Macrosisteme Energetice

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Clasificarea surselor de energie

Sursele de energie sunt clasificate în funcţie de caracteristicile acestora şi după ponderea pe care o au în balanţa energetică mondială. Din aceste puncte de vedere se definesc:

-sursele de energie clasice sau convenţionale bazate pe: cărbune, petrol, gaze naturale, uraniu;

-surse de energie regenerabile bazate pe: radiaţia solară, vânt, valuri sau maree, circulaţia apei în natură, căldura solului, biomasa; metanogeneza bacteriană;

-surse inepuizabile de energie bazate pe: potenţialul chimic al unor substanţe , energia atomică (în legătură cu reacţia de fisiune)

-surse de energie recuperabilă bazate pe: recuperarea de energie reziduală în urma conversiei clasice, recuperări de energie din procese mecanice (energia de frânare a mijloacelor auto);

-surse de energie noi bazate pe: energia vidului, radiaţiile electromagnetice;

Fig. 1.5 - Gradul de maturitate al tehnică şi de pregătire a pieţei pentru diferite

instalaţii de producere a energiei din surse regenerabile –2009

(1.-Hidro; 2.-Biomasă-cogenerare; 3.-Eolian „onshore”; 4. –Biomasă-condensare, 5.- Solar fotovoltaic siliciu cristalin; 6. –Eolian „offshore”-ape puţin adânci; 7. – Maree; 8.- Eolian „offshore”-ape adânci; 9. – Solar fotovoltaic –straturi subţiri; 10. -Valuri; 11. – Eolian „offshore” plutitor;)

Agenţia Internaţională pentru Energie propune, pentru energiile regenerabile următoarea definiţie:

„Energia regenerabilă este energia provenită din procese naturale care se repetă în mod constant. În formele ei variate provine direct sau indirect de la soare sau din căldura generată în scoarţa terestră. Sunt incluse în această definiţie energiile provenite din soare, vânt, biomasă, geotermal, amenajări hidro şi resurse marine, biocombustibili şi hidrogen obţinut din surse regenerabile”.

În funcţie de fenomenele responsabile pentru producerea resurselor de energie, fotosinteza preistorică, fotosinteza curentă, procesele biogeochimice din ecosisteme etc. resursele de energie pot fi clasificate în neregenerabileşi regenerabile.-La rândul lor resursele energetice neregenerabile se caracterizează prin faptul că sunt energii dense şi concentrate în scoarţa terestră: petrolul, gazul natural, cărbunele, uraniul.-În ceea ce priveşte sursele de energie regenerabile acestea sunt caracterizate prin densitatea mai redusă de energie (biomasă, apa, resursele geotermale) sau sunt difuze (solar, eolian, valuri); în plus sursele regenerabile sunt caracterizate de neuniformitatea distribuţiei şi regimul aleatoriu de manifestare.-Diferenţele fundamentale dintre sursele de energie regenerabile şi cele neregenerabile, determină şi caracterul complementar şi nu alternativ al surselor regenerabile în raport cu cererea de energie.

Subiectul 2

2. Macrosisteme energetice

Macrosistemele energetice sunt subsisteme ale sistemelor ecologice. Un ecosistem se comportă ca un sistem termodinamic ce nu produce energie şi transformă energia disponibilă în lucru mecanic şi căldură. Mai recent ecosistemele sunt privite ca sisteme socio-ecologice în care omul influenţează în mare măsură procesele biologice. În orice caz sistemele de producere a energiei sunt considerate sisteme deschise deoarece există schimburi de materie şi energie între acestea şi mediu

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Macrosisteme Energetice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
3 791 cuvinte
Nr caractere:
20 310 caractere
Marime:
2.29MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Energetică
Predat:
la facultate
Materie:
Energetică
Sus!