Congelarea cu azot lichid

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Congelarea cu azot lichid

Congelarea consta in racirea produselor alimentare pina la temperaturi inferioare punctului de solidificare a apei continute in produs, adica o racire cu formare de cristale de gheata.

Scopul principal al congelarii este conservarea produselor alimentare perisabile. Din acest punct de vedere, congelarea, ca metoda de conservare, mareste durata admisibila de pastrare a produselor alimentare de peste 5 50 de ori fata de conservarea prin refrigerare.

Astfel, exista mai multe metode de congelare,printre care si metoda congelarii cu azot lichid. Aceasta metoda este cea mai rapida metoda de racire a produselor alimentare care consta in utilizarea azotului lichid,ce intra in contact direct cu alimentul ce urmeaza a fi congelat.

Ce este azotul lichid si la ce foloseste?

Azotul lichid este un produs industrial obtinut prin comprimarea aerului atmosferic. Prin evaporarea acestuia rezulta azotul gazos ce intra in componenta aerului atmosferic intr-o proportie de 78% (16% este oxigen, 1% hidrogen si 5% alte gaze). Nu este toxic sau periculos pentru om, personalul de deservire si mediu.

Este mai greu decat aerul de aceea se acumuleaza in spatii inchise la nivelul solului. Incaperea in care se utilizeaza azotul necesita o ventilare corespunzatoare. Transportul se face cu ajutorul vaselor sub presiune numite stocatoare sau cu vase Dewar (vase de tip termos) ce mentin azotul lichid la presiunea atmosferica. Proprietatea lui de a mentine temperatura mult sub temperatura de inghet a apei chiar si cand se evapora (-196 ?C) il face extrem de util intr-o varietate de aplicatii ca refrigerent, printre care:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Congelarea cu azot lichid.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 347 cuvinte
Nr caractere:
8 007 caractere
Marime:
141.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
azot lichid, aer atmosferic
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!