Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Scopul alegerii temei

Motivatia alegerii temei o reprezinta faptul ca imi doresc sa aflu cat mai multe despre boala care este provocata de acesti viermi, consecintele pe termen scurt si lung ale acesteia, sursa de agent patogen, modul precum si tehnicile de depistare a bolii, dar poate cel mai important lucru, metoda de transmitere prin intermediul alimentelor, a mancarilor preparate, dar si metode de tratament care pot ajuta la tratarea rapida a in cazul contaminarii.

Scurt istoric

Tenia face parte din familia cestodelor, fiind un parazit intestinal cu forma plata, asemanator unei panglici. Tenia nu poate trai de una singura, ea supravietuieste doar in intestinul uman sau al unui animal.

Tenia (genul Taenia) in clasificarea stiintifica a animalelor este un gen care cuprinde mai multe specii de viermi plati paraziti, care au un scolex inarmat cu 4 ventuze si carlige. Formele adulte ale teniilor paraziteaza intestinul subtire al carnivorelor din diverse specii, inclusiv omul, producand parazitozele grupate generic sub numele de teniaze.

Formele larvare paraziteaza gazde intermediare ierbivore, domestice sau silvestre, la nivelul tesutului celular subcutanat, muschilor, diverselor organe sau sistemului nervos central, producand parazitoze al caror nume si localizare difera in functie de tipul de forma larvara (cisticercoze, cenuroze, chisturi hidatice etc.).

Ocazional, formele larvare pot infesta si omul, daca acesta consuma carne insuficient preparata termic, producand boli a caror severitate depinde de localizarea acestora. Teniile adulte au corpul turtit, ca o panglica, de culoare alba sau alb-galbuie, cu o lungime variabila, de la 50 cm la peste 10 metri, in functie de specie. Acesta este format din numeroase segmente, numite proglote.

La capatul anterior, mai subtire, se gaseste un cap rotund cu rol de fixare, numit scolex, prevazut cu 4 ventuze si o coroana de carlige. Cu ajutorul scolexului, tenia se fixeaza pe peretii intestinului gazdei. Formatiunea anatomica de legatura intre scolex si corpul teniei se numeste gat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teniaza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 391 cuvinte
Nr caractere:
12 043 caractere
Marime:
76.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
tenie, medicina
Predat:
la master
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Iustina Brandusa
Sus!