Contabilitate - Sinteze

Previzualizare subiecte:

Extras din subiecte:

1.SFERA DE APLICARE SI TIPURILE DE CONTABILITATE

2.ROLUL SI CALITATEA INFORMAtIEI FINANCIAR CONTABILE

Contabilitatea a aparut, la fel ca matematica sau dreptul, din nevoia de rationament, adevar si dreptate si a parcurs, atipic, drumul de la practica la teorie. Dezbaterile cu privire la continutul si vocatia contabilitatii au dus la formularea de opinii; semnificative fiind 2. Prima trateaza contab. Ca teorie si disciplina stiintifica iar cea de a doua trateaza contab. Ca pe o tehnica de informare si metoda de inregistrare create pentru a reliefa cantitativ si a controla, pe baza unui sist. propriu de informatii, patrimonial entitatilor. Existenta contab. A fost determinate de utilitatea pe care o repr. Invocindu-se 3 ratiuni: existenta schimburilor comerciale, existenta limitata a resurselor si existenta a terte personae interesate de informatia finanaciar-contabila. Informatiile economice devin informatii contabile numai daca indeplinesc cel putin 3 conditii: sa fie inscrise intr-un document, sa fie evaluabile in etalon monetary, sa fie reale( sa se fi efectuat cu adevarat). Informatia contabila reda cunostinte privind structura bunurilor, a drepturilor si obligatiilor legate de acestea, a modificarilor intervenite si rezultatelor obtinute.

Contabilitatea moderna se bazeaza principiul dublei inregistrari. Aceasta forma este cunoscuta si sub numele de contabilitate in partida dubla. Acest sistem presupune efectuarea a cel putin doua inregistrari pentru fiecare tranzactie: debitarea unui cont contabil si creditarea altuia.

in cazul sist contab cu dublu circ avem de a face cu doua circ ale informatiei contab: circ contab financiare si circ contab de gestiune.

in anumite cazuri se foloseste si contabilitatea in partida simpla.

3.UTILIZATORII INFORMAtIEI FINANCIAR - CONTABILE

Utilizatorii informatiei contabile sunt grupati in 2 categorii astfel:

-Interni - cei care gestioneaza si conduc activitatea intreprinderii si care au sarcina sa urmareasca realizarea profitabilitatii, lichiditatii si bonitatii firmei;

-Externi:

oCu interes direct = investitorii, creditorii actuali si potentiali;

oCu interes indirect = adm. fiscala, sindicate, salariatii, organele sist. Legislative, publicul.

4.ENTITATEA ECONOMICA -CADRU DE ORGANIZARE A CONTABILITatII FINANCIARE

Conform Legii contabilitatii nr. 82/1991

Contab financiara are la baza norme unitare privind org si conducerea ei avand character obligatoriu pt toti agentii ec.

5.REGLEMENTAREA SI OBIECTIVELE SISTEMULUI CONTABIL ACTUAL DIN ROMaNIA.

Ob contab financiare pot fi redate, in mod sintetic, astfel:

-Inreg tuturor op ec-financiare

-Furnizarea informatiilor nec

-Elaborarea si publicarea sit financiare anuale

-Are calitatea de instrument de verif si de proba judiciara si fiscala

6.OBIECTUL CONTABILITatII - ABORDAREA CONFORM CONCEPtIEI ECONOMICE

Conceptia economica defineste ca obiect al contabilitatii circuitul capitalului privit sub aspectul destinatiei lui, respectiv capital fix si capital circulant, si sub aspectul modului de dobandire, respectiv capital propriu si capital strain (atras si imprumutat).

7.METODA CONTABILITatII -PRINCIPII SPECIFICE SI PROCEDEE

Metoda contabilitatii foloseste o serie de procedee care permit furnizarea de informatii cu privire la fenomenele si procesele economice ce se petrec in cadrul unitatilor economice. Metoda contabilitatii are un caracter unitar, folosind aceleasi procedee tehnice de lucru, indiferent de ramurile de activitate economica in care se aplica si are la baza respectarea principiilor dublei partide:

-Principiul dublei reprezentari;(pres reflectarea vietii entitatilor ec atat dpvd ec, sub aspectul componentei si utilizarii bunurilor ec care il compun, cat si dpvd juridic, sub aspectul raporturilor de proprietate in cadrul carora se procura si se administreaza bunuri ec.; ecuatia dublei reprezentari:

Bunuri ec = drepturi + Obligatii

-Principiul dublei inregistrari a op ec si financiare este o consecinta a dublei reprez a imaginii unitatii ec; ecuatia dublei inreg.:

Cresterea bun ec + Micsorarea drept si oblig = Cresterea drept si oblig + Micsorare bun ec

- Principiul autocontrolului contabil propiu decurge din cele doua anterioare si consta in autoverificarea inregistrarilor verificate cu privire la corectitudinea acestora, principiu ce se realizeaza in practica cu ajutorul balantei de verificare (balanta conturilor - ca principiu specific al metodei contabilitatii).

Procedee specifice, utilizate de metoda contabilitatii pentru cercetarea si studierea obiectivului sau, sunt urmatoarele: bilantul, contul si balanta de verificare.

8.BILANtUL CONTABIL-CONTINUT, FORME SI STRUCTURA

Bilantul contabil poate fi definit ca: Un document contabil de sinteza care reflecta activul si pasivul unei intreprinderi, organizatii sau institutii la incheierea exercitiului financiar, precum si in celelalte situatii prevazute de lege.

Bilantul cuprinde toate elementele de activ, datorii si capital propriu. Functiile sunt: de generalizarea datelor contabile, de informare asupra activitatii, previzionala.

Bilantul este procedeul metodei contabilitatii, prin care se infaptuieste dubla reprezentare a situatiilor patrimoniului unitatilor economice si sociale si a rezultatelor obtinute. Cu ajutorul bilantului se prezinta la un moment dat, in expresia valorica, patrimoniul unitatii sub dublul sau aspect si anume: sub aspectul destinatiei economice pentru care contabilitatea utilizeaza notiunea de activ patrimonial si pe de alta parte, sub aspectul surselor de provenienta, pentru care contabilitatea utilizeaza notiunea de pasiv in acelasi timp prin bilant se prezinta si rezultatele finale ale unitatii la un moment dat sub forma de profit sau pierdere. Deoarece bilantul cuprinde situatia patrimoniala a unitatii la un moment dat, el exprima in acelasi timp rezultatul utilizarii si valorificarii acestui patrimoniu in perioada data, deci furnizeaza informatii generale privitoare la situatia economica si financiara a unitatii si la relatiile ei economice cu alte unitati. Bilantul contabil se compune din : bilant, cont de profit si pierderii, respectiv cont de executie in cazul institutiilor publice.

Structura:

A. Active Imobilizate

I. Imobilizari necorporale

II.imobilizati corporale

III.Imobilizari financiare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contabilitate - Sinteze.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 400 cuvinte
Nr caractere:
26 136 caractere
Marime:
31.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Subiecte
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
teorie, definitii, subiecte
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!