Atitudinea legionarilor față de evrei

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

A-ti ajuta aproapele este mult mai mult decat un "comandament" crestin. Pentru ca cel ce-si ajuta aproapele, in afara faptului ca Ii este placut lui Dumnezeu, este placut si oamenilor indiferent carui cult, carei ideologii ii apartine cel ajutat. "Ajutorul aproapelui" exclude "intoleranta", inlatura "xenofobia" cu toate variantele ei etnice ("antisemitismul" de care se face atata caz) sau religioase. Cel ce practica "ajutorarea aproapelui", oricat ar dori dusmanul acestuia sa-l denigreze uzitand de prea cunoscutele calomnii mai sus enumerate ("intolerant", "antisemit", "rasist", "xenofob", etc), este dezarmat in fata purtarii crestine a "denigratului", acuzatorul cazand in derizoriu. Or, asa s-a intamplat atat in putinele perioade de libertate, dar mai ales in detentie, cand faptele crestine ale legionarilor deveneau de necontestat si ingenunchind acerbii acuzatori (dintre care unii fusesera tortionarii morali imbracati in robe judecatoresti, iar altii tortionari fizici ai osanditilor), ii faceau pe acestia fie sa isi recunoasca necuvenita lor purtare, fie sa se retraga in umbra caintei, indurand nimicnicia faptelor lor.

Asupra comportamentului negativ al legionarilor fata de evrei, s-a fabulat si se continua aceeasi marsava atitudine atat din partea unor cercuri sioniste, precum si a unor rau-voitori sau neinformati dintre romani, cu toata documentarea concludenta pusa la indemana colportorilor de minciuni, constand din declaratii, fapte istorice, realitatile de necontestat, conferinte si articole din revistele legionare, etc. Cartea "Miscarea Legionara si evreii", aparuta in Romania, retiparita in Germania si tradusa in engleza, desi a avut un rasunet deosebit si in unele cercuri de studii istorice, este considerata de unii drept "incercare de cosmetizare a realitatii".

Un aport deosebit in aceasta voit controversata problema l-au adus si cercetatori din afara Miscarii Legionare, dar cu simpatii nedisimulate, precum profesorul Ion Coja (un set de dialoguri cu profesorul doctor Cajal, conducatorul Comunitatii evreilor din Romania), scriitorul Razvan Codrescu (in cartile "Spiritul dreptei" si "Exercitii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atitudinea Legionarilor Fata de Evrei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 687 cuvinte
Nr caractere:
10 078 caractere
Marime:
12.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
oameni, calomnii, legionari
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Ovidiu Buruiana
Sus!