Acte Teroriste

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Atentatul terorist de la Jakarta (Indonezia) – 17 iulie 2009

Două atentate sinucigaşe au însângerat din nou Indonezia în ziua de 17 iulie 2009 şi au spulberat calmul care domnea de aproximativ cinci ani în arhipelagul din sud-estul Asiei. Cele două atentate au perturbat climatul de securitate care domnea în ţară de câţiva ani, după ce autorităţile indoneziene au anihilat mai multe grupări islamiste responsabile de o serie de atacuri comise la începutul anilor 2000. Cel mai sângeros atentat a avut loc în anul 2002, într-o staţiune balneară de pe insula Bali, când 202 persoane, în majoritate turişti, şi-au pierdut viaţa în mai multe atentate. Capitala Indoneziei nu mai fusese vizată de un atac terorist din 9 septembrie 2004, când explozia unei maşini-capcană în faţa Ambasadei Australiei s-a soldat cu zece victime. Cu un an înainte, hotelul Marriott fusese ţinta unui atentat soldat cu 12 morţi.

Recurgerea la terorism este foarte nepopulară în cea mai mare ţară musulmană din lume, unde majoritatea celor 235 de milioane de locuitori sunt adepţii unui islamism moderat.

„Cele două atentate sinucigaşe din 17 iulie 2009 au umbrit manifestările de celebrare a recentei victorii electorale a preşedintelui Susilo Bambang Yudhoyono, reales pentru un al doilea mandat de cinci ani pe 8 iulie. Fostul general, specializat în probleme de securitate, a fost creditat cu reinstalarea climatului de stabilitate în Indonezia.”

Atentatele cu bombă au vizat două hoteluri de lux din capitala indoneziană (Marriot şi Ritz Carlton), situate într-un cartier de afaceri din Jakarta şi frecventate în special de străini. Atacurile s-au soldat cu cel puţin nouă morţi şi 41 de răniţi. Şapte dintre cei nouă morţi se aflau, în momentul atacului, într-o cafenea din Marriott, unde teroristul sinucigaş a înşelat vigilenţa agenţilor de securitate, dându-se drept client al hotelului. Celelalte două persoane se pregăteau să ia micul dejun la restaurantul Hotelului Ritz. Un neozeelandez se număra printre victimele străine identificate.

Prima explozie s-a produs cu câteva minute înainte de ora locală 8.00 (4.00 ora României) în cafeneaua din subsolul hotelului Marriott, cea de-a doua în restaurantul hotelului Ritz. Potrivit poliţiei indoneziene, presupuşii autori ai atentatelor erau cazaţi la etajul al 18-lea al hotelului Marriott, unde au fost descoperiţi explozibilii nedetonaţi. Ei se prezentaseră ca oaspeţi şi locuiau în camera 1808.

„Echipa britanică urma să sosească la Jakarta pe 18 iulie 2009 şi să fie cazată la Ritz Carlton, înainte de un meci ce urma să aibă loc, cu o echipă indoneziană. Britanicii şi-au anulat vizita în urma deflagraţiilor.”

Au existat şi martori oculari ai atentatelor, unul dintre acesta fiind un sud-coreean, Cho In Sang, în vârstă de 50 de ani care care se afla la Ritz Carlton şi care a fost transportat la spital, cu răni la mâini şi picioare. Acesta povesteşte ce a văzut la faţa locului: „Deodată a căzut plafonul şi s-a auzit un zgomot foarte puternic.” Un alt martor ocular al evenimentelor, şi anume un ziarist australian a afirmat că, după toate aparenţele, atacurile au fost planificate în mod riguros, dat fiind că măsurile de securitate la cele două hoteluri sunt extrem de severe. El a subliniat că „este important că atacatorii au putut lansa atacurile din interiorul clădirii.”

Cei doi autori ai dublului atac sinucigaş de la Jakarta, soldat cu cel puţin opt morţi, sunt membri ai reţelei teroriste Jemaah Islamiyah (JI), organizaţie islamistă asociată reţelei Al Qaeda. Autorităţile indoneziene au ajuns la concluzia că gruparea este responsabilă pentru aceste atentate datorită faptului că au existat similitudini între bombele utilizate în atacurile asupra celor două hoteluri de lux şi cele folosite de grupare în atentatele precedente.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acte Teroriste
    • Referat 1 (1).doc
    • Referat 1 (2).doc
    • Referat 1 (3).doc
    • Referat 1 (4).doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
7 519 cuvinte
Nr caractere:
37 749 caractere
Marime:
52.02KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Profesorului:
Anca Dumitru
Sus!