si sesuri* ,*pamantul* , in final realizand un tablou nocturn parca atins de magie,ochii fetei ramanand un personaj important in cadru.

Eul liric fiind prezent:*ti-s* , *imi* , *ta* , *tai* ,relatia cu lumea exterioara este destul de stransa,deoarece autorul compara mereu ochii fetei cu natura.

Intalnim si figuri de stil : *ochii tai adancii*- epitet si inversiune, *sunt izvorul*-personificare, *curge tainic*- inversiune si epitet, *peste vai si peste sesuri*-enumeratie etc.

De-a lungul poeziei,autorul nu respecta o anumita regula a versurilor,rima fiind variata.

Poezia are o oarecare antiteza,deoarece autorul prezinta intunericul *din care tainic curge noaptea* intreaga strofa,la sfarsitul poeziei autorul caracterizand ochii negri precum *lumina lui*.

Mesajul poeziei este reprezentat si in titlu dar nu iese prea mult in evidenta,deoarece autorul incearca sa creeze o un oarecare mister si o curiozitate in legatura cu poezia.

Tabloul este unul de vis,in care sunt incluse ambele spatii.In spatiul terestru,autorul ne prezina dealurile,sesurile,si muntii pe care ii aseamana pe ochii fetei,spatiul cosmic fiind reprezentat de luna,si de *marea de intuneric*,totodata,ochii ei reprezentand *lumina*.

Modurile de expunere predominante,sunt descrierea si monologul.

Bibliografie:

(n. 9 mai 1895 la Lancram, langa Sebes, judetul Alba- d. 6 mai 1961 la Cluj) a fost un filozof, poet, dramaturg, traducator, jurnalist, profesor universitar si diplomat roman. Personalitate impunatoare si polivalenta a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectiva prin elemente de originalitate compatibile cu inscrierea sa in universalitate.

Studii

A urmat cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu si Oradea in perioada 1914-1916, pe care le-a finalizat cu licenta in 1917. A studiat filosofia si biologia la Universitatea din Viena intre anii 1916 si 1920, obtinand titlul de doctor in filosofie. Aici a cunoscut-o pe Cornelia Brediceanu, cea care ii va deveni sotie. A revenit in tara in ajunul Marii Uniri. In anul 1916, in timpul verii, Blaga viziteaza Viena, unde descopera Expresionismul

Volume de versuri

1919 - Poemele luminii

1921 - Pasii profetului

1924 - In marea trecere

1929 - Lauda somnului

1933 - La cumpana apelor

1938- La curtile dorului

1942 - Poezii, editie definitiva

1943 - Nebanuitele trepte

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Izvorul noptii - Lucian Blaga.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Marime:
2.61MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Argumentare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, poezie, argumentare
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!