Reprezentările sociale

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

subiectului, nici de simpla reflectare a caracteristicilor preexistente ale unei realitati sociale obiective. Realitatea sociala reprezinta un proces continuu de construire si reconstruire, care se desfasoara paralel cu practica si cunoasterea sociala (J. Piaget). Nu avem in vedere o realitate strict obiectuala, fiind vorba de o realitate sociala si culturala, careia subiectul ii apartine nemijlocit si la care se raporteaza nu numai dintr-o perspectiva cognitiva, cat mai ales din perspectiva trebuintelor si aspiratiilor sale, a modelelor, normelor si valorilor socio-culturale pe care le-a interiorizat in ontogeneza, precum si a experientei sociale acumulata, valorizata si actualizata intr-un anumit context al istoriei sociale.

Reprezentarile sociale RS

- Reprezentarile sociale, RS, constituie elementul central atat pentru procesul de construire, intelegere si interpretare a realitatii sociale, cat si pentru cel de elaborare a atitudinilor si comportamentelor noastre.

- Fenomen psihosocial ce implica moduri specifice de intelegere si comunicare, prin care se creeaza atat realitatea, cat si simtul comun; implicit RS se constituie si ca un sistem de valori, notiuni si practici referitoare la obiectele apartinand mediului social (S. Moscovici).

- Forma de cunoasterea practica, elaborata social si impartasita, prin care un subiect se raporteaza la un obiect, concurand astfel in construirea unei realitati comune unui ansamblu social (D. Jodelet).

- Principii generatoare de luari de pozitie legate de insertii specifice intr-un ansamblu de raporturi sociale si organizand procesele simbolice ce intervin in aceste raporturi (W. Doise).

- Proces de elaborare perceptiva si mentala a realitatii, care transforma obiectele sociale (lucruri, personae, situatii, evenimente) in categorii simbolice (valori, convingeri, ideologii), conferindu-le un statut cognitiv si permitand astfel intelegerea vietii cotidiene, printr-o reincadrare a comportamentului individual in ansamblulu interactiunilor sociale (G-N Fischer).

- Sistem de interpretare a realitatii ce guverneaza relatiile dintre indivizi si mediul lor fizic si social, determinandu-le coportamentele si practicile; constructii socio-cognitive, constituind si un ghid pentru actiune, in masura in care implica un set de anticipari si asteptari (J-C Abric).

Functiile RS

- Functia cognitiv-explicativa: mediaza si coditioneaza activitatea de cunoastere, permitand sa se cunoasca si sa se interpreteze realitatea.Totodata, se realizeaza fixarea si

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reprezentarile Sociale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
152 cuvinte
Nr caractere:
1 002 caractere
Marime:
11.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
sisteme, societate, constructii socio-cognitive
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!