Tehnologia construcțiilor de mașini

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Tehnologia-reprezinta modalitatea de operare cu informatia,energia si material

Un produs-informatie inglobata in materie cu ajutorul energiei astfel toate activitatile in raport cu un produs industrial in forma de informative sau materie se bazeaza pe tehnologii specific fiecarei etape dar impreuna totusi se refera la TCM.

Proces de productie

Include in sine etapele ciclului de viata al produsului:Marketing,Poiectare,Proiectare constructive,Proiectare tehnologica,Fabricatie,Testare,Incercare,Distributie,Excludere, Lichidare,Producator classic.

Se observa o extindere a sistemului de productie spre toate etapele ciclului de viata inclusive exploatarea si lichidarea ,iar pe de alta parte delegarea unor activitati altor companii mai performante pe domenii inguste.In rezultatul intr-o companie procesul de productie poate sa include mai multe etape a ciclului de viata a produsului sau o singura etapa,astfel sunt companii de Marketing de proiectari,de proiectare tehnologica,de fabricatie de mentenanta,de lichidare.

Proces de fabricatie-parte component a procesului de productie pe parcursul caruia are loc procesarea materiala si transformarea semifabricatelor in piese a pieselor in ansambluri si masini in process de fabricatie se realizeaza mai multe functii:

Tehnologice,Organizatorice,Manageriale

T/n tehnologice se refera la modificarea proprietatilor obiectivlor in curs si la procesele strins legate de aceasta modificare ex.Matritarea,Stantarea,Turnarea,Prelucrarea mecanica,Sudarea, Vopsirea,Spalarea,”Controlul”.

T/n organizatorice se refera depozitarea transportarea semifabricatelor,pieselor,asamblurilor sculelor dispozitivelor ambalajelor lichidelor de racier-ungere.

Proces tehnologic-parte component a procesului de fabricatie care inglobeaza f/n tehnologice.

Automatizarea este fenomenul de transfer a f/n organizatorice in cele tehnologice.

Toate noutatile contemporane sunt vazute pe automatizarea prin transferul f/n organizatorice in tehnologice.

Operatia tehnologica- este parte component a procesului tehnologic care se realizeaza la un loc de munca de catre unu sau mai multi muncitori.

Loc de munca parte a spatiului de fabricatie inzestrat cu echipamente de lucru.

Instalarea-parte component a operatiei tehnologice caracterizata prin pozitia invariant fata de dispozitiv de fixarea a piesei. 022443965

O operatie poate sa se realizeze prin mai multe instalari.

Pozitia-parte component a operatiei tehnologice caracterizata prin pozitia invariant a sculelor fata de piesa in limetele cursei de lucru.

Faza tehnologica-parte component a operatiei tehnologice caracterizata prin invariant cuplului scula-suprafata prelucrata.

Suprafetele pot fi associate sau independente.Suprafetele independente provoaca aparitia fazei tehnologice.Tesiturile cit de mici nor fi sunt si ele suprafete independente.

Suprafete complexe,canelurile,danturile,filetele si altele sunt considerate unice si p/t prelucrarea lor avem nevoie de o faza de lucru.

Curasa de lucru-este miscarea de generare a suprafetei cu inceput si sfirsit.Ciclu de prelucrare include apropierea rapida cursa de lucru si retragerea.

09.09.11

Tipuri de fabricatie

In productie exista situatii cind producatoru este obligat sa fabrice sa confectioneze diferite produse si in numar diferit utilizind un anumit potential al sistemului tehnologic.La numar foarte mare de produse chiar de complexitate joasa sau la un numar nu prea mare de produse dar de complexitate inalta practice tot fondul de timp anual al sistemului tehnologic este ocupat de unul si acelas produs.Aceasta situatie caracterizeaza productia in masa la care la fiecare lok de munca este intarita o anumita una si aceeasi operatie p/t o perioada sufficient de mare de timp.In constructia de masini clasica aceasta durata este echivalenta perioadei de exploatare a masinii unelte (6 10 ani).In perioada contemporana caracterizata prin frecvente schimbari de produse producatorii incearca sa se specializeze sis a realizeze productia in masa p/t anumite produse,dar durata de fabricare a produselor este in permanenta scadere.

Productia in serii

Aici este valabila situatia cind de la 2 produse pina la 40 produse impreuna acopera fondu de annual de timp al sistemului tehnologic.La un numar de pina la 10 produse diferite sau la un coefficient de fixare a operatiilor de pina la 10 se manifesta productia in serii mari aici in tehnologiile clasice utilaju este specializat ,dispozitivele sunt poli-obiect sau sunt intr-un fel reglabile.La coefficient de fixare a operatiilor intre 10-20 se considera productia in serii mijlocii, aici utilaju este mai mult universal decit specializat asigurindu-se un anumit nivel de flexibilitate. La un coefficient de fixare de la 20-40 se considera productia de serii mici aici utilajele sunt universal.In fabriacatia in serie se lucreaza in loturi de lansare pentru a evita frecvente reglaje care sunt costisitoare si neproductive.La coeficienti mai mari de 40 se considera fabricare unicata aici insa criteriul este altul ,unu sau citeva produse care de fapt nu se vor mai repeta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia Constructiilor de Masini.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
8 225 cuvinte
Nr caractere:
50 276 caractere
Marime:
2.20MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Organe de mașini
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Profesorului:
Toca Alexei
Sus!