Drept civil - Contracte

Previzualizare tema de casa:

Extras din tema de casa:

1. Contractul de vanzare - cumparare, notiune si caractere juridice

Este actul juridic prin care o parte numita vanzator se obliga sa transfere dreptul de proprietate asupra unui bun sau o universalitate de bunuri unei alte persoane numita cumparator care se obliga sa plateasca o suma de bani numita pret.

Caractere juridice:

1. este un contract consensual, adica simplul acord de vointa este suficient ca actul sa fie incheiat valabil;

2. este un contract cu titlu oneros, adica partile urmaresc obtinerea unui folos material. Este oneros comutativ atunci cand partile cunosc intindrea prestatiilor la data incheierii contractului si oneros aleatoriu atunci cand intinderea prestatiior depinde de hazard;

3. este sinalagmatic, adica partile au obligatii reciproce;

4. este tranzlativ de proprietate adica are loc transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator.

Transferul dreptului de proprietate:

1. cand obiectul contractului este format din bunuri certe, transferul are loc cand partile s-au pus de acord adica si-au exprimat consimtamantul;

2. la bunurile de gen tranferul are loc cand aceste bunuri au fost individualizate prin cantarire, masurare, numarare;

3. transferul dreptului de proprietate in cazul imobilelor are loc nu cand partile s-au pus de acord sau cand s-a predat bunul ci are loc atunci cand bunul a fost inscris in cartea funciara, adica intabulat.

4. in cazul bunurilor viitoare, transferul dreptului de proprietate si riscurile se transmit dupa caz in momentul creeri sale daca e bun cert, iar daca este bun de gen, la paratia lui, ex: culegerea recoltei.

Daca partile au prevazut o clauza ca transferul sa aiba loc la o alta data, transferul va avea loc la acea data.

2. Conditii de validitate ale contracrului de vanzare - cumparare

Consimtamantul

Reprezinta manifestarea de vointa a partilor, adica acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane. El este guvernat de principiul libertatii contractuale si autonomiei de vointa, adica fiecare individ este liber sa incheie sau nu un contract in functie de nevoile si interesele pe care le are. Este un proces mental, adica psihic, format din vointa interna care are la baza motivul determinant si hotararea pe care persoana o ia si vointa declarata care este un proces psihic exteriorizat sub forma unei hotarari de a incheia un contract.

Consimtamantul se formeaza atunci cand exista o concordanta intre vointa interna si cea declarata.

In materia vanzarii apar si anumite probleme cum ar fi antecontractu, pactul de referinta, dreptul de preemptiune.

Antecontractul are doua forme: promisiunea unilaterala de vanzare - cumparare, si promisiunea bilaterala de vanzare - cumparare.

Promisinea unilaterala de vanzare - cumparare este un contract care consta in promisiunea proprietarului unui bun de a-l vinde unui cumparator care isi rezerva dreptul de a-si exprima ulterior consimtamantul de a-l cumpara.

Promisiunea este un contract unilateral deoarece naste obligatii numai pentru una din parti numita promitent. Daca in schimbul dreptului de optiune beneficiarul promisiunii se obliga sa plateasca pretul, promisiunea unilaterala devine bilaterala, adica avem un contract sinalagmatic.

Promitentul trebuie sa prevada un termen cu privire la promisiune; daca termenul nu este stipulat acesta este de 3 ani cat are termenul general de prescriptie si curge de la data incheierii promisiunii unilaterale.

Promisiunea unilaterala poate fi si de cumparare, adica facuta de cumparator daca vanzatorul va fi de acord, contractul va fi sinalagmatic iar promisiunea bilaterala.

Promisiunea bilaterala de vanzare - cumparare este un contract prin care ambele parti se obliga sa incheie in viitor un contract pe un pret stabilit si cu un acord exprimat in acelasi timp. Partile se pun de acord cu privire la lucru si la pret dar isi asuma obligatia ca vor incheia contractul in viitor.

Pactul de referinta este un contract prin care proprietarul bunului se obliga ca in cazul in care va vinde sa acorde la pret egal preferinte celeilalte parti, adica beneficiarului pactului. Pactul depinde de o conditie potestativa simpla adica vointa proprietarului.

Dreptul de preemtiune este dreptul preferntial de cumparare la pret egal, conferit de lege atunci cand proprietarul a hotarat sa vanda bunul. Era prevazut in legea 18/91 privind fondul funciar dar a fost abrogat prin legea 247/04.

Dreptul de preemtiune il intalnim in legea 33/94 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. In cazul in care expropriatorul nu a construit pe terenul expropriat asa cum s-a prevazut cand s-a facut exproprierea, instrainarea imobilului se va face la acelasi pret ce nu poate fi mai mare decat despagubirea actualizata iar expropriatul are drept de preemtiune.

Capacitatea

Codul Civil spune ca pot cumpara si vinde toti cei carora

Descarcă tema de casa

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drept civil - Contracte.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
9 202 cuvinte
Nr caractere:
45 527 caractere
Marime:
32.52KB (arhivat)
Publicat de:
Marin Ionescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
drept civil, drept, contract, tematica
Predat:
Facultatea de Stiinte Juridice, Administrative si ale Comunicarii , Universitatea "Constantin Brancoveanu" din Pitesti
Specializare:
Drept
Materie:
Drept Civil
Sus!