Recenzie - Numele Trandafirului - Umberto Eco

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Numele trandafirului (Il nome della rosa) este un roman al scriitorului italian Umberto Eco. Este o povestire istorica, o ancheta pentru gasirea criminalului (mister al crimei) avand ca decor o manastire italiana din anul 1327, un mister intelectual care combina elemente de semiotica in cadrul fictiunii, analiza biblica, studiile medievale si teoria literara.

Actiunea din Numele trandafirului se petrece pe parcursul a 7 zile intr-o manastire Benedictina, pe fundalul unui conflict intre numeroase ordine religioase si Papa Ioan al XXII-lea.Fratele William din Baskerville (sau Guglielmo), un calugar intelept si respectat, ajunge la abatie intr-o dimineata denoiembrie 1327, dupa o lunga calatorie. Este insotit de un novice– Adso – cel care povesteste, la batranete, intamplarile.

Odata ajunsi, sunt intampinati de Abate, care ii informeaza despre un accident misterios implicand moartea unui calugar, gasit zdrobit la baza zidurilor manastirii. Parerea unanima este ca diavolul si-a facut simtita prezenta, iar curiosul Guglielmo porneste in cautarea adevarului.

Cand sunt descoperite si alte cadavre, printre calugari seinstaureaza isteria, sub forma unei explozii de superstitii. Intre timp, Guglielmo aduna indicii legate de aceste crime si le arata abatelui : niste mesaje ascunse, scrise cu suc de lamaie pe un pergament, reveleaza secretul care inconjoara o carte. Aparent, aceasta carte – Poetica de Aristotel – poate ucide pe cel care o citeste, iar calugarii sunt dispusi sa ucida pentru a o obtine.

Explicatia lui Guglielmo nu este insa crezuta, iar Inchizitia, reprezentata de Bernardo Gui, “gaseste” propriul vinovat : o tanara taranca, la care s-au gasit dovezi incontestabile de vrajitorie : o pisica neagra si un cocos, semne suficiente la acea vreme pentru a o acuza de vrajitorie.

Fata este torturata, impreuna cuun calugar diform, Salvatore, care este acuzat de asemenea de complicitate la crima si vrajitorie.Sub tortura, ei recunosc ca sunt eretici, iar a doua zi sunt legati si arsi pe rug, din ordinul inchizitorului

Intre timp, Guglielmo este totmai aproape de descoperirea adevarului, reusind, el si novicele sau, sa patrunda in biblioteca interzisa a abatiei, asezata intr-un edificiu maiestuos.

Naratiunea aduna mai multe intrigi, toate avand interpretari si surse de semnificatie variate. Multe interpretari si surse erau controverse foarte schimbatoare in cadrul decorului religios medieval, tot timpul invartindu-se inspre ceea ce pare a fi cheia spre intelegerea si adevarata interpretare a cazului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie - Numele Trandafirului - Umberto Eco.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
796 cuvinte
Nr caractere:
4 661 caractere
Marime:
6.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Limba Română
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Profesorului:
Cristian Radu
Sus!