Procesul tehnologic de obținere a pieselor prin turnare

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Consideratii preliminare

In figura 2.1 sunt redate fazele de executie a unei forme temporare de turnare in vederearealizarii unei piese. Pentru a se realiza forma cu cavitatea in care se toarna piesa din figura 2.1 a,este necesar un model (fig.2.1 c) si o cutie de miez (fig.2.1 d).

Fig.2.1. Fazele de executie a unei forme de turnare: a-piesa finita; b-piesa cu adaosuri; cmodeluldin lemn; d-cutia de miez; e-forma asamblata; 1-adaos de prelucrare; 2-modelde lemn; 3-marca modelului; 4-cutia de miez; 5-miez; 6-canal de aerisire; 7-rasuflatoare; 8-retea de turnare; 9-ingreunare; 10-cavitatea piesei.

Modelul impreuna cu cutia de miez, sau cutiile de miez daca sunt mai multe miezuri,formeaza garnitura de model.

Cu ajutorul cutiei de miez se realizeaza miezul, iar cu ajutorul modelului se obtinecavitatea in forma. Forma asamblata pentru turnare (figura 2.1-e) se executa in cazul formelortemporare din amestec de formare, realizat pe baza de nisip cuartos si liant.

O forma de turnare se compune din doua semiforme. Miezul se fixeaza in forma cu ajutorulmarcilor miezului. Marcile miezului se introduc in locasul marcii in asa fel incat sa nu fie posibiladeplasarea miezului in timpul asamblarii formei sau in timpul turnarii.

Aliajul lichid se introduce in cavitatea formei prin reteaua de turnare formata din palnia deturnare, piciorul palniei, colectorul de zgura si alimentatoare.Aerul din forma si impuritatile antrenate de aliajul topit se evacueaza prin rasuflatoare(figura 2.1-e, poz.7).

La aliajele cu contractie mare la solidificare se folosesc maselote cu rolul de a alimentapiesa cu aliaj lichid in timpul solidificarii.Dupa solidificare si racire, piesa turnata se scoate din forma, se curata de nisip si se obtineastfel piesa bruta. La unele piese, anumite suprafete nu se pot obtine destul de netede din turnare,fiind supuse prelucrarilor mecanice. Partea ce se indeparteaza se numeste adaos de prelucrare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul tehnologic de obtinere a pieselor prin turnare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 912 cuvinte
Nr caractere:
9 973 caractere
Marime:
1.37MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Organe de mașini
Tag-uri:
piese turnate, organe de masini
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Sus!