Evaluarea personalului

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Munca in cadru organizational presupune ponderi diferite ale fiecarui post in ansamblu, produsul material/ spiritual fiind o rezultanta a eforturilor tuturor angajatilor. Evaluarea muncii poate fi realizata pe baza analizei muncii atat la nivelul postului si tipului de munca cat si la nivelul persoanei care munceste. Primele incercari de evaluare a muncii si a personalului au fost legate de stabilirea treptelor de salarizare alocate fiecarei munci si profesii, criteriul de evaluare fiind importanta fiecarui post in ansamblul organigramei si s-a bazat, intre alte metode, pe analiza cerintelor postului. Este necesara o distinctie clara intre analiza postului si evaluarea postului pe de o parte si evaluarea personalului pe de alta parte.

- Analiza postului urmareste determinarea cerintelor aptitudinale si comportamentale pe care trebuie sa le satisfaca persoana care deserveste un anumit post. Ea evidentiaza continutul si nivelul de performanta intr-o activitate concreta: ce miscari, operatii, sunt implicate in comportamentul de munca, frecventa lor si gradul de solicitare aptitudinala (fizica si psihica), cunostintele si deprinderile intrebuintate, responsabilitatile, conditiile de munca ale postului (mediul fizic si social). Analiza tipului de munca si a profesiei/ocupatiei urmeaza aceeasi viziune, dar au un grad de generalitate mai mare, retinand doar aspectele comune.

- Evaluarea postului urmareste determinarea aportului postului in ansamblul activitatii organizatiei, importanta lui in raport cu celelalte posturi, indiferent de persoana care il deserveste.

- Evaluarea personalului se poate referi atat la potentialul uman (aptitudinile generale si speciale, abilitatile, trasaturile de personalitate, atitudinile , experienta si cunostintele angajatilor ) cat si la rezultatele concrete (performante cuantificabile, comportament) obtinute de o anumita persoana, aflata intr-un anumit post, la cat si cum munceste. Evaluarea este deci stabilirea valorii, a pretului, o estimare a ceva (cf. DEX).

Daca evaluarea posturilor compara si stabileste o ierarhie a posturilor in cadrul organizatiei, servind ca baza a unei politici salariale echitabile, evaluarea personalului raspunde necesitatii de a compara intre ele persoane care ocupa posturi similare, dar au comportamente de munca diferite, pentru a plati fiecareia dupa performantele sale.

Metode si tehnici de evaluare a postului

Importanta postului poate fi evaluata prin mai multe metode:

- rangare - metoda neanalitica, prin care posturile sunt ordonate dupa importanta/valoarea lor (se considera ansamblul activitatii realizate de postul respectiv), prin comparare reciproca;

- cotare - metoda semi-analitica - se stabileste gradul de complexitate prin analiza cerintelor postului, cotarea facandu-se dupa o scala de punctare;

- clasificare dupa un punctaj - sunt examinate detaliat cerintele muncii si fiecare aspect este punctat pe o scala gradata. O descriere detaliata a metodei de punctare a postului este data de Mc Cormick si Tiffin (pp. 411-412):

Metoda punctajului este, fara indoiala, procedura cea mai des folosita. Ea este caracterizata de urmatoarele trasaturi: (1) folosirea mai multor factori de evaluare; (2) alocarea unui numar de "puncte" in "grade" corespunzatoare nivelului fiecarui factor; (3) evaluarea posturilor in termenii gradului fiecarui factor si acordarea pentru fiecare post a unui numar de puncte corespunzatoare gradului si (4) sumarea valorii "punctelor" pentru factorul individual, derivate din valoarea punctajului. Aceasta valoare serveste ca baza pentru transformare in plata corespunzatoare sau rata salariului". De exemplu sistemul folosit in deceniul 7 de catre National Electric Manufacturers Association (NEMA) folosea pentru factorul "experienta" urmatoarele grade, punctate multiplicativ, pe o scala de la 22 la 110 puncte: gradul 1 - de la 0 - 3 luni, 22 puncte; gradul 2 - 3 luni la un an, 44 puncte; gradul 3 - 1 la 3 ani, 66 puncte; gradul 4 - 3 la 5 ani, 88 puncte; gradul 5 - peste 5 ani, 110 puncte (ibid). In cazul salariilor "in regie" (plata orara) erau folositi 11 factori, prezentati in caseta urmatoare:

Puncte alocate factorilor si cheile pentru grade

Factorii Gradul 1 Gradul 2 Gradul 3 Gradul4 Gradul 5

A. Capacitate

1. Educatie 14 28 42 56 70

2. Experienta 22 44 66 88 110

3. Initiativa, ingeniozitate 14 28 42 56 70

B. Efort

1 Fizic 10 20 30 40 50

Mental sau vizual 5 10 15 20 25

C. Responsabilitatea

1 Echipament sau procesul 5 10 15 20 25

Material sau produs 5 10 15 20 25

Securitatea altora 5 10 15 20 25

Munca altora 5 15 25

D. Conditii de munca

Conditii de munca 10 20 30 40 50

Riscuri inevitabile 5 10 15 20 25

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea personalului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 470 cuvinte
Nr caractere:
24 663 caractere
Marime:
28.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, organizare
Predat:
Facultatea de Relatii Economice Internationale , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Management
Profesorului:
Ceptureanu
Sus!