Drăgușeni

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Comuna Draguseni se afla in partea de NE a judetului Botosani pe soseaua ce face legatura intre Saveni si Radauti-Prut, la 44 km de municipiul Botosani si la 9 km spre nord-vest de orasul Saveni. Cu satele componente: Draguseni, Podriga si Sarata, ocupa un teritoriu de 6.170 ha, cuprins in linii generale, intre paraiele Podriga spre SV si Bodeasa spre NE, ambele tributare Baseului. Intreaga suprafata face parte din Campia Moldovei si anume din partea ei Nordica, cunoscuta sub denumirea de Campia Jijiei Superioare si a Baseului, microraionul Darabani - Saveni.

Situata in partea central a acestei unitati geomorfologice, are un relief valurit, strabatut pe directia NV-SE de culmile domoale ale unor dealuri cu inaltimi in jur de 200 m, care de fapt formeaza cumpana celor doua paraie - Podriga si Bodeasa - alimentate si prin mici afluenti ce coboara de sub pantele dealurilor. Asa se profileaza in partea de N-NE, in spatele satului, culmea Dealurilor Saraturi si Tarinei, care inchid orizontul spre satul Sarata si Valea Bodesei, culme intrerupta si continuata cu Dealul Steag, care se ridica la N-E de satul Podriga. Legate de acestea urmeaza altele mai joase: Dealul Chitanca, Dealul Tir, Uriesul si Paring, insotite de platouri reduse ca suprafata si erodate in unele locuri de garle formate prin siroirea apelor de ploaie. In fata satului Draguseni, pe latura de S-V se intind Dealurile Stiubienilor, cu ramificatii, podisuri si pante line, de aceeasi factura, care coboara pana in sesul Podrigei.

Asezarea, sub toate aspectele ei de viata, este strans legata de mediul inconjurator, fapt ce explica statornicia locuitorilor, de cel putin 500 de ani, pe valea paraului Podriga (in vechime Podraga), afluent al Baseului. Hartile moderne, obisnuite, de uz didactic sau popular, marcheaza rareori numele localitatii Draguseni, dar hatile cu descoperirile arheologige, de la noi si de peste hotare, o etaleaza ca vatra milenara de vietuire omeneasca.

Calatorul care vine spre Saveni pe soseaua dinspre Botosani sau de la gara Ungureni, ajuns in Dealul Savenilor, poate zari, privind spre N-NV, satul Podriga si, putin mai departe, Dragusenii aratandu-se dintre culmile domoale ca dintre valurile unei mari solidificate de o uriasa forta supranaturala. Mai departe, invaluite intr-o ceata slab-albastrie, se vad alte culmi de aceeasi inaltime, marginite de banuite vai, pe unde se scurg de milenii Baseul si Podriga ce-si dau intalnire la portile Savenilor. Tot in stanga, pe Baseu in sus, se vede mai intai satul Petricani, iar mai departe Stiubienii (vechiul Stiubei), vecin catre sud-vest - si cam de aceeasi varsta documentara - cu Dragusenii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Draguseni.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 335 cuvinte
Nr caractere:
16 088 caractere
Marime:
699.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
Draguseni, geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!