Previzualizare tema de casa:

Extras din tema de casa:

Dioda OLED (Organic Light Emitting Diode) - este o dioda luminiscenta in care partea ,,organica" se refera la materialele organice ( de obicei polimeri), iar ,,LED" provine de la Light Emitting Diode si descrie procesul de conversie a energiei electrice in luminna.

Prin anii 1986-1988, un grup de cercetatori de la Laboratoarele Kodac, au descoperit ca anumite materiale organice cu masa moleculara redusa emiteau lumina prin recombinare, atunci cand un curent electric trece prin el. Primul material de acest gen a fost Alq3, bazat pe aluminiu si producea o lumina verde. De-a lungul timpului, Kodak a dezvoltat materiale organice luminoase pentru alte culori, inclusiv rosu, albastru si alb. Pioneer Corporation din Japonia a fost prima companie care a introdus in productia sa noul tip de display, OLED, display-ul bazat pe diode organice emitatoare de lumina.

Elementele componente ale diodei OLED

Dioda OLED functioneaza la fel ca dioda LED, doar ca in locul straturilor semiconductoare de tip ,,n" si ,,p" foloseste molecule organice. Acestea, cand sunt traversate de un curent electric, produc electroni sau goluri.

Dioda OLED este alcatuita, de obicei, din 5 straturi: borna negativa sau catodul (1),stratul emisiv (EN - ,,emissive layer") (2),stratul conductiv ( EN - ,,conductive layer") (3), borna pozitiva sau anodul (4) si substratul (5) care este de obicei din sticla.

Principiul de functionare

Aplicand o diferenta de potential la bornele diodei, sarcina electrica incepe sa se deplaseze de la borna pozitiva la borna negativa, dopand catodul cu electroni si golind anodul de electroni (astfel apar asazisele goluri).

Stratul emisiv este incarcat cu sarcina negativa -electroni (similar stratului de tip n al diodei cu jonctuiune), iar stratul conductiv este incarcat pozitiv - goluri (asemenea stratului de tip p al diodei cu jonctiune). Acest lucru se poate observa in figura 6.

Golurile fiind mult mai "mobile" decat electronii, trec rapid de stratul conductiv si ajung in stratul emisiv (fig.7). Cand se intalneste un electron cu un gol, sarcinile se anuleaza si elibereaza o scurta explozie sub forma unei particule de lumina numita si foton (fig.8)

Acest proces are loc de multe ori, astfel, da senzatia ca dioda emite o lumina constanta si va lumina continuu atat cat dioda este conectata la sursa de alimentare.

In tehnologia OLED exista mai multe grupe de materiale, dintre care cele mai importante sunt materialele OLED cu melecule usoare numite molecule mici(SM-OLED). Cele mai folosite molecule includ chelati organo-metalici(Alq3), coloranti fosforescenti sau fluorescenti.

Diversitatea materialelor si nivelul de dopare pot genera diferite culori, iar in figura 9 este aratata dependenta culorilor si lungimii de unda emisa de dioda, in functie de materialele organice folosite. Combinarea acestor materiale pot genera o sursa de lumina alba.

Straturile organice trebuie sa fie protejate impotriva aerului deoarece sunt sensibile la umezeala si la oxigen si se descompun cand sunt expuse. Posibile concepte de incapsulare sunt prezentate in figura 10. In dreapta, dioda OLED este captata de un strat de sticla lipit deasupra catodului. Deoarece bariera de permeabilitate, ca si incapsularea de lipitura nu este suficienta, spatiul liber dintre capacul de sticla si dispozitiv este umplut cu un gaz inert si un material absorbitor care vor absorbi umezeala si oxigenul Un alt concept de incapsulare este prezentat in stanga. Un strat subtire dar dens de oxid amorf este depozitat in catod, care asigura aceeasi bariera de permeabilitate ca si incapsularea cu lipitura. Datorita dimensiunii sale, aceasta incapsulare fina trebuie sa fie protejata de deteriorarile

Bibliografie:

http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/2953/OLED-tehnologia-care-schimba-viitorul-display-urilor.html

http://www.metropolismag.com/December-2013/Illuminating-Moment/OLED_03.png

https://lcp.elis.ugent.be/tutorials/tut_oled

http://www.explainthatstuff.com/how-oleds-and-leps-work.html

http://www.giz.ro/televizoare-lcd-tv/lcd-vs-led-vs-oled-televizoare-si-monitoare-15605/

http://www.oled-info.com/oled-technology

https://en.wikipedia.org/wiki/OLED

http://biblioteca.regielive.ro/referate/electronica/tehnologia-si-televizoarele-oled-228128.html

Descarcă tema de casa

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dioda OLED.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
961 cuvinte
Nr caractere:
5 653 caractere
Marime:
397.21KB (arhivat)
Publicat de:
Catalin P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
dioda, circuite electrice, materiale
Predat:
Facultatea de Inginerie Electrica , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
inginerie electrica
Materie:
Electronică
An de studiu:
II
Sus!