Realizarea unui Studiu HACCP pentru Linia de Producție a Laptelui Praf

Previzualizare seminar:

Cuprins seminar:

Definiții și abrevieri
Harta Gantt
Principiile HACCP
Studiul HACCP
I. Etape preliminare
1. Definirea câmpului studiului
2. Constituirea echipei HACCP
3. Strângerea de date referitoare la produs
4. Identificarea utilizării atribuite produsului
5. Constituirea unei diagrame de fabricație
6. Confirmarea diagramei
II. Analiza elementelor și factorilor determinanți
7. Analiza riscurilor (pericole, cauze, măsuri de prevenire)
8. Identificarea CCP
9. Stabilirea limitelor critice pentru fiecare CCP
III. Asigurare securitate/calitate
10. Stabilirea unui sistem de supraveghere a CCP
11. Stabilirea unui plan de acțiuni corective
12. Stabilirea documentației și înregistrări
13. Verificare
14. Revizuirea sistemului HACCP
Analiza SWOT
Diagrama Pareto
Obiective Smart
Determinarea pH-ului
Trasabilitate

Extras din seminar:

TERMENI ȘI ABREVIERI

1.A CONTROLA: luarea tuturor măsurilor necesare pentru a asigura şi menţine conformitatea cu criteriile stabilite în Planul HACCP;

2. CONTROL: situaţia în cadrul căreia se urmează procedurile corecte şi se întrunesc criteriile;

3.MĂSURĂ DE CONTROL: orice acţiune şi activitate care poate fi utilizată la prevenirea sau eliminarea unui risc privind siguranţa alimentară sau îl poate reduce la un nivel acceptabil.

4.ACŢIUNI CORECTIVE Acţiuni pentru eliminarea cauzei unei neconformităţi detectate sau a altor situaţii potenţiale, neplăcute incluzând şi unele măsuri ce trebuie luate atunci când rezultatele monitorizării unui punct critic indică o pierdere a controlului.

5.PUNCT CRITIC DE CONTROL (PCC): etapă în care poate fi aplicat controlul, esenţială prevenirii sau eliminării unui risc de siguranţă alimentară sau reducerii lui la un nivel acceptabil.

6.LIMITĂ CRITICĂ: criteriu care separă acceptabilitatea de inacceptabilitate;

7.SIGURANŢA ALIMENTARĂ: asigurarea că alimentele nu vor dăuna consumatorului când sunt pregătite şi/ sau consumate conform utilizării intenţionate.

8.HACCP: un sistem care identifică, evaluează şi controlează riscurile semnificative pentru siguranţa alimentară;

9.Plan HACPP: un document pregătit conform principiilor HACCP pentru a asigura controlul riscurilor semnificative pentru siguranţa alimentară în segmentul lanţului alimentar luat în considerare.

10.PERICOL: Un agent de natură biologică, chimică sau fizică, sau condiţii în care alimentul ar putea cauza un efect advers asupra sănătăţii.

11.RISC: o funcţie a probabilităţii existenţei unui efect dăunător sănătăţii şi severitatea acelui efect ca urmare a prezenţei unui risc în alimente.

12.RISC SEMNIFICATIV: riscurile care sunt de aşa natură încât eliminarea sau reducerea lor la un nivel acceptabil este esenţială pentru producerea de produse sigure.

13.ANALIZA PERICOLELOR: procesul de colectare şi evaluare a informaţiilor privind riscurile şi condiţiile care conduc la apariţia acestora pentru a decide care sunt semnificative pentru siguranţa alimentară şi trebuie prin urmare abordate în planul HACCP:

14.MONITORIZARE: actul de a desfăşura o secvenţă planificată de observaţii sau măsurări ale parametrilor de control pentru a evalua dacă un PCC este sub control.

15.ETAPĂ: un punct, procedură, operaţiune sau stadiu în lanţul alimentar, incluzând materiile prime, de la producţia primară la consumatorul final;

Definiţii

Control: verificarea corectitudinii procedurilor şi a îndeplinirii criteriilor;

A controla: acţiunile necesare pentru a asigura şi menţine criteriile stabile în acord cu planul HACCP;

Controlul măsurilor: orice acţiune sau activitate care poate fi utilizată pentru prevenirea sau eliminarea pericolelor sau pentru reducerea lor până la un nivel acceptabil;

Acţiune corectivă: orice acţiune care este luată atunci-când monitorizarea unui punct critic de control (CCP) indică o pierdere a controlului;

Punct critic de control (CCP): o etapă la care controlul poate fi aplicat şi în care este esenţial să fie prevenit sau eliminat un pericol sau să fie redus la un nivel acceptabil;

Limită critică: un criteriu care separă acceptabilitatea de neacceptabilitate;

Deviaţie: abaterea de la limitele critice;

Schema tehnologică: o reprezentare sistematică a etapelor sau operaţiilor utilizate în realizarea unui produs;

HACCP: un sistem care identifică evaluează şi controlează pericolele semnificative pentru siguranţa alimentelor;

Planul HACCP: un document, realizat în acord cu principiile HACCP, care asigură controlul pericolelor semnificative pentru siguranţa produsului în segmentul lanţului alimentar luat în considerare;

Pericolul: un agent biologic, chimic sau fizic care este sau poate fi o cauză potenţială de producere a îmbolnăvirilor;

Analiza pericolelor: procesul de colectare şi evaluare a informaţiilor privind pericolele şi condiţiile de îndepărtare a lor;

Monitorizarea: acţiunea planificată de observare a măsurătorilor parametrilor de control pentru a verifica dacă un punct critic de control (CCP) este sub control;

Etapă: un punct, proces sau operaţie din lanţul alimentar, inclusiv materia primă, de la producţia primară la consumatorul final;

Validare: obţinerea confirmării că un punct din planul HACCP este efectiv;

Verificare: aplicarea metodelor, procedurilor, testelor sau a altor evaluări, în completarea monitorizării, care să ateste concordanţa cu planul HACCP.

Observații:

Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu

Facultatea se științe Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului

Specializarea Controlul și Expertiza Produselor Alimentare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Realizarea unui Studiu HACCP pentru Linia de Productie a Laptelui Praf.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
37 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
6 539 cuvinte
Nr caractere:
40 010 caractere
Marime:
371.60KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Industria Alimentară
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!