Sistemul de Pornire cu Electromotor

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Pornirea motorului de automobil se face pe cale electrică, folosind un electromotor obişnuit de curent continuu. Singura sa particularitate o reprezintă prezenţa unui mecanism de cuplare a pinionului montat pe arborele său cu coroana dinţată a volantului. Acest pinion poate aluneca axial sub acţiunea unui electromagnet care este pus sub tensiune de un contact acţionat manual de la bordul maşinii. Cînd electromangnetul este pus sub tensiune, el atrage o furcă la capătul căreia se află mufa de acţionare a pinionului. În acelaşi timp este alimentat şi motorul electric, astfel încît pinionul încearcă o dublă mişcare: de rotaţie şi de înaintare axială, care îi permite o uşoară angrenare cu coroana volantului.

Tehnologia întreţinerii tehnice a demarorului se reduce la curăţirea colectoarelor, schimbarea periilor uzate şi a arcurilor defecte şi ungerea lagărelor. Pentru a efectua aceste lucrări, se scoate banda de protecţie a periilor şi se suflă cu aer comprimat colectorul, periile şi portperiile, îndepărtînd murdăria şi praful de cărbune şi de cupru rezultat din uzura periilor şi a lamelor colectorului. Ocantitate prea mare de praf indică o apăsare prea puternică a periilor pe colector. În schimb, dacă se observă arderi produse de funcţionarea cu scîntei puternice, înseamnă că apăsarea periilor pe colector este prea slabă sau periile sunt uzate; apăsarea arcurilor periilor noi trebuie să fie de 1 ± 0,1 daN şi se măsoară cu un dinamometru.

Lagărele electromotorului de pornire se gresează numai dacă prin construcţie se prevede acesta. La demaroarele mici nu se mai execută ungerea periodică dacă au lagăre cu cuzineţi din bronz grafitat; pe timpul exploatării, aceste lagăre nu se vor spăla cu benzină sau petrol pentru a nu dizolva uleiul impregnat în porii bucşelor.

Întreţinerea în volum complet a demarorului se execută prin demontarea acestuia în părţi componente, la intervale mari de funcţionare sau atunci cînd apar defecţiuni care solicită aceasta.

Demarorul

Demarorul este compus din următoarele componente principale:

- ambreajul mecanismului format din arborele cu pinion şi roata dinţată;

- electromotorul care este un motor cu excitaţie serie şi releul de apel cu mecanism de acţionare a ambreajului mecanic;

Releul de apel este compus din electromagnet fix cu înfăşurare şi miezul mobil la o pîrghie de acţionare şi concomitent avînd pe partea cealaltă un dispozitiv cu contact normal deschis de forţă.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de Pornire cu Electromotor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 902 cuvinte
Nr caractere:
14 909 caractere
Marime:
56.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Transporturi
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!