Emoții și cogniții

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Relatia intre emotie si cognitie

Introducere:

In analiza relatiei intre emotii si cogniti sunt doua aspecte de luat in considerare:

- Studiul influentei emotilor in comparatie cu procesele cognitiva, unde prin procese cognitive intelegem tot ce reprezinta obiectul de studiu al psihologiei cognitive, de la perceptie pana la problemele privitoare la rationament. Exista forme de influenta (ca de exemplu distragerea atentiei) unde emotiile au rolul de a facilita alegerea prioritatilor.

- Studiul modului in care emotile influenteaza procesele decizionale (care se pot ivi in conditii de certitudine sau incertitudine). Studiul acestor procese este prioritatea principala in studierea cognitiei.

In general cand trebuie sa luam o decizie in conditii de certitudine se face referire la logica, iar cand ne aflam in conditii de incertitudine utilizam metode probabilistice.

Evenimentele care se produc in lumea in care traim sunt fara indoiala imposibil de prezis cu certitudine prin metode statistice.

Intrebarea e daca oamnii gandesc dupa acest model sau doar lucrurile sunt generalizate:

Luam de exemplu o problema de decizie care ar putea fi rezolvata bazandu-ne pe statistica : o persoana trebuie sa aleaga intre doua jocuri probabilistice:

1. Primul joc consta in aruncarea unei monede (notam numarul posibilitatilor aruncarii monedei cu X). In cazul in care moneda cade cu pajura se primeste un premiu de 10 lei pentru jucator, iar in caz contrar premiul este null.

2. Al doilea joc consta in alegerea unei cutii dintr-o serie de trei cutii dintre care una contine 9 lei, una contine 3lei si a treia contine un leu (notam varianta aleatorie a acestui joc cu Y).

In acest caz procesul cognitiv, care este optim pentru a determina alegerea unui joc dintre cele trei, trebuie sa se bazeze pe teoria probabilitatilor. Facand doua calcule rapide am obtinut urmatoarea schema:

X={0;10}

Y={1,3,9}

Deci: E[X]=5 in timp ce E[Y]=4,5

In economie lucrurile difera putin deoarece intervine utilitatea (U) si se incearca sa se obtina o valoare medie de utilitate:

xPy-> U(x)>= U(y)

Adica x este preferat in detrimentul lui y si rezulta ca utilitatea lui x este mai mare sau egala cu utilitatea lui y.

Procedura:

Pentru a demonstra aceasta teorie vom intreba un grup de 10 persoane care este varianta de joc preferata:

1. Sa dea cu banu si daca nimeresc pajura vor primi 10 lei

2. Sunt 3 cuti si fiecare cutie contine 15 30 sau 90 de lei si ei trebuie sa aleaga o cutie.

Obiectiv:

Obiectivul acestui experiment este acela de a vedea daca oameni iau decizii bazate pe rationament sau decizi bazate pe instinct.

Daca se bazeaza pe rationament varianta optima ar fi prima, deoarece jucatorii au 50% sanse sa castige 10 lei, dar daca se bazeaza pe instinct, vor alege varianta numarul 2 deoarece sunt sanse sigure de castig, desi castigul nu e la fel de mare ca si in prima varianata.

Design

Ti se propun 2 jocuri:

1. Dai cu banul si daca nimeresti pajura vei primi 10 lei iar daca nimeresti cap nu vei optine nimic.

2. Sunt trei cutii si in fiecare exista o suma de bani, 1, 3 sau 9 lei si trebuie sa alegi una dintre cele trei cutii la intamplare.

Varianta 1 sau varianta 2 ti se pare mai profitabila?

Rezultatul optinut:

Din totalul de 10 persoane doar 2 persoane au ales prima varianta si restul de 8 persoane au ales varianta 2 deoarece castigul era sigur.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Emotii si cognitii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
559 cuvinte
Nr caractere:
2 844 caractere
Marime:
12.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
Emotii si cognitii, psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!