Arhitectura calculatoarelor

Previzualizare subiecte:

Extras din subiecte:

4) Organizarea informatiei in calculator. Fisiere, directoare (cataloage), unitati logice

Fisiere -> Un fisier este o colectie organizata de date, care ocupa un spatiu pe disc, caruia i se atribuie un nume (alc. din 1-8 caractere) si o extensie (alc. din 0-3 caractere, despartita de nume prin ".") Fisierele contin programe sursa, documente, programe executabile, date etc.

Numele poate fi alcatuit din litere mari si/sau mici ale alfabetului latin, cifre si cateva caractere. Extensia nu este un element obligatoriu in denumirea unui fisier. Exemple: command.com, paper.exe, autoexec.bat

Directoare -> Numele fisierelor se inscriu pe disc in directoare. Un director este un spatiu special pe disc, unde se pastreaza numele fisierelor, informatii despre dimensiune, data ultimei actualizari. Pe orice disc magnetic se pot afla mai multe directoare. Fiecare director poate contine mai multe fisiere, dar fiecare fisier se inregistreaza intr-un singur director. Fiecare disc magnetic are un director principal care se numeste director radacina.

Unitati logice -> Un calculator contine mai multe unitati logice. Sistemul de operare DOS le denumeste prin litere: A, B, C etc. A - unitatea de flopy disc, B - unitatea de disc optic, literele C, D, E reprezinta partitii logice ale unui sau mai multor Hard Diskuri. Unitatea curenta este unitatea pe care se opereaza la momentul dat fara a o referi in mod explicit. Aceasta poate fi schimbata de catre utilizator.

5) Sisteme de operare (ce este un sistem de operare). Sistemul de operare Dos: prompter-ul sistemului, interpretorul de comenzi, lansarea comenzilor, diferenta dintre comenzile interne si externe. Comenzi Dos uzuale: help, date, time, exit, cls, chdir, dir, type, more, edit, mkdir, copy, xcopy, del, rmdir, deltree, ren, move.

Sisteme de operare (ce este un sistem de operare):

Un sistem de operare, prescurtat SO (engleza Operating system, prescurtat OS), reprezinta un produs de tip software care este parte componenta a unui sistem, echipament sau aparat computerizat, si care se ocupa de gestionarea si coordonarea activitatilor acestuia. Sistemul computerizat poate fi un computer, o statie de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un netbook, un smartphone, un aparat de navigatie rutiera, un e-book reader sau si un alt sistem cu "inteligenta" proprie. Sistemul de operare joaca si rolul de gazda pentru aplicatiile care ruleaza pe echipamentul (hardwareul) respectiv.

Sistemul de operare Dos:

Prompter-ul sistemului de operare este format din mai multe caractere afisata pe linia de comanda DOS .Primul caracter indica discul curent urmat de caracterul ,, " (backslash) si eventual numele directorului curent .Sfarsitul prompter-ului este marcat prin caracterul ,, > " .

Interpretorul de comenzi (command.com)

Se gaseste pe acelasi disc cu sistemul de operare (in general directorul radacina a unitatii C) si este destinat prelucrarii comenzilor introduse de utilizator. Pentru executarea comenzilor externe interpretorul de comenzi cauta programul cu numele respectiv si daca il gaseste il incarca in memorie si ii reda controlul. Dupa ce programul s-a executat, interpretorul de comenzi il sterge din memorie si afiseaza pe ecran prompterul sistemului, ceea ce inseamna ca este gata de a primi urmatoarea comanda.

Lansarea si executarea comenzilor

In cazul unei comenzi externe, interpretorul de comenzi cauta pe disc programul cu numele indicat in comanda.

Comanda interna:

O comanda este interna daca poate fi executata de MS Dos fara a apela alt program.

Comanda externa:

O comanda este externa daca pentru executia ei se apeleaza un program al sistemului de operare.

Comenzi DOS uzuale:

help:Comanda help lanseaza programul Ms-Dos Help care ofera informatii despre comenzile sistemului de operare Ms-Dos.

date:Comanda date permite vizualizarea si modificarea datei curente a sistemului.

time:Comanda time afiseaza ora curenta a sistemului si permite apoi modificarea ei.

exit:Comanda exit realizeaza parasirea interpretorului de comenzi (command.com) si revenirea la programul care a lansat interpretorul de comenzi (dac exista).

cls:Comanda cls realizeaza stergerea ecranului.

chdir:Comanda Chdir permite afisarea sau schimbarea directorului de pe discul specificat sau de pe cel implicit.

dir: Comanda Dir afiseaza:

- lista fisierelor si subdirectoarelor specificate ale unui director incluzand extensiile, dimensiunea in octeti si data si ora ultimei modificari;

- numarul total de fisiere listate si dimensiunea lor totala;

- spatiul liber ramas pe disc;

- eticheta de volum a discului si numarul sau serial;

Type:Comanda Type afiseaza continutul fisierului specificat la dispozitivul standard de iesire.

more:Comanda More introduce o pauza dupa afisarea fiecarui ecran de informatie. Cand ecranul este plin cu date se executa o pauza semnalata de mesajul :-- More --

edit:Comanda edit lanseaza editorul de texte Ms-Dos care permite crearea, editarea, salvarea si tiparirea fisierelor in format ASCII.

mkdir:Comanda Mkdir permite crearea unui subdirector pe discul specificat.

copy:Comanda permite urmatoarele operatii:copierea unui fisier sau a unui grup de fisiere,combinarea (concatenare) a doua sau mai multe fisiere,copierea iesirii unui dispozitiv intr-un fisier sau un alt dispozitiv, copierea unui fisier la un dispozitiv;

xcopy:Comanda xcopy permite copierea de directoare impreuna cu continutul lor

del:Comanda Del (Erase) sterge fisierul sau fisierele specificate in linia de comanda.

rmdir:Comanda Rmdir permite stergerea unui director specificat. Nu pot fi sterse decat directoarele care nu contin fisiere

deltree:Comanda deltree permite stergerea unui director si a continutului sau

ren:Comanda Rename forma prescurtata ren - permite modificarea numelui fisierului sau fisierelor specificate. Nu pot fi redenumite directoare prin intermediul acestei comenzi (operatie realizabila si prin comanda Move).

move:Comanda Move permite mutarea sau redenumirea fisierelor. Comanda poate fi folosita si pentru redenumirea directoarelor.

Observații:

arhitectura calculatoarelor

Descarcă subiecte

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhitectura calculatoarelor.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
4 769 cuvinte
Nr caractere:
26 136 caractere
Marime:
946.17KB (arhivat)
Publicat de:
Alex Virgil Zaharia
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Subiecte
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
Arhitectura calculatoarelor, fisiere, comenzi
Predat:
Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei , Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Specializare:
Tehnologii si sisteme de comunicatii
Materie:
Calculatoare
An de studiu:
I
Sus!