Determinarea indicelui de refracție al unei soluții cu refractometrul abbe

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

. ASPECTE TEORETICE

Refractometrul Abbe este folosit pentru masurarea rapida a indicelui de refractie al lichidelor. Constructia lui se bazeaza pe fenomenul de reflexie totala. Acest fenomen apare atunci cand o raza de lumina se propaga printr-un mediu transparent de indice de refractie intalneste suprafata de separatie dintre acest mediu si un alt mediu transparent de indice de refractie mai mic decat , sub un unghi de incidenta care depaseste o anumita valoare , numita unghiul limita. Unghiul este dat de relatia:

In refractometrul Abbe, mediul de indice de refractie este lichidul studiat, iar mediul de indice de refractie este sticla. Dispozitivul de producere a reflectiei totale e alcatuit din doua prisme, ale caror sectiuni sunt triunghiuri dreptunghice, in contact de-a lungul fetei ipotenuze.

Intre fetele ipotenuze ale celor doua prisme se introduce un strat foarte subtire din lichidul cercetat (fig.1) prin rotirea uneia dintre prisme in jurul unei balamale B. Daca se trimite, pe fata a primei prisme , un fascicul difuz de raze de lumina, prin stratul de lichid dintre prisme nu patrund in prisma a doua decat razele de lumina care cad pe stratul de lichid, sub unghiuri mai mici decat unghiul limita ( , ).

Aceste fascicule sunt focalizate in planul focal al obiectivului unei lunete. In acest mod, planul focal al obiectivului apare luminat in regiunea in care se gasesc punctele de convergenta ale fasciculelor de raze care au strabatut stratul de lichid.

Restul planului focal ramane intunecat, cele doua regiuni (cea iluminata si cea intunecata) fiind separate printr-o linie vizibila. Pentru lichide pentru care indicele de refractie are diferite valori, unghiul limita fiind diferit, linia de separatie dintre cele doua regiuni ale planului focal ocupa diferite pozitii fiecare corespunzatoare unghiului limita respectiv.

Figura 1

II. ARANJAMENT EXPERIMENTAL

Refractometrul Abbe (figura 2) se compune dintr-un stativ la a carui parte inferioara se gaseste sistemul de prisme si , a doua putandu-se roti, fata de prima, in jurul balamalei si putand fi alaturata strans si fixata de prima, cu ajutorul unei chei, dupa introducerea lichidului.

Prin rotirea sistemului de prisme, linia de separatie se aduce pe

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea indicelui de refractie al unei solutii cu refractometrul abbe.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
820 cuvinte
Nr caractere:
4 450 caractere
Marime:
1.43MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
lichid, refractie, lumina
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!