Etnografie și Patrimoniu

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Bucuresti este capitalaRomaniei si, in acelasi timp, cel mai populat oras, centru industrial si comercial al tarii. Populatia de 1.944.367 de locuitori (est. 1 ianuarie 2009) face ca Bucurestiul sa fie al saselea oras ca populatie din Uniunea Europeana. In fapt, insa, Bucurestiul aduna zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialistii prognozeaza ca, in urmatorii cinci ani, totalul va depasi patru milioane.[5]. La acestea se adauga faptul ca localitatile din preajma orasului, care vor face parte din viitoarea Zona Metropolitana, insumeaza populatie de aproximativ 430.000 de locuitori.[6]

Prima mentiune a localitatii apare in 1459. In 1862 devine capitala Romaniei. De atunci sufera schimbari continue, fiind centrul scenei artistice, culturale si mass-media. Intre cele doua razboaie mondiale, arhitectura eleganta si elita bucuresteana i-au adus porecla ,,Micul Paris". In prezent, capitala are acelasi nivel administrativ ca si un judet si este impartita in sase sectoare.

Bucurestiul se afla in sud-estul Romaniei, intre Ploiesti la nord si Giurgiu la sud. Orasul se afla in Campia Vlasiei, care face parte din Campia Romana. La est se afla Baraganul, in partea de vest Campia Gavanu Burdea, iar la sud este delimitat de Campia Burnazului.

Bucurestiul se afla situat pe malurile raului Dambovita, ce se varsa in Arges, afluent al Dunarii. Mai multe lacuri se intind de-a lungul rauluiColentina, in perimetrul orasului, precum Lacul Herastrau, Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina. Si in centrul orasului exista un lac, in Parcul Cismigiu.

Legenda spune ca Bucurestiul a fost fondat de un oier pe nume Bucur. Conform altei variante mai probabile, Bucuresti a fost intemeiat de catre Mircea cel Batran la sfarsit de secol XIV.

Pe malurile Dambovitei si ale Colentinei este atestata cultura paleolitica si neolitica. Pana in 1800 i. Hr. apar anumite dovezi ale unor comunitati in zonele Dudesti, Lacul Tei si Bucurestii-Noi de astazi. Sapaturile arheologice arata trecerea acestei zone printr-un proces de dezvoltare din epoca bronzului si pana in anul 100 i. Hr., in timpul caruia zonele Herastrau, Radu Voda, Lacul Tei, Pantelimon, dealul Mihai Voda, Popesti-Leordeni si Popesti-Novaci sunt populate de indo-europeni (mai precis geto-daci). Primele locuinte dupa retragerea aureliana din 273 d. Hr. sunt atestate in secolele III - XIII, pana in Evul Mediu.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etnografie si Patrimoniu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
17 224 cuvinte
Nr caractere:
86 048 caractere
Marime:
100.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
grafie, patrimoniu
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!