Mediul familial și importanța sa în dezvoltarea copilului

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Procesul structurarii si devenirii psihosociale a sistemului personalitatii se subordoneaza si este determinat de reteaua relatiilor individului cu ceilalti oameni si cu institutiile sociale. Procesul formarii personalitatii include in mod organic si construirea unor mecanisme interne de constientizare, evaluare si ierarhizare a semnificatiilor diferitelor categorii de relatii.

In cursul devenirii si existentei sale, individul parcurge diverse clase de relatii definitorii pentru personalitatea sa, relatii de filiatie, relatii scolare, relatii profesionale, relatii de asociere extrascolara si extraprofesionala, relatii interumane generale (relatii de prietenie, relatii de dragoste), relatii transpersonale (relatii cu divinitatea, cu universul valorilor culturale), etc

Relatia primordiala in care fiinta umana este integrata prin insusi procesul genezei sale este aceea de filiatie, de rudenie. Pe langa dimensiunea fizica, relatia de filiatie are si o dimensiune functionala ce consta in satisfacerea de catre parinti a trebuintelor primare ale copilului. De asemenea, importanta in dezvoltarea generala a personalitatii copilului este si interactiunea si comunicarea cu proprii parinti. Astfel, "in functie de felul in care mama si tatal isi inteleg si isi joaca rolul in primii ani de viata ai copilului, dezvoltarea psihica a acestuia poate fi stimulata, accelerata sau dimpotriva, intarziata, franata, fiind desfasurata in maniera echilibrata, armonioasa ori cu producerea unor dezechilibre si dizarmonii ce-i vor periclita mai tarziu modul de relationare cu cei din jur si integrarea normala in viata sociala si profesionala"[1].

Familia constituie mediul natural al copilului, insa 11511b111l acest mediu, a carui influenta asupra dezvoltarii individului este esentiala, difera mult de la o familie la alta, pe de o parte in functie de societatea pe care o reflecta, iar pe de alta parte in functie de propria sa structura interioara.

Mediul familial il satisface pe copil in masura in care raspunde trebuintelor sale elementare, adica in masura in care este un mediu afectiv si protector, dubla conditie indispensabila pentru dezvoltarea copilului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mediul familial si importanta sa in dezvoltarea copilului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 500 cuvinte
Nr caractere:
20 532 caractere
Marime:
26.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
proces, personalitate
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!