1. Microbiologie generala
- Caracteristici ale unor grupe particulare de bacterii de interes biotehnologic (Arhebacterii, Actinomycete, Cianobacterii);
- Drojdiile - caractere generale, elemente de fiziologie si aplicatii ale acestora in biotehnologii.
2. Biochimie
- Glucide: proprietatile chimice si reprezentantii principalelor clase de glucide (monoglucide, diglucide si poliglucide);
- Lipide: acizi grasi si alcooli prezenti in structura lipidelor; clase de lipide (gliceride, glicerofosfolipide si sfingolipide).
3. Conditionarea si conservarea produselor
- Tehnici de conditionare si conservare prin reducerea continutului de apa in produs (Uscarea prin liofilizare; Uscarea convectiva; Uscarea conductiva; Concentrarea prin evaporare; Crioconcentrarea; Concentrarea prin atomizare; Concentrarea prin osmoza inversa);
- Tehnici de conditionare si conservare prin utilizarea temperaturilor scazute si a tehnicilor moderne de ambalare (Tehnici de refrigerare; Tehnici de congelare; Tehnici de ambalare in atmosfera modificata; Tehnici de ambalare activa; Tehnici de ambalare aseptica; Tehnici de ambalare inteligenta).
4. Instalatii biotehnologice
- Introducere in studiul instalatiilor biotehnologice. Pompe pentru fluide;
- Separarea prin sedimentare si filtrare (filtrarea clasica si prin membrane) si sterilizarea termica.
5. Enzimologie generala
- Structura si proprietatile enzimelor (aminoacizi, structura primara, secundara, tertiara si quaternara, apoenzima si cofactori enzimatici, situs catalitic, centru catalitic, specificitate de sustrat, specificitate de reactie);
- Cinetica reactiilor enzimatice (viteza de reactie si factorii care o influenteaza: concentratia enzimei, concentratia substratului, temperatura, pH, activatorii si inhibitorii enzimatici).
1. Burcea Mirela, 2002: Microbiologie generala -Procariote si Eucariote, Ed. Granada, Bucuresti 2. Matei Florentina, 2011: Microbiologie aplicata, Ed. Printech, Bucuresti
3. Neamtu,G., Gheorghe Campeanu, Carmen Socaciu, 1993, Biochimie vegetala (partea structurala), Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti (pag. 38-57, 59-62, 66-78, 83-90, 94-117,121-129).
4. Niculita P., Mona Popa, Nastasia Belc, Amalia Mitelut, Conditionarea si conservarea produselor agroalimentare - Editura Printech, Bucuresti, 2007;
5. Niculita,P., Mona Popa, Amalia Mitelut, Nastasia Belc, Mira Turtoi, Mihaela Ghidurus Ambalarea moderna a produselor alimentare - , Editura Printech, Bucuresti, 2006;
6. Popa Ovidiu, Instalatii biotehnologice, note de curs
7. Israel-Roming Florentina, Enzimologie generala, curs
8. Gavril Neamtu, Gheorghe Campeanu, Carmen Socaciu, Biochimie vegetala, cap. 7 Enzime, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti 1993, pag. 227-259
9. Cornea,C.P., 2010, Inginerie genetica, Edit.Elisavaros
10. Vasilica Stan, Suport de curs; curs predat
11. Rosu,A., 1999, Elemente de Biotehnologii Vegetale - Aplicatii in ameliorare, Editura Ametist, Bucuresti, 1999;
12. Tratat de Biotehnologie - Voi. 1, - Coordonator - Stefana Jurcoane - EdituraTehnica, 2004 - Capitolul - 23;
13. Tratat de Biotehnologie - Voi. 2 - Coordonator - Stefana Jurcoane - Editura Tehnica, 2006 - Capitolul : Progrese in ingineria genetica vegetala - Ingineria metabolica
14. Visan L.: Curs de biotehnologii fermentative; subcap. 1 Prelucrarea musturilor; subcap. 2 Fermentatia musturilor; subcap. 3 Macerarea -fermentarea; subcap. 4 Fermentatia malolactica a vinurilor
15. Cotea,V., Tratat de enologie, Ed. tipo moldova, 2010; pag. 120-181; 416-544
16. Banu, C,, Tratat de stiinta si tehnologia maltului si a berii; Ed. AGIR, 2000; pag. 174-237
TEMATICA PENTRU EXAMENUL DE LICENTA
IULIE 2013
SPECIALIZAREA BIOTEHNOLOGII AGRICOLE
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.