Scolioză lombară

Extras din tema de casa:

SCOLIOZA LOMBARA

Scolioza este afectiunea in care coloana vertebrala este deviata in plan frontal (intr-o parte), coloana vertebrala fiind in conditii normale dreapta. In acelasi timp coloana vertebrala poate fi si rasucita (rotata in jurul axului). In mod obisnuit scolioza apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara).

Multi oameni au un anumit grad de deviere a coloanei. De fapt, curburile coloanei vertebrale mai mici de 10 grade sunt considerate deviatii normale ale coloanei. Scolioza este atunci cand devitia coloanei este mai mare de 10 grade. Coloana vertebrala se curbeaza de obicei in foma literei S sau C.

CAUZE:

In 80% din cazuri, cauza aparitiei scoliozei nu este cunoscuta. Aceasta este numita scolioza idiopatica. Scolioza apare de obicei in copilarie sau adolescenta si este asociata factorilor genetici, adesea fiind o afectiune familiala.

Sunt doua tipuri de scolioza: structurata si nestructurata.

Scolioza nestructurata implica curburi ale coloanei, fara rotatie si este reversibila, pentru ca este cauzata de conditii precum :

-durere sau spasm muscular

-o cauza inflamatorie precum apendicita acuta

-inegalitatea membrelor inferioare.

Scolioza structurata implica curburi ale coloanei cu rotatie si este ireversibila fiind de obicei cauzata de factori necunoscuti (idiopatici) ori boli sau alte conditii precum :

-anomalii prezente la nastere (congenitale), cum ar fi spina bifida, situatie in care canalul spinal nu se inchide normal sau situatii care afecteaza formarea normala a osului. Intre 5-7% dintre cazurile de scolioza sunt determinate de anomalii congenitale ale coloanei, care determina curburi ale coloanei, curburi care sunt mult mai rigide decat cele determinate de scolioza idiopatica. Aceste curburi se agraveaza pe masura ce copilul creste, in special in perioada adolescentei

-afectiuni musculare sau nervoase, precum paralizia cerebrala, sindromul Marfan sau distrofia musculara

-traumatisme

-infectii

-tumori.

La adulti scolioza poate apare ca urmare a modificarilor coloanei determinate de imbatranire (procese degenerative). Aceste procese degenerative pot fi cauzate de catre osteoartrite sau osteoporoza.

In copilarie si adolescenta scolioza, in general, nu cauzeaza simptome si nu este evidenta pana cand deformarea coloanei vertebrale nu devine severa. Ea poate fi prima data perceputa de catre parinti care observa ca imbracamintea copilului nu sta drept sau tivurile sunt inegale. Coloana copilului poate arata cocosata iar coastele pot fi proeminente in afara.

Copilul cu scolioza:

-un umar poate parea mai inalt decat celalalt

-un sold poate parea mai inalt decat celalalt

-capul copilului nu este centrat pe corpul sau

-un omoplat poate fi mai proeminent decat celalalt

-coastele sunt mai ridicate pe o parte cand copilul se apleaca in fata din talie

-linia taliei poate fi mai plata pe o parte.

De cele mai multe ori scolioza nu cauzeaza dureri in copilarie sau adolescenta. Durerea in adolescenta la cei care au scolioza este data de alte cauze, precum tumori ale oaselor sau tumori ale maduvei. Daca copilul are dureri asociate scoliozei este foarte important ca el sa fie examinat de catre doctor puntru a stabili cauza durerii.

Adultii care au scolioza pot sau nu sa aiba dureri de spate. In majoritatea cazurilor, unde sunt prezente durerile de spate, este greu de stabilit daca ele sunt cauzate de catre scolioza. Oricum, daca scolioza la adulti se agraveaza si devine severa ea poate determina aparitia durerilor de spate si a dificultatilor la respiratie. Alte afectiuni, cum ar fi cifoza, cauzeaza simptome similare scoliozei.

Descarcă tema de casa

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scolioza lombara.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Marime:
265.35KB (arhivat)
Publicat de:
Codrin Leonid Timofte
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
coloana vertebrala, osteoporoza, kinetoterapie, antialgice,  miorelaxante, decontracturante, antiinflamatorii, spondilolistezis, osteoartrite, paralizia cerebrala, spina bifida, spasm muscular, apendicita acuta
Predat:
Facultatea de Medicina , Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi
Specializare:
Medicina
Materie:
Medicină
An de studiu:
II
Profesorului:
g. ionescu
Sus!